Ακόμη και τα σενάρια εκλογών βγάζουν από το συρτάρι οι αναλυτές μετά την ξαφνική κυβερνητική κρίση με αφορμή την υπόθεση Μουζάλα και τα τελεσίγραφα Καμμένου.
Παρά το γεγονός ότι όλο το πολιτικό σύστημα αποκρούει τις πρόωρες εκλογές στην παρούσα χρονική στιγμή με το Προσφυγικό στην πιο κρίσιμη καμπή και το μέτωπο των διαπραγματεύσεων ανοικτό, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτε. Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται αδύνατο να οδηγηθεί στις κάλπες η χώρα, αφού θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη μια τέτοια εξέλιξη.
Ωστόσο, η πληγή στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παραμένει βαθιά, ακόμη κι αν η «ανακωχή» κρατήσει περισσότερες ημέρες και οι όποιες αποφάσεις μετατεθούν για αργότερα. Τα σενάρια για το μέλλον της κυβέρνησης αλλά και για ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις είναι πολλά:
Το πρώτο είναι να υπάρξει εξομάλυνση στις σχέσεις Τσίπρα – Καμμένου είτε με υποχώρηση του ενός είτε του άλλου. Δηλαδή στη μία περίπτωση είναι να αποφασίσει ο πρωθυπουργός την απομάκρυνση του Γ. Μουζάλα αλλά στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ανασχηματισμού που θα γίνει πιθανότατα μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης. Η δεύτερη περίπτωση είναι να υποχωρήσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και να μη θέσει ξανά θέμα Μουζάλα, αν και οι αιτίες είναι βαθύτερες για να ζητά την απομάκρυνσή του. Λέγεται ότι ο κ. Καμμένος αισθανόταν παραγκωνισμένος τον τελευταίο καιρό με το Προσφυγικό πιστεύοντας ότι ενώ ο Στρατός έχει κάνει όλη τη δουλειά με τα hot spots τη «δόξα» έκλεβαν άλλοι υπουργοί. Πάντως, η απομάκρυνση Μουζάλα ασφαλώς θα σημάνει τη συνέχιση της συγκυβέρνησης ομαλά, μέχρι το επόμενο «επεισόδιο».
Αν ο κ. Τσίπρας επιμείνει στις θέσεις του και δεν αποπέμψει τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής τότε όλα μπορούν να συμβούν:
Να φύγουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση με παραίτηση των υπουργών και υφυπουργών αλλά η Κ.Ο. να συνεχίσει να στηρίζει τον κ. Τσίπρα στη Βουλή, επομένως να μη χαθεί η δεδηλωμένη.
Να παραιτηθούν οι υπουργοί των ΑΝΕΛ και να άρουν την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Τότε θα πρέπει να γίνει πρόταση μομφής για να επιβεβαιωθεί η άρση της εμπιστοσύνης. Αν δεν κατατεθεί πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει το έργο της, προσδοκώντας ότι υα ψηφιστούν τα νομοσχέδια που θα φέρει και από άλλους βουλευτές, άλλων κομμάτων. Είναι προφανές ότι αυτό το σενάριο δεν μπορεί να κρατήσει πολύ.
Φεύγει ο Π. Καμμένος από το κυβερνητικό σχήμα, αίροντας ή όχι την εμπιστοσύνη του και ο Αλ. Τσίπρας ξεκινά επαφές για διεύρυνση της κυβέρνησης με άλλα κόμματα, όπως το Ποτάμι, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, την Ενωση Κεντρώων. Αν πετύχει κάποια συνεργασία που θα του δίνει περισσότερους από 151 βουλευτές θα πάει στη Βουλή και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Φεύγει ο Πάνος Καμμένος, δεν γίνεται καμιά κυβερνητική διεύρυνση και η κυβέρνηση δηλώνει αδυναμία να συνεχίσει. Τότε ο Αλ. Τσίπρας επιστρέφει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ξεκινούν τα τριήμερα συζητήσεων προκειμένου να φανεί αν υπάρχουν περιθώρια για συνεργασίες. Οι αρχηγοί των τριών πρώτων κομμάτων παίρνουν την εντολή και στο τέλος γίνεται προσπάθεια για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης. Αν αποτύχει αυτή η διαδικασία ο Πρ. Παυλόπουλος θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές ξανά με λίστα αφού δεν έχουν περάσει 18 μήνες.