Με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, προαναγγέλλει νομοθετικές και βελτιωτικές παρεμβάσεις για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό τόσο του σωφρονιστικού όσο και του ποινικού συστήματος.
Το έγγραφο διαβιβάστηκε στις 29 Απριλίου μετά από ερώτηση για τα σοβαρά προβλήματα στο Κατάστημα Κράτησης της Πάτρας, και όπως επισημαίνει ο υπουργός, με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση καταστημάτων κράτησης Γ’ Τύπου και άλλες διατάξεις» έχει προβλεφθεί η αύξηση των θέσεων του προσωπικού των καταστημάτων κράτησης της χώρας κατά 500, εκ των οποίων 340 θέσεις αφορούν αύξηση των θέσεων κλάδου ΔΕ Φύλαξης και 160 θέσεις αφορούν αύξηση των θέσεων κλάδου ΔΕ Προσωπικού Εξωτερικής Φύλαξης.
Για την πλήρωση των εν λόγω θέσεων έχει ήδη εκδοθεί ΠΥΣ.
Στον ίδιο νόμο προβλέπεται επιπλέον αύξηση θέσεων των προσωπικού των Καταστημάτων Κράτησης, ως ακολούθως:
– Κατά 20 οι θέσεις του κλάδου ΠΕ Σωφρονιστικού Ενηλίκων,
– Κατά 20 οι θέσεις του κλάδου ΤΕ Υγείας Πρόνοιας ειδικότητας Νοσηλευτικής,
– Κατά 10 οι θέσεις κλάδου ΠΕ Κοινωνικής Εργασίας
– Κατά 10 οι θέσεις του κλάδου ΤΕ Υγείας Πρόνοιας ειδικότητας Κοινωνικής Εργασίας και
– Κατά 20 οι θέσεις του κλάδου ΔΕ Διοικητικού Λογιστικού.
Με το έγγραφο γίνεται, επίσης, γνωστό ότι στο πλαίσιο του προγραμματισμού προσλήψεων για το έτος 2015, έχει αποσταλεί στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο ζητείται επικαιροποίηση της ΠΥΣ.
Ζητείται επίσης η πλήρωση 140 κενών θέσεων του κλάδου ΔΕ Φύλαξης και 10 κενών θέσεων του κλάδου ΔΕ Εξωτερικής Φρούρησης και η έγκριση πλήρωσης θέσεων που προβλέπονται στον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Δεν κλείνουμε τα μάτια στα υπαρκτά προβλήματα και παρά τα μειούμενα, λόγω οικονομικής συγκυρίας, οικονομικά μέσα που διαθέτουμε, θα συνεχίσουμε να πράττουμε το καλύτερο δυνατό, σεβόμενοι τα δικαιώματα των κρατουμένων, τις ανάγκες του σωφρονιστικού προσωπικού, σκοπεύοντας στην καλή λειτουργία της σωφρονιστικής διοίκησης. Η επίλυση των προβλημάτων που άπτονται της ανθρώπινης αξιοπρέπειας θα έχει οπωσδήποτε απόλυτη προτεραιότητα», αναφέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Επιπλέον, σημειώνει ότι τα προβλήματα στα Καταστήματα Κράτησης είναι υπαρκτά και σοβαρά, και μάλιστα εντάθηκαν τα τελευταία χρόνια με την αύξηση του αριθμού των κρατουμένων, καθώς κατά την τελευταία δεκαπενταετία, είχαμε αθρόες αναγωγές πλημμελημάτων σε κακουργήματα, ούτως ώστε οι καταδίκες να οδηγούν πάντα στη φυλακή και να ενταθεί το φαινόμενο του συνωστισμού στις φυλακές.
«Πολλές από τις προσπάθειες αποσυμφόρησης των φυλακών και αναμόρφωσης του ποινικού συστήματος γενικά στηρίχθηκαν κατά το παρελθόν σε αποποινικοποιήσεις οι οποίες δεν απέδωσαν, και είναι λογικό να μην έχουν αποδώσει, διότι οι αποποινικοποιήσεις αφορούν ελαφρά κατά κανόνα εγκλήματα, τα οποία ούτως ή άλλως δεν οδηγούν πραγματικά στη φυλακή», σημειώνει ο κ. Παρασκευόπουλος.
Ο υπουργός αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες από τη Βουλή, τονίζει ότι η εφαρμογή του θα επιφέρει μείωση των κρατουμένων στα καταστήματα κράτησης και θα βελτιώσει τις συνθήκες κράτησης αλλά και τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού.
Θυμίζει επίσης ότι ήδη στα Καταστήματα Κράτησης της χώρας μετατάχθηκαν 583 πρώην Δημοτικοί Αστυνομικοί.
Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Κατσανιώτης, με την οποία είχε επισημάνει ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο Κατάστημα Κράτησης της Πάτρα με ελλείψεις σοβαρές σε προσωπικό και υποδομές με συνέπεια να δυσχεραίνονται οι υπηρεσίες.