Το νενομισμένο όρκο που προβλέπεται από το Σύνταγμα έδωσε ενώπιον της Βουλής ο Προκόπης Παυλόπουλος, που είναι ο έβδομος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Τα τιμητικά αγήματα του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας ήταν παραταγμένα μπροστά από την κεντρική είσοδο του Μεγάρου της Βουλής και απέδωσαν τιμές στον εκλεγμένο Πρόεδρο.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου υποδέχθηκαν τον Προκόπη Παυλόπουλο και μαζί κατευθύνθηκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας, όπου έγινε η ορκωμοσία στις 18:30.
«Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας, Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζομαι την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της χώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του ελληνικού λαού» ήταν ο όρκος που εκφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Όταν ο Προκόπης Παυλόπουλος έδωσε τον όρκο, οι βουλευτές και οι παριστάμενοι άρχισαν να φωνάζουν «άξιος, άξιος» και ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.
Η πρώτη πράξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν να υπογράψει το πρωτόκολλο της ορκωμοσίας, το οποίο συνυπογράφηκε από τον πρωθυπουργό, την πρόεδρο της Βουλής και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Αμέσως μετά, ο Προκόπης Παυλόπουλος κατέβηκε από το έδρανο του προέδρου της Βουλής και χαιρέτησε τους βουλευτές που βρίσκονταν στην πρώτη σειρά των εδράνων.
Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε θερμή χειραψία με τον Αντώνη Σαμαρά, την Αλέκα Παπαρήγα και τον Δημήτρη Κουτσούμπα, που παρευρίσκονταν στην ορκωμοσία.
Μετά την τελετή στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Αλέξης Τσίπρας και η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατευθύνθηκαν στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, όπου είχαν ολιγόλεπτη κατ’ ιδίαν συνάντηση.
Στη συνέχεια ο Προκόπης Παυλόπουλος προχώρησε στην πρώτη κατάθεση στεφάνου – υπό καταρρακτώδη βροχή – στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και τελικά κατευθύνθηκε προς το Προεδρικό Μέγαρο όπου τον υποδέχθηκε ο Κάρολος Παπούλιας. Στις αντιφωνήσεις τους ο απερχόμενος Πρόεδρος και ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφεραν τα εξής:
Κάρολος Παπούλιας: Με συγκίνηση σας υποδέχομαι ύστερα από δύο θητείες προεδρικές και σας παραδίδω τη σκυτάλη. Είμαι βέβαιος ότι θα είστε ένας ιδανικός πρόεδρος. Ο τόπος του Προεδρικού είναι οικείος τόπος για εσάς, βρεθήκατε εδώ υπηρετήσατε και συνεργαστήκατε με τον κ. Στασινόπουλο και τον κ. Καραμανλή.
Υπηρετήσατε σε πολύ σημαντικά υπουργεία, έχετε σημαντική πολιτική πείρα, υπήρξατε ένας εξαίρετος πανεπιστημιακός δάσκαλος της θεωρίας των Θεσμών.
Αναλαμβάνετε σε μια δύσκολη περίοδο. Η νέφωση είναι πυκνή και χαμηλή, τα προβλήματα πολλά όπως επίσης και τα διακυβεύματα, αλλά πρώτιστο είναι αυτό της εθνικής συνεννόησης και είμαι βέβαιος ότι θα κάνετε ό,τι μπορείτε για να δημιουργηθεί ένα στέρεο θεμέλιο εθνικής συνεννόησης. Σας εύχομαι μια ευδεία προεδρική θητεία.
Προκόπης Παυλόπουλος: Κύριε Πρόεδρε αποτελεί εξαιρετική τιμή που σας διαδέχομαι. Έχουμε διανύσει κοινές πορείες και μοιραζόμαστε κοινές αγωνίες και εκείνο που είναι σημαντικό και το οφείλω ως Έλλην πολίτης και ΠτΔ να σας αναγνωρίσω ότι ασκήσατε τα καθήκοντά σας με τρόπο άψογο ιδίως στην περίοδο της οικονομικής κρίσης όπου κληθήκατε να υπηρετήσετε τις λειτουργείς των θεσμών στο όριο του Συντάγματος. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να φεύγει κανείς με αυτά τα εφόδια, την αναγνώριση και την υστεροφημία.
Οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε ώστε να βγει ο τόπος από τη βαριά κρίση που έχει ξεπεράσει τα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης, πρέπει να καταπολεμήσουμε τις δύο μάστιγες που πλήττουν την κοινωνία, την ανεργία και την φτώχεια, ιδίως την ανεργία των νέων. Θεωρούσα ως πατέρας, παππούς και καθηγητής ότι η ανεργία των νέων είναι η μεγαλύτερη τροχοπέδη για την ανάπτυξη του τόπου είναι εκείνη που διχάζει τον τόπο. Στην ουσία δεν αξιοποιεί ο λαός και το έθνος τις δυνατότητες των νέων ανθρώπων να αποδείξουν αυτά που μπορούν. Ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός και πιστεύω ότι το αντιλαμβανόμαστε όλοι αυτοί τη στιγμή και η Ελλάδα δεν δίνει αγώνα μόνο για το λαό της αλλά για όλη την Ευρώπη. Υπερασπιζόμαστε τις αρχές της Ευρώπης γιατί η οικονομική κρίση επηρεάζει όλη την Ευρώπη και τα τελευταία χρόνια την οδηγεί σε βήματα πίσω. Η οικονομική πολιτική της Ευρώπης πρέπει να εφαρμοστεί αλλά πρέπει να συμβάλουμε προς τους πυλώνες που στηρίζουν την Ευρώπη. Οι τρεις πυλώνες είναι το ελληνικό πνεύμα, οι θεσμοί από την ευρωπαϊκή εποχή και η χριστιανική διδασκαλία της αλληλεγγύης.
Σας εύχομαι μακροημέρευση και εύχομαι όταν έρθει η ώρα να φύγω από το Προεδρικό Μέγαρο ο διάδοχός μου να μου πει τα ίδια.
Μετά τις αντιφωνήσεις ο κ. Παυλόπουλος οδήγησε τον κ. Παπούλια στην έξοδο του Προεδρικού Μεγάρου με τους εργαζομένους στην προεδρία να αποχαιρετούν με χειροκροτήματα τον απερχόμενο Πρόεδρο.
Το Σάββατο στις 12:00, ο κ. Παυλόπουλος θα δεχθεί στη μεγάλη αίθουσα τελετών του Μεγάρου τα συγχαρητήρια από την πολιτική, στρατιωτική και θρησκευτική ηγεσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παυλόπουλος στη θητεία του θα δώσει έμφαση στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας. Φυσικά, το πρώτο ταξίδι του θα είναι στη Λευκωσία.
Οι επόμενοι προορισμοί του θα είναι σε Βερολίνο και Παρίσι, όπου θα έχει σίγουρα συναντήσεις με τους ομολόγους του, Γιόαχιμ Γκάουκ και Φρανσουά Ολάντ.
Στις προθέσεις του είναι, επίσης, να ταξιδέψει άμεσα και στις Βρυξέλλες και να συναντήσει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.