Το θέμα της διευθέτησης του δημόσιου χρέους και του τερματισμού της πολιτικής λιτότητας έθεσε ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος στην προσφώνησή του προς τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ κατά το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι ο Ελληνικός Λαός θα φανεί απολύτως συνεπής στις υποχρεώσεις του για να παραμείνει στην μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια. 

Ωστόσο παρατήρησε ότι στην πορεία, και ενόψει αυτής της συνέπειας του Ελληνικού Λαού, και οι εταίροι μας και δανειστές μας οφείλουν να προβούν στις αναγκαίες διορθώσεις.

«Ιδίως αναφορικά με την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας καθώς και με την ως σήμερα ακολουθούμενη πολιτική λιτότητας. Οι διορθώσεις αυτές είναι τόσο περισσότερο επιβεβλημένες, όσο δεν αφορούν μόνον την Ελλάδα. Διότι η ως σήμερα πορεία της Ευρωζώνης αποδεικνύει ότι η άνευ όρων πολιτική αυστηρής λιτότητας και σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν οδηγεί νομοτελειακώς στην αναπτυξιακή προοπτική, την οποία τόσον έχει ανάγκη η Ευρωζώνη και, εν τέλει, η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της», ανέφερε ο Πρόεδρος.

Επισήμανε, επίσης, ότι η πραγματική ανάπτυξη, δηλαδή η ανάπτυξη που συμβαδίζει με το καπιταλιστικό σύστημα κατά την καταγωγή του και την λογική του, είναι νοητή μόνον όταν η αντίστοιχη οικονομική και νομισματική πολιτική υπηρετεί, εν τέλει, τον ‘Ανθρωπο. Συγκεκριμένα δε την αξία του Ανθρώπου και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, υπό όρους Κοινωνικού Κράτους Δικαίου και, άρα, Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι όπως απέδειξαν οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, ο Ελληνικός Λαός, στην συντριπτική του πλειοψηφία, εκφράσθηκε υπέρ της παραμονής της Χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη. Και το έπραξε γνωρίζοντας τις τεράστιες θυσίες που συνεπαγόταν μια τέτοια επιλογή. Θυσίες που έχουν δημιουργήσει στην ελληνική κοινωνία συνθήκες πραγματικής ανθρωπιστικής κρίσης. «Και, κυρίως, θυσίες που, κατά ένα όχι ευκαταφρόνητο μέρος τουλάχιστον, οφείλονται και σε λάθη ή εμμονές ορισμένων εκ των εταίρων της και δανειστών της» επισήμανε.

Αναφερόμενος στον ρόλο της Γαλλίας και του κ. Ολάντ στις δύσκολες στιγμές που πέρασε η Ελλάδα, ο κ. Παυλόπουλος, αφού τόνισε ότι καλωσορίζει στην Αθήνα έναν πραγματικό ευπατρίδη ευρωπαϊκής και παγκόσμιας εμβέλειας και μεγάλο Φίλο της Ελλάδας, ευχαρίστησε θερμά τον Γάλλο Πρόεδρο λέγοντας ότι «σε μια δύσκολη συγκυρία για την Χώρα μου η Γαλλία και εσείς προσωπικώς, συμβάλατε τα μέγιστα προκειμένου η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωπαϊκη Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης».

Μάλιστα παρατήρησε ότι «προσφέροντας αυτή την βοήθεια στην Ελλάδα στην ουσία συνεισφέρετε ουσιωδώς στην διατήρηση της, τόσο σύμφυτης με την υπόστασή της, ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Διότι, κατά βάθος, βεβαίως και η Ελλάδα, έχοντας συνείδηση της ιστορικής της διαδρομής, δεν φαντάζεται το μέλλον της δίχως την ευρωπαϊκή της προοπτική. Πλην όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση τις ελληνικές ιστορικές καταβολές της Δημοκρατίας της και του Πολιτισμού της, δεν είναι νοητή -ούτε, άρα, μπορεί να έχει το μέλλον που της αρμόζει- δίχως την Ελλάδα ως αναπόσπαστο μέλος μέσα στους κόλπους της».

Ακολούθως, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στις πρωτόγνωρες προσφυγικές ροές κυρίως λόγω των πρωτόγνωρων τραγικών προσφυγικών ροών, τις οποίες προκαλούν οι εστίες πολέμου, ιδίως στην Μέση Ανατολή. Και υπογράμμισε ότι τις ροές αυτές εμείς, οι Ευρωπαίοι, οφείλουμε να τις διαχειρισθούμε προστατεύοντας, βεβαίως, τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης -που κατά το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο είναι τα σύνορα των κρατών-μελών όπως καθορίζονται κυριάρχως απ’ αυτά- αλλά πρωτίστως τους εμπερίστατους πρόσφυγες. «Και σ’ αυτό το σημείο η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί και πρέπει αφενός να εμπνευσθεί από τον, κορυφαίου συμβολισμού, τρόπο με τον οποίον η Αρχαία Ελλάδα αντιμετώπιζε τους Ικέτες, όταν προσέφευγαν στα Ιερά για να προστατευθούν από τους διώκτες τους. Και, αφετέρου, να επιβάλλει, με το κύρος και την ισχύ της, το οριστικό τέλος των εστιών πολέμου στην Μέση Ανατολή», υπογράμμισε ο Πρόεδρος.

Εν συνεχεία, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Ολάντ ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργασθεί στενά με την Γαλλία, που συνιστά βασικό πυλώνα του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και πρωταγωνιστικό άξονα της ευρωπαϊκής πολιτικής και πρόσθεσε ότι οι στέρεοι δεσμοί που συνδέουν τις δυο χώρες μας προσδιορίζονται, πάντοτε, από τον ρυθμό της ιστορίας και τρέφονται από τις πηγές της ελευθερίας και του πολιτισμού.

Η αντιφώνηση Ολάντ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας στην αντιφώνησή του προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον συνεχάρη για τον ρόλο που έπαιξε μετά το δημοψήφισμα λέγοντας χαρακτηριστικά πως «παίξατε μείζονα ρόλο μετά το δημοψήφισμα, ενώσατε τις πολιτικές δυνάμεις και υπενθυμίσατε τη θέση της Ελλάδας».

Όπως είπε ο κ. Ολάντ «εγώ από πλευράς μου δεν έγινα απλώς αυτός που μετέδωσε τα λόγια σας, απλώς υποστήριξα την Ελλάδα και βοήθησα την Ευρώπη να δείξει αλληλεγγύη». Ακόμη επεσήμανε ότι προτιμά να βρίσκεται στη χώρα μας και να συζητά με τον πρωθυπυοργό παρά να συναντάται μαζί του στις Βρυξέλλες. «Προτιμώ να είμαι εδώ και να συζητώ με τον κ. Τσίπρα παρά να τον βλέπω στις Βρυξέλλες. Περάσαμε μία νύχτα μαζί στις 12 Ιουλίου και δεν ξέραμε εάν θα καταλήξουμε σε συμφωνία».

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό του είπε «κ. Τσίπρα κάνατε την επιλογή της υπευθυνότητας. Η Ευρώπη έδειξε η αλληλεγγύη με το πρόγραμμα 86 δισ ευρώ και πρέπει να ενδυναμωθεί με την ελάφρυνση του χρέους. Ξέρω τις θυσίες των Ελλήνων, ξέρω και το εύρος των μεταρρυθμίσεων που ξεκινάτε. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να σταθούν προς την ανάπτυξη και στη δημιουργικότητα. Ολάντ: Θα συνδράμουμε την Ελλάδα σε μία σειρά από ζητήματα.

Στις συλλογικές συμβάσεις, στη δημόσια διοίκηση. Αυτά θα καταγράφονται στην αυριανή κοινή δήλωση που θα υπογράψουμε».

Όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος «δεν φανταζόμαστε την Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα. Στην Γαλλία όπως και στην Ελλάδα θα πρέπει να φέρουμε κάποιες αξίες που θα επιτρέπουν στον λαό να είναι σε ειρήνη με τον εαυτό του». Αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού ζητήματος τόνισε πως «αντιμετωπίζουμε το προσφυγικό. Ξέρω καλά αυτό το βάρος και πρέπει και εμείς να αισθανόμαστε σεβασμό. Γνωρίζω το βάρος της Ελλάδας και για αυτό η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει. Η Ελλάδα είναι σύνορά μας.»

Ακόμη υπογράμμισε το ότι πρέπει προχωρήσει η δημιουργία των hotspots λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τα hotspots και να προσφέρουν αξιοπρεπή υποδοχή σε αυτούς που προσπαθούν να γλιτώσουν τη σφαγή».

Στο τελευταίο σκέλος της ανιφώνησής του ο κ. Ολάντ υποστήριξε πως «έχουμε εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο. Έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε. Η Ευρώπη δεν πρέπει να δείχνει ένα πρόσωπο αγωνίας. Είναι πολύ σημαντική η σχέση των δύο χωρών. Εκφράζω την εμπιστοσύνη μου και για τις χώρες μας και για το μέλλον μας».