Ο Τόμας Βίζερ, μέχρι πέρσι Πρόεδρος του EWG (Euro Working Group) αποκάλυψε προχθές, πως αν δεν είχε μεσολαβήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015, η Ελλάδα θα είχε σήμερα περί το 25% παραπάνω ΑΕΠ, απ’ ό,τι έχει τώρα!
Του Θανάση Κ.
Και πέρασε ασχολίαστο! Παντελώς…
Καταλαβαίνετε τι μας είπε ο άνθρωπος;
Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό;
Μήπως είναι «υπερβολή»; Όχι!
Ανέλαβε κάποιος να το εξηγήσει; Όχι!
Να λοιπόν, πρώτα-πρώτα, γιατί είναι απολύτως ακριβές:
–Το φθινόπωρο του 2014, λίγο πριν φανεί «προ των πυλών» της διακυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ, όλοι οι δανειστές τότε – ΔΝΤ και Ευρωπαίοι – συμφωνούσαν στην εξής εκτίμηση:
Η Ελλάδα είχε ήδη 1% ανάπτυξη για τη χρονιά εκείνη (2014) από μηδενική ανάπτυξη που προέβλεπε το Πρόγραμμα…
Και θα είχε: 2,9% το 2015,
3,7% το 2015
3,5% το 2017
3,3% το 2018
και 2,8% το 2019
Να σημειωθεί ότι αυτές ήταν προβλέψεις «πραγματικής αύξησης» του ΑΕΠ, δηλαδή χωρίς τον όποιο (μικρό) πληθωρισμό…
Αυτό σημαίνει ότι σωρευτικά, η «μεγέθυνση» του πραγματικού ΑΕΠ, θα έφτανε το 2019 το 18% (από τα τότε επίπεδα)!
Προσθέστε τώρα κι ένα χαμηλό πληθωρισμό, κατά μέσον όρο 1,5% το χρόνο, φέτος το ονομαστικό μας ΑΕΠ θα έφτανε το συν 27% από τότε!
Στο μεταξύ όμως, ήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΑΕΠ εκεί που είχε αρχίσει να ανεβαίνει, υποχώρησε κι άλλο, ύστερα σταθεροποιήθηκε και πρόσφατα ανέβηκε λίγο (3,5% συνολικά σε ονομαστικούς όρους).
Οπότε η διαφορά αυτού που είμαστε (λόγω μεσολάβησης ΣΥΡΙΖΑ)
απ’ αυτό που προβλεπόταν να είμαστε (αν δεν είχε μεσολαβήσει ο ΣΥΡΙΖΑ) φτάνει ήδη το (27%-3,5%=) 23,5%!
Πολύ κοντά σε αυτό που εκτίμησε ο κ. Βίζερ.
Αυτό σημαίνει ότι μόνο φέτος το ΑΕΠ μας θα είναι μικρότερο κατά 44 δισεκατομμύρια (απ’ ό,τι θα ήταν αν δεν είχε έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του 2015).
(«Σωρευτικά» μη το ψάχνετε: η απώλεια στα πέντε χρόνια είναι 2,5 φορές παραπάνω σε «διαφυγών εισόδημα» για τους Έλληνες συνολικά…)
Προσέξτε, τώρα: αυτά είναι μετριοπαθέστατοι υπολογισμοί:
* Πρώτον γιατί επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου (όταν έγιναν αυτές οι προβλέψεις), οι υπολογισμοί του ΔΝΤ ήταν μονίμως πολύ «συντηρητικοί»! Δηλαδή στην πραγματικότητα η οικονομία τότε πήγαινε καλύτερα απ’ ό,τι την υπολόγιζαν εκ των προτέρων. Συνεπώς αν δεν είχε μεσολαβήσει ο ΣΥΡΙΖΑ η αύξηση του ΑΕΠ θα μπορούσε να είναι – πιθανότατα – μεγαλύτερη απ’ ό,τι την προέβλεπε «συντηρητικά» το ΔΝΤ…
* Δεύτερον, διότι τότε, τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο του 2014, δεν υπολόγιζαν το QE του Μάριο Ντράγκι, δηλαδή την επεκτατική νομισματική πολιτική που εγκαινιάστηκε στην ευρωζώνη, το Φεβρουάριο του 2015, από την οποία ωφελήθηκαν όλες οι (άλλες) χώρες του ευρώ! Ενώ επρόκειτο να ωφεληθεί και η Ελλάδα – αλλά ΔΕΝ ωφελήθηκε τελικά, γιατί με τη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη, έκλεισαν οι τράπεζες, επιβλήθηκαν capital controls και τινάχθηκαν όλα στον αέρα!
Και ποτέ δεν αποκτήσαμε έκτοτε δικαίωμα συμμετοχής στο QE (που σημαίνει πρόσθετη τραπεζική ρευστότητα, τόσο απαραίτητη για την ελληνική οικονομία).
* Και τρίτον, από τις αρχές του 2015 άρχισαν να αποκλιμακώνονται και οι διεθνείς τιμές πετρελαίου! Από γύρω στα 100 δολάρια το βαρέλι που ήταν την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά (2012-15) έπεσαν στα 50 ευρώ περίπου (το μισό!) την πρώτη τριετία Τσίπρα (και γύρω στα 60-65 που διακυμαίνονται τώρα…)
Η μείωση της τιμής του πετρελαίου δίνει ώθηση στην οικονομία.
Την περίοδο 2015-19 επειδή υποχώρησαν πολύ οι τιμές πετρελαίου, θα μπορούσαμε να είχαμε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση το ΑΕΠ απ’ ό,τι μας υπολόγιζαν. Αλλά εδώ είχαμε Τσίπρα, νέο Μνημόνιο και capital controls.
Και δεν επωφεληθήκαμε…
[Για την ακρίβεια, «επωφεληθήκαμε»! Η πτώση του ΑΕΠ επί Τσίπρα θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, αν δεν είχε συμπέσει τότε η κατάρρευση των τιμών πετρελαίου διεθνώς!]
Πάντως το φθινόπωρο του 2014, όταν το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι έκαναν τις εκτιμήσεις τους για την μελλοντική προοπτική του ΑΕΠ της Ελλάδας ΔΕΝ λάμβαναν υπ’ όψιν τους, ούτε τις ευνοϊκές επιπτώσεις από το QE του Ντράγκι, ούτε από τη μακροχρόνια πτώση των τιμών πετρελαίου.
Οπότε το +23,5% που υπολόγιζαν τότε για αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ ως το 2019 και λίγο είναι!
Αν δεν είχε μεσολαβήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ήμασταν, πιθανότατα, παραπάνω!
Θέλετε τώρα και το πιο αποκαλυπτικό;
–Λίγο πριν φύγει η κυβέρνηση Σαμαρά το (πάντα «συντηρητικό») ΔΝΤ υπολόγιζε το μακροχρόνιο ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας (μετά τα πρώτα χρόνια ανοδικής αντίδρασης) στο 1,9% σε πραγματικούς όρους (χωρίς πληθωρισμό)…
–Λίγο πριν φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το ίδιο το ΔΝΤ υπολόγιζε τον μακροχρόνιο ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας (ως το 2060) σε 1,1% σε πραγματικούς όρους!
Δηλαδή μετά από τέσσερα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ προβλέπουν πραγματική μακροχρόνια ανάπτυξη με σχεδόν μισούς ρυθμούς!
Γι’ αυτό και δεν προβλέπουν πλέον, «φυσιολογική αποκλιμάκωση» χρέους (μέσα από βιώσιμη ανάπτυξη) ούτε ως το 2060!
Σκεφτείτε: ο ίδιος Οργανισμός που το φθινόπωρο του 2014 προέβλεπε ότι ως το 2022 η σχέση Χρέος προς ΑΕΠ της Ελλάδα θα είχε πέσει στο 105%, λίγα χρόνια αργότερα προβλέπει ότι δεν θα έχει υποχωρήσει κάτω από το 170% ούτε το έτος 2060!
(Για την ακρίβεια η πρόβλεψή τους είναι ότι θα υποχωρήσει ως το 150% περίπου, αλλά στη συνέχεια θα εκτοξευθεί πάλι, λόγω της αναιμικής μακροχρόνιας ανάπτυξης).
Όλες αυτές οι προβλέψεις στην πραγματικότητα είναι «υπολογισμοί μοντέλων» (αλγοριθμικές προσεγγίσεις)…
Όσο πιο μακριά στο μέλλον πηγαίνουν, τόσο λιγότερο αξιόπιστοι θεωρούνται.
Και τόσο μεγαλύτερη απόκλιση από την πραγματικότητα προκύπτει τελικά…
Αλλά εκείνο που «μετράνε» πραγματικά, είναι την αναπτυξιακή δυναμική της Οικονομίας κάθε δεδομένη στιγμή.
–Το Φθινόπωρο του 2014 οι δανειστές μας προέβλεπαν ότι με τις μεταρρυθμίσεις που γίνονταν ως τότε, η ελληνική οικονομία ανακτούσε αναπτυξιακή δυναμική και προβλεπόταν να ξεπεράσει μόνη της κρίση υπέρ-δανεισμού…
Και σύντομα, μάλιστα…
–Ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2018, οι ίδιοι δανειστές προέβλεπαν ότι με την ακύρωση των μεταρρυθμίσεων που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και με την υπέρ-φορολόγηση και τα υπέρ-πλεονάσματα που είχε επιβάλει, η Ελλάδα θα σερνόταν αναπτυξιακά για δεκαετίες. Και δεν θα έβγαινε από την κρίση χρέους ΠΟΤΕ!
Βέβαια, όπως έγινε η καθίζηση επί ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να γίνει και η ανάταξη μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό είναι το «ζητούμενο» τώρα…
Αλλά όλα αυτά κάποιος πρέπει να βγει και να τα εξηγήσει στον κόσμο!
Για να χτυπήσει τρείς «εχθρούς»:
—Την ηττοπάθεια που βιώνει η κοινωνία μετά από 10 χρόνια κρίσης…
(Κάποιοι πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να ορθοποδήσουμε ποτέ!)
—Τον εφησυχασμό που δημιουργεί η ανακούφιση από την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.
(Κάποιοι νομίζουν ότι επειδή έφυγε ο ΣΥΡΙΖΑ, «λύθηκαν αυτόματα» όλα τα προβλήματα…)
–Και το γεγονός ότι ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τα ψέματα και αρχίζει να ζητάει και τα ρέστα…
Κάποιος πρέπει να αρχίσει να τα εξηγεί όλα αυτά (και πολλά ακόμα) επειγόντως!
Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ψέματα, για να κρύψει την αλήθεια!
Λέει ψέματα γιατί έτσι προκαλεί σύγχυση…
Και ποντάρει στη σύγχυση, γιατί κερδίζει ΜΟΝΟ από τη σύγχυση
(όλων των υπολοίπων).
Λέει ακόμα ψέματα γιατί… πιάνουν!
Τις περισσότερες φορές ΔΕΝ τον διαψεύδουν…
Κάποιος, λοιπόν, πρέπει να βγει, να αρχίσει να εξηγεί τα πράγματα και να αποκαλύπτει τις αλήθειες που φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ…
Κάποιος πρέπει να το κάνει!
Επειγόντως, λέμε…