: Ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος επιτίθεται εκ νέου στον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά μέσω του Τwitter.

Σε νέα του ανάρτηση, ο υπουργός Αμυνας αποκάλεσε ξανά «ολετήρα» τον κ. Κοτζιά, αλλά επιτέθηκε και στους «συνοδοιπόρους» του πρώην υπουργού Εξωτερικών.

Τι σημαίνει όμως ο ολετήρας;

Πρόκειται για το μικρό σκυλί, αφηνιασμένο από τις πολλές ώρες εγκλεισμού του στο σπίτι, τα είχε σχεδόν όλα ισοπεδώσει. Λειτούργησε ως ολετήρας. Σχισμένες κουρτίνες, αναποδογυρισμένες καρέκλες, σπασμένα βάζα ήταν μερικές μόνο από τις ζημιές που προκάλεσε το δύστυχο τετράποδο στα άκαρδα αφεντικά του.

Ὁ ὀλετήρ, τοῦ ὀλετῆρος η αρχική μας λέξη από το θέμα του ρήματος ὄλλυμι ή ὀλύω, που σημαίνει καταστρέφω, εξολοθρεύω, χάνω. Άρα ο σκυλάκος της ιστορίας μας γκρέμισε και κατέστρεψε ό, τι μπορούσε, για να βρει τρόπο να δηλώσει τις ανάγκες του για τις οποίες κανένας δε νοιαζόταν.

Κάθε ολετήρας είναι, λοιπόν, ένας καταστροφέας. Στα αρχαία κείμενα είναι, επίσης, ο φονιάς, ο δολοφόνος. Η λέξη ὀλετήρ είναι πολύ παλιά, ήδη ομηρική. Στη ραψωδία Σ της Ιλιάδος διαβάζουμε:… φίλης κεφαλῆς ὀλετῆρα κιχείω (Σ 114). Στους στίχους αυτούς, που μιλά ο Αχιλλέας, ειδοποιεί ότι είναι έτοιμος να αφήσει κατά μέρος το φοβερό θυμό του εναντίον του Αγαμέμνονα και να πάει να συναντήσει τον ολετήρα, το φονιά του πολυαγαπημένου του φίλου, Πατρόκλου.

Επιστρέφουμε, όμως, στον προηγούμενο ολετήρα της ιστορίας μας, για να επισημάνουμε ότι αυτός φέρνει στο φως κι άλλες λέξεις που ανήκουν στην ίδια οικογένεια με το μικρό καταστροφέα. Είναι οι απώλειες, οι ζημιές, που θα καταγράψουν τα αφεντικά του σκυλάκου, ο οικιακός όλεθρος, η καταστροφή, που ο σίφουνας της αφήγησής μας θα έχει προκαλέσει στο σπίτι, καθώς και όλα εκείνα τα απωλεσθέντα αντικείμενα, τα χαμένα πράγματα που η οργή του ζωντανού έχει κρύψει ή πετάξει σε διάφορα μέρη του σπιτιού. Η νοικοκυρά, με τη σειρά της, θα θρηνεί για τα ολέθρια αποτελέσματα της αμέλειάς της και όλα τα μέλη της οικογένειας θα κλαίνε για την πανωλεθρία. Κι ο πρωταγωνιστής εξολοθρευτής που αναφέραμε πιο πάνω θα είναι ευτυχής που τελικά ήλθε κάποιος να τον σώσει από τα βάσανά του.

Κάθε ολετήρας είναι αφανιστής και αντώνυμά του ο σωτήρας, λυτρωτής. Υπάρχει και ρίμα στη φράση, αναφέρει το liberal.gr.