Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • //ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ//
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • //ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ//
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Π.Λαφαζάνης: Καταργεί με νόμο τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Newsroom από Newsroom
28/04/2015 15:31
σε ΠΟΛΙΤΙΚΑ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Για μέγα σκάνδαλο, απαράδεκτες μεθοδεύσεις και διαδικασίες σκοτεινού τύπου από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατά την προεκλογική περίοδο και σε πλήρη γνώση της προηγούμενης κυβέρνησης, έκανε λόγο στη Βουλή ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Τηλεόραση, όπου έχει συμπεριληφθεί και η τροπολογία του ΥΠΑΠΕΝ, με την οποία ακυρώνονται όλες οι αυξήσεις του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, που επέβαλε η ΡΑΕ για το 2015.

Όπως είπε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η σχετική απόφαση ελήφθη στις 31 Δεκεμβρίου 2014 και είχαν ενημερωθεί οι αρμόδιοι υπουργοί, αλλά αποκρύψανε τις αυξήσεις στην προεκλογική περίοδο, για να μην εκτεθεί η τότε κυβέρνηση.

«Η ΡΑΕ δεν είναι υπερκυβέρνηση. Δεν μπορεί οι ανεξάρτητες αρχές να παρακάμπτουν και να υποκαθιστούν τη λαϊκή κυριαρχία» επισήμανε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και προανήγγειλε την κατάθεση νέου Ρυθμιστικού Πλαισίου για τις αρμοδιότητες της ΡΑΕ, το οποίο θα είναι συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά θα καταργεί «αυτό το ρόλο του υπερκράτους για τη ΡΑΕ, που πολύ συχνά εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ακολουθεί η πλήρης παρέμβαση του υπουργού ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, στη Βουλή:
«Δεν θα αναφερθώ, φυσικά, στο νομοσχέδιο το οποίο συζητάμε, δεν είναι ο λόγος της παρέμβασής μου αυτός. Επιτρέψτε μου, όμως, να πω ότι για το σκοτάδι που κυριαρχεί σε πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης, το σημερινό νομοσχέδιο μπορεί να αποτελέσει μια μεγάλη αχτίδα φωτός και να ανοίξει έναν καινούργιο δρόμο στην ενημέρωση και τον πολιτισμό της πατρίδας μας.

Καταθέσαμε μία τροπολογία, εμπρόθεσμη, προκειμένου να καταργήσουμε ένα μέγα σκάνδαλο, το οποίο δυστυχώς σημειώθηκε στην προεκλογική περίοδο. Συγκεκριμένα, το σκανδαλώδες είναι το εξής: Στις 31 Δεκεμβρίου 2014, προς όνειδος όλων, εν μέσω προεκλογικής περιόδου η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αποφάσισε να αυξήσει το Ειδικό Τέλος Μείωσης Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ). Όπως θα ξέρετε, το ειδικό αυτό τέλος χρεώνεται στα τιμολόγια του ηλεκτρισμού και τα αυξάνει ισόποσα. Βρήκε, λοιπόν, την ώρα η ΡΑΕ, σε καθαρά προεκλογική περίοδο, να κάνει αυτές τις αυξήσεις. Απαράδεκτο, από κάθε άποψη.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είχαμε και συνέχεια στο σκάνδαλο. Η απόφαση αυτή δεν δημοσιεύτηκε προεκλογικά. Ούτε δόθηκε δημοσιότητα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ούτε πήγε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ούτε στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ δημοσιεύτηκε. Δεν δημοσιεύτηκε και μετεκλογικά. Και ξαφνικά είδαμε 3 Μαρτίου του 2015, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να ανακοινώνονται μετά από τρεις μήνες οι αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ.
Για τις αυξήσεις αυτές, να σημειώσω, ότι είχε ενημερωθεί πλήρως η τότε κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί. Και αποκρύψανε τις αυξήσεις αυτές και στην προεκλογική περίοδο, αλλά και μετά τις εκλογές.

Εγώ μόλις ανέλαβα τη θέση αυτή στο υπουργείο, όπως είχα υποχρέωση, κάλεσα τη ΡΑΕ να μας ενημερώσει για τις εξελίξεις στη Ρυθμιστική Αρχή και να μας πει τις επείγουσες εκκρεμότητες. Δεν μας έκανε την παραμικρή νύξη στη σχετική ενημέρωση ότι υπήρχαν αυτές οι αυξήσεις. Αυτές οι αυξήσεις λειτουργούσαν από 1-1-2015 στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και δεν είχαν δημοσιευτεί! Ούτε καν αισθάνθηκαν την υποχρέωση να μας ενημερώσουν ως υπουργείο, έστω μετεκλογικά, έστω εκ των υστέρων. Δυστυχώς, δεν είδαμε από την πλευρά των σημερινών κομμάτων της αντιπολίτευσης, τότε της κυβέρνησης, ούτε μια λέξη αυτοκριτικής γι’ αυτές τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις και διαδικασίες σκοτεινού τύπου οι οποίες πήγαν, στη ζούλα στην προεκλογική περίοδο και για να μην εμφανιστεί και εκθέσουν την κυβέρνηση, να αυξήσουν τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος τα οποία ήταν στα ύψη.

