ΚΚΕ: Η αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού προϋποθέτει αλλαγή Συντάγματος της π.ΓΔΜ αναφέρει το Κ.Κ.Ε μετά τις δηλώσεις από την συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στο Νταβός.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ δεν μπορούν να εξασφαλίσουν λύση προς όφελος του λαού μας, αλλά επιβεβαιώνουν ότι το γενικότερο σκηνικό που έχει στηθεί, με επίκεντρο την ένταξη της γειτονικής χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
«Αντίθετα, μέσα σε αυτή την διαδικασία συναντιέται ο εθνικισμός και ο κοσμοπολιτισμός, ανακυκλώνονται τα ίδια προβλήματα που ταλαιπωρούν τους λαούς της περιοχής για πολλά χρόνια, προωθούνται σχεδιασμοί μεγάλων μονοπωλιακών συμφερόντων και τροφοδοτούνται ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τη Ρωσία, που οξύνουν την κατάσταση στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.
Αυτή την αλήθεια την έκρυψαν από τους λαούς και κατά τη χθεσινή συνάντηση, τόσο ο κ. Τσίπρας , όσο και ο κ. Ζάεφ.
Η αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού δεν μπορεί να περιοριστεί στην αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου και της κεντρικής λεωφόρου των Σκοπίων. Αυτή είναι ερμηνεία καρικατούρα, πρόσχημα αποφυγής της αναγκαίας αλλαγής του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, ουσιαστικής δέσμευσης για τη διατήρηση των συνόρων στην περιοχή, ακύρωσης της βάσης που στηρίζει εθνικιστικές θέσεις περί “Μακεδονικού έθνους” και που προβάλλονται ανάλογα με τις σκοπιμότητες».
[irp posts=”171646″ name=”Τι συζήτησαν Τσίπρας-Ζάεφ στο Νταβός – Η δέσμευση του Σκοπιανού πρωθυπουργού”]
Το ΚΚΕ τονίζει ακόμα στην ανακοίνωσή του ότι:
«Ο κ. Τσίπρας έκρυψε επίσης ότι οι εθνικισμοί που ταλαιπώρησαν και ταλαιπωρούν τους λαούς των Βαλκανίων υποκινήθηκαν απ’ τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τους σχεδιασμούς των οποίων έχει αναλάβει, ως σημαιοφόρος, να προωθήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η παρουσία αυτών των δυνάμεων στα Βαλκάνια έχει σημαδευτεί από ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, τη λογική “διαίρει και βασίλευε”, τη δημιουργία κρατών – προτεκτοράτων, την αλλαγή συνόρων.
Η αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού προέχει και προϋποθέτει την αλλαγή του Συντάγματος της FYROM, τη ρητή διατήρηση των συνόρων και την αποτροπή ανακίνησης εθνικιστικών επιδιώξεων. Η συζήτηση για το όνομα με σύνθετη ονομασία που θα περιέχει το όνομα Μακεδονία ή παράγωγά του, με αυστηρό γεωγραφικό προσδιορισμό, προϋποθέτει την επίλυση όλων των παραπάνω προβλημάτων και βεβαίως ξεκαθάρισμα πως πρόκειται για ένα όνομα για όλες τις χρήσεις, χωρίς “ήξεις- αφήξεις”.