Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΑ

“Σφάχτηκαν” Πιπιλή – Αναγνωστοπούλου στην Βουλή για την επιστροφή αρχαιοτήτων του Κυκλαδικού Πολιτισμού

Τι ειπώθηκε

Newsroom από Newsroom
08/09/2022 12:21
Ενημερώθηκε: 08/09/2022 12:32:10
σε HOT NEWS, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
A A
126
SHARES
268
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

ΒΟΥΛΗ: Το νέο μέτωπο που άνοιξε, ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, για το σχέδιο νόμου που ψηφίζεται σήμερα, και κυρώνει τη Συμφωνία για την επιστροφή αρχαιοτήτων του Κυκλαδικού Πολιτισμού, έγινε αντικείμενο αντιπαράθεσης στην Ολομέλεια της Βουλής, ανάμεσα στην Φωτεινή Πιπιλή από τη ΝΔ και την Σία Αναγνωστοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου εξελίσσεται η συζήτηση της κύρωσης της σύμβασης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

«Επαναπατρίζεται, χωρίς αντιδικία και χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση του ελληνικού δημοσίου, μεγάλος αριθμός άγνωστων, έως χθες, αρχαιοτήτων. Εξασφαλίζεται η παγκόσμια προβολή της σπάνιας αυτής προβολής, με την έκθεση για ένα χρόνο στο Κυκλαδικό Μουσείο της Αθήνας. Δηλώνεται η ιδιοκτησία του ελληνικού κράτους επί της συλλογής», είπε στην Βουλή, η εισηγήτρια της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή και σχολίασε τις επικρίσεις-προειδοποιήσεις που διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η Σια Αναγνωστοπούλου σε βάρος της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη.

«Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου είπε ότι δεν θα μιλάμε για ειδώλια της Κυκλαδικής Τέχνης αλλά εδώλια, λέγοντας χαρακτηριστικά ‘θα δούμε αν ποτέ φτάσουμε εκεί’. Στο σπίτι του κρεμασμένου, για δύο εδώλια που έχουν στηθεί με απόφαση της δικαιοσύνης-Παππά, Παπαγγελόπουλο- δεν μιλάμε για σχοινί», είπε η Φωτεινή Πιπιλή και πρόσθεσε: «Κατά τη δική σας λογική, πρέπει τα αρχαία να τα κλείσουμε πάλι στα μπαούλα να πηγαίνετε εσείς και η παρέα σας, η κυρία Κουτσούμπα, η πρόεδρος του Σωματείου Αρχαιολόγων, η οποία κυρίως έγινε γνωστή από τη διακίνηση του αισχρού συνθήματος εναντίον του πρωθυπουργού μιας ευρωπαϊκής χώρας, να τα κλείσετε, να πηγαίνετε και με την κυρία Βλαζάκη, η οποία χθες έγραψε ένα οργίλο άρθρο στην Καθημερινή αλλά στην υπογραφή της ξέχασε να πει ότι ήταν Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, το έχει ξεχάσει, και εν συνεχεία στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν παριστάνεις τον επιστήμονα ούτε μπορείς να είσαι μέλος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, γιατί όλοι σε διαβάζουν ως μέλος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ούτε μπορείς να είσαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί όλοι σε διαβάζουν ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Εμένα τουλάχιστον ό,τι και να πω ξέρουν ότι είμαι νεοδημοκράτισσα, βουλευτής ψηφισμένη από ψηφοφόρους της ΝΔ».

«Για το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και την Πρόεδρο του θα πω μια κουβέντα και μόνο», απάντησε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και συνέχισε: «Εγώ δεν τη γνωρίζω την Πρόεδρο από κανένα σύνθημα. Τη γνωρίζω από το υποβρύχιο μουσείο της Αλοννήσου. Εάν η κ. Πιπιλή δεν τη γνωρίζει από αυτό και τη γνωρίζει από άλλα, έμαθα και πράγματα σήμερα. Εγώ τη γνωρίζω ως αρχαιολόγο και έχω μάθει, και με τη βουλευτική μου ιδιότητα, να σέβομαι τους επιστήμονες σε όποιο κόμμα και αν ανήκουν, μα πραγματικά σε όποιο κόμμα και αν ανήκουν, και τη δουλειά τους. Και όχι να έρχομαι εδώ και να μέμφομαι τους επιστήμονες με αυτό τον τρόπο»