Θεωρήσαμε υποχρέωσή μας, μόλις ενημερωθήκαμε και είδαμε αυτήν την απόφαση, να καταθέσουμε την διάταξη με την οποία αποσύρουμε αυτές τις αυξήσεις οι οποίες είναι σε όλες τις κατηγορίες των πελατών, από επιχειρήσεις μέχρι νοικοκυριά. Αποσύραμε, λοιπόν, αυτές τις αυξήσεις και τις αποσύρουμε, φυσικά, αναδρομικά από 1-1-2015, ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Και με την ευκαιρία να πω ότι αυτές οι μεθοδεύσεις πολιτικορυθμιστικές, ας τις πούμε έτσι, οι οποίες είναι απαράδεκτες, δείχνουν και ορισμένα πράγματα, δυστυχώς, για το ρόλο που έχει αναλάβει η ΡΑΕ. Η ΡΑΕ δεν είναι κυβέρνηση της χώρας. Και πολύ περισσότερο δεν είναι υπερκυβέρνηση για να αποφασίζει ακόμα και για τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν μπορεί οι ανεξάρτητες Αρχές να παρακάμπτουν τη λαϊκή κυριαρχία και να υποκαθιστούν τη λαϊκή κυριαρχία. Αυτό το τονίσαμε από την πρώτη στιγμή. Γι’ αυτό κιόλας θα καταθέσουμε -ήδη επεξεργαζόμαστε- νέο Ρυθμιστικό Πλαίσιο για τις αρμοδιότητες της ΡΑΕ, το οποίο ασφαλώς θα είναι συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά θα καταργεί αυτό το ρόλο του υπερκράτους για τη ΡΑΕ, που πολύ συχνά εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα».

Προηγούμενο Άρθρο

Βιετνάμ: Σαράντα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου

Επόμενο Άρθρο

Δυνάμεις του Ιράν κατέλαβαν εμπορικό πλοίο στον Περσικό Κόλπο

ΣχετικάΆρθρα

ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ

Γιορτή σήμερα 24 Απριλίου, εορτολόγιο: Οσία Ελισάβετ η Θαυματουργή

24/04/2025 | 00:05
HOT NEWS

Alex Rasov

23/04/2025 | 23:45
Featured

Έρχονται βροχές, καταιγίδες, χαλάζι και πτώση θερμοκρασίας

23/04/2025 | 22:30
HOT NEWS

Πώς ο Μητσοτάκης θα παίξει… σαρωτικά το ισχυρό «χαρτί» της οικονομίας με το βλέμμα στις εκλογές του 2027

23/04/2025 | 22:13
HOT NEWS

Το colpo grosso κατά της αντι-μητσοτακικής συμμαχίας – Το οικονομικό success story γίνεται… θηλιά για την Αντιπολίτευση

23/04/2025 | 22:01
HOT NEWS

Πώς και γιατί ο Μητσοτάκης και η «Ομάδα Αλήθειας»… στριμώχνουν άσχημα την Αντιπολίτευση

23/04/2025 | 21:13
ΔΙΕΘΝΗ

Η «τελική προσφορά» του Τραμπ για ειρήνη απαιτεί από την Ουκρανία να αποδεχθεί τη ρωσική κατοχή

23/04/2025 | 21:00
epa11993419 US President Donald J. Trump speaks during the White House Iftar Dinner at the White House in Washington, DC, USA, 27 March 2025.  EPA/Chris Kleponis / POOL
Featured

Wall Street Journal: Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει τους δασμούς στην Κίνα

23/04/2025 | 20:13
Load More
Επόμενο Άρθρο

Δυνάμεις του Ιράν κατέλαβαν εμπορικό πλοίο στον Περσικό Κόλπο


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Τελική πρόταση Τραμπ για Ουκρανία: «Αναγνωρίστε την Κριμαία, παγώστε τη γραμμή μετώπου» – Χάρτης και παρασκηνιακές πιέσεις

    338 shares
    Share 135 Tweet 85
  • Έρχονται βροχές, καταιγίδες, χαλάζι και πτώση θερμοκρασίας

    337 shares
    Share 135 Tweet 84
  • Μπαράζ σεισμών στην Τουρκία – Μετά τα 6,2 και 5 Ρίχτερ

    310 shares
    Share 124 Tweet 78
  • Αττική Οδός: Νεκρός ο 21χρονος μοτοσικλετιστής στο τροχαίο με το αυτοκίνητο – Η μηχανή του πήρε φωτιά

    294 shares
    Share 118 Tweet 74
  • ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ: «Δεν είναι για όλους – αλλά όσοι είναι μέσα θα πάρουν έως 18.000€»: Τα αναδρομικά 2025 με λίστα και οδηγό επιβίωσης

    214 shares
    Share 86 Tweet 54
  • Πόρτες ανοιχτές στο Δημόσιο: Οι 20.000+ θέσεις ΑΣΕΠ που τρέχουν ή έρχονται – Ο πλήρης οδηγός για αιτήσεις

    170 shares
    Share 68 Tweet 43
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ – Έρχονται ενισχύσεις και αποζημιώσεις: Όλες οι πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ – ΕΛΓΑ μέχρι Ιούνιο και οι ευκαιρίες στη Μεταποίηση με έως 75%

    143 shares
    Share 57 Tweet 36
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ Τσίπρας καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • //ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ//
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch