Οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα έχουν ξεκινήσει. Αυτό αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Σεργκέι Πρικχόντκο, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τρία μέσα ενημέρωσης – ανάμεσά τους και τον real.fm 97.8 – στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, όπου βρέθηκε με αφορμή το αφιερωματικό έτος Ελλάδας Ρωσίας.
Ο κ. Πρικχόντκο συναντήθηκε και με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο είχαν μια «εγκάρδια, ανοιχτή και εποικοδομητική συνάντηση».
Η συζήτηση αφορούσε σε όλο το εύρος των διμερών θεμάτων, ενώ μίλησαν και για το ημερολόγιο των πολιτικών επαφών. Στο πλαίσιο αυτό, η επίσκεψη του προέδρου Πούτιν στην Ελλάδα βρίσκεται στην ατζέντα και η προετοιμασία έχει ξεκινήσει.
Ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται περί το τέλος Μαίου ή στις αρχές Ιουνίου. Στο πρόγραμμα του Ρώσου προέδρου θα συμπεριλαμβάνεται και επίσκεψη στο Άγιο Όρος, όπου οι Ρώσοι γιορτάζουν φέτος τα χίλια χρόνια της μοναστικής τους παρουσίας.
Όπως είπε πάντως ο κ. Πρικχόντκο, του Ρώσου Προέδρου θα προηγηθεί ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, ο οποίος θα βρεθεί στη χώρα μας περί τα μέσα Μαίου, όπου είναι προγραμματισμένες οι ημέρες πνευματικού πολιτισμού της Ρωσίας. Και ο Πατριάρχης θα δώσει το παρόν στο Άγιο Όρος. Κατά τον κ. Πρικχόντκο, η κοινή ορθόδοξη παράδοση μετέχει με ιδιαίτερο τρόπο στις ελληνορωσικές σχέσεις. Αποκάλυψε μάλιστα, ότι πριν από δύο μέρες στη Μόσχα συνεδρίασε το Εποπτικό Συμβούλιο της Μονής Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιο Όρος, στο οποίο συμμετέχουν τόσο ο Πρωθυπουργός Διμίτρι Μεντβέντεβ όσο και ο Πατριάρχης Κύριλλος και συμφώνησαν το πρόγραμμα αποκατάστασης των ρωσικών μοναστηριών για τις επετειακές εκδηλώσεις.
Ο κ. Πρικχόντκο συμφώνησε με τον Πρωθυπουργό, ότι η μεικτή διυπουργική συνάντηση Ελλάδας Ρωσίας θα γίνει φέτος στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ στην οποία η Ρωσία θα είναι φέτος η τιμώμενη χώρα. Η επίσημη συμμετοχή της Ρωσίας στη ΔΕΘ σημαίνει ότι στην Ελλάδα θα έρθει και πλήθος Ρώσων επιχειρηματιών για να διερευνήσουν τη δυνατότητα επενδύσεων στη χώρα μας. Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του εξέφρασε στον Ρωσο Αντιπρόεδρο το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης για μια πιο ενεργητική συμμετοχή της Ρωσίας στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, όπως και σε μεγάλα έργα στα πεδία των υποδομών, της ενέργειας και του αγροτικού τομέα.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη συνέντευξη ο κ. Πρικχόντκο στον τομέα του τουρισμού, όπου αποκάλυψε ότι το Μάιο θα έρθουν στη χώρα μας εκπρόσωποι του ρωσικού τουριστικού κλάδου για να δουν πως μπορεί να υποστηριχθεί η ρωσική τουριστική παρουσία στην Ελλάδα.
Ο Ρώσος αντιπρόεδρος εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι υπάρχουν περιθώρια για ανάκαμψη του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία προς την Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί το αδύναμο ρούβλι. «Λόγω γνωστών αιτιών, το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία προς την Τουρκία έχει μειωθεί πολύ, και για λόγους ασφαλείας», επεσήμανε ο κ. Πριχόντκο και σημείωσε «Οι τουριστικές εταιρείες στην Ελλάδα μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία».
Σε ότι αφορά τις κυρώσεις, ο Ρώσος αντιπρόεδρος ξεκαθάρισε με σαφήνεια ότι δεν ήταν η Ρωσία που τις επέβαλλε: «Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που πήραμε την πρωτοβουλία των κυρώσεων. Άλλοι πήραν αυτή την πρωτοβουλία. Η ζωή έδειξε ότι τα αποτελέσματα των κυρώσεων είναι πολύ εφήμερα και συχνά αρνητικά για εκείνους που τις ξεκίνησαν. Όσο για την άρση των κυρώσεων, δεν σκοπεύουμε να αναλωθούμε σε εκκλήσεις. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και ωριμότητας των εταίρων μας».
Πάντως ο κ. Πρικχόντκο είπε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει τη συνεργασία της με όσους επιθυμούν κάτι τέτοιο και κατέταξε την Ελλάδα στην κατηγορία των χωρών, που δείχνουν ενδιαφέρον «για τη συνέχιση των διμερών μας σχέσεων με ρεαλιστικό πνεύμα».
Οι εκδηλώσεις του επετειακού έτους ξεκίνησαν επίσημα την Παρασκευή, με την από κοινού έγκριση του προγράμματος από τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης και τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά. Στο πλαίσιο αυτό έχουν προγραμματισθεί περί τις 100 εκδηλώσεις, οι οποίες επεκτείνονται όχι μόνο στο πεδίο του πολιτισμού, αλλά και σε εκείνα των επιχειρηματικών συνεργασιών, της επιστήμης, της τεχνολογίας και της ανταλλαγής επισκέψεων νέων των δύο χωρών.
Ο κ. Πρικχόντκο αποκάλυψε, ότι συζήτησε με τον κ. Μπαλτά τη δυνατότητα διεύρυνσης του πιλοτικού προγράμματος για τη διδασκαλία των ρωσικών, ως δεύτερη ξένη γλώσσα στα σχολεία. Ο Ρώσος αντιπρόεδρος είπε ότι η Μόσχα εκτιμάει πολύ την συνεργασία στις ανθρωπιστικές σπουδές και ιδιαίτερα στην εκμάθηση των ρωσικών και τόνισε πως για τη ρωσική κυβέρνηση έχει σημασία, πως θα συμβάλλει στην κατάρτιση των καθηγητών που θα αναλάβουν να διδάσκουν τη ρωσική και τις σλαβικές γλώσσες.
Είπε πως υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάνω από 40 συνεργασίες ανάμεσα σε ελληνικά και ρωσικά ΑΕΙ και πως στο πλαίσιο της ΔΕΘ, θα έρθει στην Ελλάδα ομάδα λογοτεχνών και εκπρόσωποι των εκδοτών για διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο των εκδόσεων.