Με ειδική διάταξη που πέρασε – μάλλον – «σιωπηλά» στο σκληρό πολυνομοσχέδιο του Τρίτου Μνημονίου (14/08/2015), προβλέφθηκε η κάλυψη εξόδων διαμονής των εξωκοινοβουλευτικών στελεχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ!

Παρά τις εκ του αντιθέτου υποσχέσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, έτσι όπως τουλάχιστον εκφράστηκαν λίγο πριν από τη διάλυση της Βουλής στις 10 Αυγούστου 2015, για κατάργηση του αφορολόγητου των βουλευτών και μείωση των αποδοχών τους (εν τέλει δεν έγινε νόμος του κράτους), η αποκάλυψη της εφημερίδας «Δημοκρατία», – τουλάχιστον – προβληματίζει…


Να επισημάνουμε πως μέχρι τότε, οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί της κυβέρνησης από την περιφέρεια, δεν δικαιούνταν κάλυψη των δαπανών διαμονής τους στην Αθήνα.
Βάσει του ισχύοντος – μέχρι τότε – νόμου, αρκούνταν στη βουλευτική αποζημίωση, η οποία χορηγείται και στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.


Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Δημοκρατία», μία ημέρα πριν από την εορτή του Δεκαπενταύγουστου, λίγα 24ωρα πριν από την προκήρυξη των εκλογών, με μια μικρή παράγραφο που «παρεισέφρησε» στο πολυνομοσχέδιο 4336/2015, το οποίο με τη σειρά του επικύρωσε την επώδυνη συμφωνία του Μνημονίου 3, αποφασίστηκε η «χορήγηση δαπανών διαμονής» και για τα μέλη της κυβέρνησης (υπουργούς κ.α) που δεν είναι βουλευτές.


Αυτή η μικρή, αλλά τόσο σημαντική παράγραφος αναφέρεται στο Άρθρο 25 του πολυνομοσχεδίου με τίτλο: «Χορήγηση δαπανών διαμονής».
Προβλέπει το άρθρο: «Η καταβολή που προβλέπεται στην 6701/27.12.1994 (Α’234) απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, όπως εκάστοτε τροποποιείται και ισχύει, εφαρμόζεται και για τα μέλη της Κυβέρνησης και τους Υφυπουργούς που δεν έχουν βουλευτική ιδιότητα. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύναται να ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρειεα για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης. Η σχετική δαπάνη βαρύνει τις πιστώσεις του οικείου Υπουργείου. Η ως άνω διάταξη ισχύει από 1.2.2015».


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Δημοκρατία», το συγκεκριμένο Άρθρο… αφορά δύο πολιτικά στελέχη.
Τον υφυπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών (!) και αρμόδιος για τα θέματα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο.


Και τώρα στην πράξη…
Πόσο επωφελήθηκαν από το συγκεκριμένο Άρθρο οι δύο υπουργοί;
Κατά την εφημερίδα, με bonus 1.000 και 1.200 ευρώ το μήνα. Μέχρι τότε αυτό το ποσό αφορούσε τους βουλευτές της περιφέρειας που δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία στην Αττική.
Εύλογο συμπέρασμα: Για τους άλλους νομοθετούν τα «σκληρά» μέτρα και για τον «εαυτό τους προβλέπουν» κάλυψη των δαπανών διαμονής τους από τον προϋπολογισμό του κράτους, με αναδρομική – μάλιστα – ισχύ!


Νόμιμο. Ηθικό;
Μάλιστα, το ρεπορτάζ της εφημερίδας, «δείχνει» ως ιθύνων νου της συγκεκριμένης «παρέμβασης» στο πολυνομοσχέδιο, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο.
«Το πολυνομοσχέδιο φέρει την υπογραφή του υπουργείου Οικονομικών, με τον Δημήτρη Μάρδα να είναι εκείνη την περίοδο αναπληρωτής υπουργός του ΥΠΟΙΚ και υπεύθυνος για τα έξοδα του κράτους στο Γενικό Λογιστήριο. Ο κ. Μάρδας ενήργησε λοιπόν στα πρότυπα του δόγματος “Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει”, περνώντας τη συγκεκριμένη διάταξη για τον εαυτό του και τον συνάδελφό του κ. Παρασκευόπουλο, ο οποίος πάντως, σήμερα φωτογραφίζεται από αρκετά στελέχη της κυβέρνησης ως ο εμπνευστής του συγκεκριμένου άρθρου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ.