Κάθετος φαίνεται να είναι ο αναπληρωτής Υπουργός Νίκος Ξυδάκης πως η λύση για να ανοίξουν περισσότερες αίθουσες στα Μουσεία, ή να γίνουν κάποιες αρχαιολογικές ανασκαφές δεν είναι η εθελοντική εργασία.
Και όμως, το Υπουργείο Πολιτισμού δεν αποδέχεται την εθελοντική εργασία και για αυτό ακριβώς αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί η Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς η οποία με έγγραφό της ζήτησε βοήθεια από τους εθελοντές, όμως μετά την αντίδραση του Νίκου Ξυδάκη υποχρεώθηκε να ανακαλέσει το σχετικό έγγραφό της.
Το υπουργείο Πολιτσιμού αντέδρασε άμεσα και άφησε εκτεθειμένη την Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομίας με την εξής ανακοίνωση:
«Διευκρινίζεται ότι το έγγραφο της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς αναφορικά με την προσφορά εθελοντικής εργασίας αποτελεί προσωπική πρωτοβουλία της. Εστάλη δε κατά παρερμηνεία των λεχθέντων σε συσκέψεις της πολιτικής ηγεσίας και των υπηρεσιών του υπουργείου, που έγιναν προ διμήνου. Και κατά παρερμηνεία του εγγράφου της αν. Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού κυρίας Μαρίας Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη που ακολούθησε αμέσως μετά και αναφερόταν σε πλήθος θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τις συσκέψεις αυτές.
Από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υπήρξε άμεση αντίδραση επί του θέματος. Η κυρία Βλαζάκη ζήτησε προφορικώς και εγγράφως να ανακληθεί το εν λόγω έγγραφο της ΓΔΑΠΚ, που έδωσε λανθασμένες εντυπώσεις επί θεμάτων που χρήζουν νομικής επεξεργασίας.
Πεποίθηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού είναι εξάλλου ότι ο εθελοντισμός σε καμία περίπτωση δεν μπορεί, ούτε και πρόκειται να υποκαταστήσει την εργασία των υπαλλήλων του υπουργείου».
Η εθελοντική εργασία στην Ελλάδα είναι αρκετά δαιμονοποιημένη και παρ’ ότι αποτελεί πάγια τακτική σε χιλιάδες μουσεία και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, αλλά και σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα όπως οι οργανισμοί των ιδρυμάτων ΔΕΣΤΕ, ΝΕΟΝ αλλά και Σταύρος Νιάρχος και Ωνάσειο, οι οποίοι ομολογουμένως λειτουργούν άψογα, για την παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, είναι η χειρότερη δυνατή λύση καθώς πιθανώς να θεωρείται εκμετάλλευση των ανέργων.
Σαφώς και όλοι θέλουν να υπάρχουν χρήματα για να πληρώνονται οι εργαζόμενοι, αλλά σε καιρούς κρίσης και σε τουριστικές περιόδους καλό είναι να κοιτούμε την πρακτική επίλυση και διευκόλυνση για την λειτουργία των χώρων πολιτισμού και όχι την ιδεατή συνθήκη για εργασία -που ευχόμαστε παρ’ όλα αυτά όλοι μας.
Αλλώστε προς αποφυγήν εκμετάλλευσης μπορούν σαφέστατα από το Υπουργείο να αναζητήσουν εθελοντές (όπως κάνουν σε Μ.Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Ισπανία) σε πολλούς νέους συνταξιούχους που έχοντας βγει στην σύνταξη στα 50, πιθανώς να ενδιαφέρονται να προσφέρουν στο κράτος δωρεάν τον χρόνο τους και να ξανανιώσουν χρήσιμοι και ενεργοί πολίτες.