Η βουλευτής ζήτησε την απόσυρση του σχεδίου νόμου λέγοντας ότι το κοινοβούλιο δεν έχει δικαίωμα να περνάει με κύρωση το συγκεκριμένο θέμα. «Παρανομούμε, διότι όπως αναγνωρίζει και η αιτιολογική έκθεση αλλάζει άρθρα του αρχαιολογικού νόμου», είπε η κ. Αναγνωστοπούλου που κάλεσε επίσης το υπουργείο να απαντήσει για όσα καταγγέλλει ο Σύλλογος Αρχαιολόγων ότι ο κ. Στερν ήταν γνωστός στο παρελθόν για διακίνηση προϊόντων αρχαιοκαπηλίας. «Εδώ η Βουλή κινδυνεύει να παρανομήσει. Η Βουλή παρανομεί. Είναι θησαυρός του ελληνικού λαού, σύμφωνα με όλους τους νόμους και τις διεθνείς συμβάσεις. Ο ‘θησαυρός του κ. Στερν’, δεν είναι του κ. Στερν.

Όχι και από το ΠΑΣΟΚ

Θα καταψηφίσει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού με το οποίο κυρώνεται συμφωνία για την επιστροφή αρχαιοτήτων του Κυκλαδικού Πολιτισμού, όπως ξεκαθάρισε ο ειδικός αγορητής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια (σ.σ. το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ είχε επιφυλαχθεί, για την τελική του στάση)

«Οι ελληνικές αρχαιότητες πρέπει να επιστρέψουν στη γενέθλια γη τους. Να κοσμήσουν τα μουσεία μας, να αποτελέσουν κτήμα του ελληνικού λαού», είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος σημειώνοντας ότι «τούτο μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος και μέσα από συμφωνίες που προστατεύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά και το δημόσιο συμφέρον».

«Η παρούσα συμφωνία ακολουθεί μια ιδιότυπη διαδικασία, η οποία με παρέκκλιση από τα προβλεπόμενα στον αρχαιολογικό νόμο, με τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού να είναι απούσες, με τον συλλέκτη να απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη, και τις αρχαιότητες να παραμένουν εν τέλει, για 25 συν 25 στο Μουσείο της Νέας Υόρκης. Γι΄αυτό δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε την εν λόγω κύρωση και γι΄αυτό την καταψηφίζουμε, λέγοντας “όχι”», είπε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ.


Google News
Ακολούθησε το TILEGRAFIMANEWS.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Ετικέτες: ΒουλήΝέα ΔημοκρατίαΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Συνταγματική Αναθεώρηση 2026: Άρθρα, Συναίνεση και Το Μέλλον του Πολιτεύματος

02/02/2026 | 21:00
Featured

Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μονιμότητα στο Δημόσιο – Τι αλλάζει με τη Συνταγματική Αναθεώρηση

02/02/2026 | 17:00
Featured

Η Βουλή «υιοθετεί» το παιδί του πεσόντος λιμενικού με «καρφί» Κακλαμάνη για Κικίλια

23/01/2026 | 14:59
Featured

Βουλή: Στις 21 Ιανουαρίου η σύσταση της Διακομματικής για το αγροτικό

15/01/2026 | 21:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

Σφοδρή αντιπαράθεση στην Εξεταστική - Αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Τετ α τετ Μητσοτάκη–Ερντογάν πριν τις 15 Φεβρουαρίου: 6 κρίσιμα μέτωπα πίσω από τις νέες NAVTEX

    120 shares
    Share 48 Tweet 30
  • ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΡΑ: ΜΑΖΙΚΑ πλήγματα στην ενέργεια: Η Ουκρανία στον πάγο μετά τα ρωσικά χτυπήματα

    116 shares
    Share 46 Tweet 29
  • ΝΕΑ- ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ:53 εκατ. αρχεία, 31.000 εκκρεμείς – 6 παρεμβάσεις που φέρνουν επιτάχυνση μετά το καλοκαίρι

    89 shares
    Share 36 Tweet 22
  • ΔΥΠΑ 2026: 100% επιδότηση μισθού για 12 μήνες – 4.000 θέσεις στις Ημέρες Καριέρας Θεσσαλονίκης

    88 shares
    Share 35 Tweet 22
  • ΑΠΛΗΡΩΤΑ ΑΓΡΟΤΩΝ: De minimis 2021: 17 καλλιέργειες, έως 1.200€/στρ και ακόμα… στο «περίμενε»

    87 shares
    Share 35 Tweet 22
  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ: Ασφαλιστική ικανότητα, ΟΣΔΕ και πληρωμές σε «κόκκινη ζώνη» – Τι αλλάζει από Μάρτιο

    81 shares
    Share 32 Tweet 20
  • Μητσοτάκης: ΡΕΒΑΝΣ εκλογών μέσω Συνταγματικής Αναθεώρησης – άρθρο 86, κέντρο και πολιτική σύγκρουση κορυφής

    67 shares
    Share 27 Tweet 17
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου – Cookies – Newsletter
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch