Υπέρ της σύνδεσης της προσφυγικής κρίσης με τα ελλείμματα και τις δαπάνες που προκύπτουν από αυτή, τάσσεται ο Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο protothema.gr.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στέλνει επίσης μήνυμα στις χώρες που εμφανίζονται απρόθυμες να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, σημειώνοντας πως δεν μπορεί κανείς να απολαμβάνουν μόνο τα πλεονεκτήματα της Ένωσης, αλλά και να αναλαμβάνει αντίστοιχες ευθύνες.
Την ίδια ώρα, παραδέχεται ότι έπειτα από πολλά χρόνια αδράνειας, τώρα δημιουργείται ένα πλαίσιο μετεγκατάστασης. Τέλος, σε ότι αφορά στον ρόλο της Τουρκίας, τονίζει πως θα πρέπει να βοηθηθεί με σκοπό να κρατήσει τους πρόσφυγες που θέλουν να ζήσουν «κοντά στην χώρα τους».
Η συνέντευξη του Μάρτιν Σουλτς
-Πιστεύετε πως ό,τι έχει συμφωνηθεί μέχρι στιγμής είναι αρκετό για να λύσει το προσφυγικό πρόβλημα;
Μετά από χρόνια αδράνειας, η ΕΕ έχει λάβει ορισμένα συγκεκριμένα μέτρα και αυτό είναι σίγουρα ευπρόσδεκτο. Η μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία προς άλλα κράτη μέλη, είναι ένας εντελώς νέος τρόπος που κινούμαστε – ακόμη και αν τα νούμερα δεν αντικατοπτρίζουν αυτό που είναι απαραίτητο να γίνει.
Από τις τρέχουσες συζητήσεις, που σχετίζονται με την αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου, τα ευρωπαϊκά σύνορα και την ακτοφυλακή, προκύπτει ότι θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά ο τρόπος που κινούμαστε στην Ευρώπη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιέζει χρόνια τώρα για μια συνολική μεταναστευτική στρατηγική -όσον αφορά το άσυλο, τα σύνορα, τη νόμιμη μετανάστευση, τη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, των πολιτικών ένταξης για εκείνους που παραμένουν και, επίσης, τις πολιτικές επιστροφής για εκείνους που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής. Η τωρινή Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια ολοκληρωμένη στρατηγική τον περασμένο Μάιο, η οποία συνοδεύεται από συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις, και, συνεπώς, είναι η κατάλληλη στιγμή να προχωρήσουμε με άλματα προς περισσότερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη.
Αυτό που βλέπουμε κατά μήκος των Δυτικών Βαλκανίων σήμερα δεν είναι τίποτα λιγότερο από την απτή απόδειξη ότι η Ευρώπη είναι πολύ μακριά από την επίλυση αυτής της κρίσης. Διαχειριστήκαμε σε μεγάλο βαθμό τις κρίσεις, κάτι που ήταν σίγουρα απαραίτητο, αλλά οι χώρες πρέπει τώρα να συμφωνήσουν σε βιώσιμες μακροπρόθεσμες λύσεις, η κάθε μία χώρα στο μερίδιο που της αναλογεί. Θα πρέπει επίσης να τηρήσουν τις χρηματοδοτικές δεσμεύσεις τους έναντι τρίτων χωρών.
Η Ελλάδα, ως το πρώτο σημείο εισόδου για πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες, έχει δεσμευτεί από τις 25 Οκτωβρίου να αυξήσει σημαντικά την ικανότητα υποδοχής και αυτό είναι σίγουρα κάτι που θα συζητήσω με τις Αρχές.
-Πιστεύετε ότι είναι δυνατόν η Τουρκία να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το θέμα;
Υπάρχουν περισσότερα από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες στην Τουρκία. Εγώ ο ίδιος επισκέφθηκα ένα στρατόπεδο προσφύγων στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας και ήμουν ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από την υψηλή ποιότητα του έργου που έχει γίνει από τις τουρκικές αρχές.
Όλοι οι πρόσφυγες από τη Συρία που συνάντησα μου είπαν ότι ήθελαν να παραμείνουν κοντά στην χώρα τους. Γι’ αυτό και πρέπει να βοηθήσουμε την Τουρκία στο δύσκολο έργο της, αν δεν θέλουμε περισσότερους απελπισμένους ανθρώπους που αναζητούν καταφύγιο μακριά από τα σπίτια τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την Τουρκία είναι τόσο ζωτικής σημασίας και η κάθε πλευρά πρέπει να δώσει σαφή μηνύματα προς την εφαρμογή του. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να κρατήσει αποστάσεις από τον ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία σχετικά με τον πολιτικό πλουραλισμό και το σεβασμό στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.
-Ορισμένες χώρες δείχνουν απροθυμία να φιλοξενήσουν πρόσφυγες. Τι πρέπει να γίνει;
Η συμφωνία που έγινε πριν από λίγες εβδομάδες είναι νομικά δεσμευτική για όλα τα μέρη, ακόμα και αν προέκυψε κατά πλειοψηφία. Ως εκ τούτου, βασίζομαι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να παρακολουθεί στενά τον τρόπο που θα εφαρμοστεί η απόφαση μετεγκατάστασης. Όταν είσαι μέρος μιας Ένωσης, θα πρέπει να δεσμεύεσαι από αυτήν. Δεν μπορείς να απολαμβάνεις μόνο τα οφέλη και ποτέ να μην αναλαμβάνεις καμία ευθύνη. Η αλληλεγγύη μας προς τους Σύριους πρόσφυγες που απομακρύνονται από τις φρικαλεότητες του Ασαντ ή του ISIS σίγουρα δεν είναι a la carte.
Η σημερινή πρώτη πτήση μετεγκατάστασης από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο θα απαντήσει στην αμφιβολία για το αν αυτό μπορεί να λειτουργήσει, δηλαδή, ότι είναι δυνατή η αλληλεγγύη και ότι υπάρχει μια εναλλακτική λύση για τα εγκληματικά δίκτυα.
-Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει οικονομική κρίση. Θα υποστηρίζατε μια πρόσθετη πολιτική ή οικονομική βοήθεια, λόγω του ζητήματος των προσφύγων που έχει προκύψει;
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Επιτροπή θα μπορούσε να κινηθεί με ευελιξία στην ερμηνεία του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης σε σχέση με τα ελλείμματα και τις δαπάνες που συνδέονται με την κρίση των προσφύγων στον προϋπολογισμό. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σημειώσω πως ο πρόεδρος του Eurogroup τη Δευτέρα έδειξε ότι βρίσκεται, επίσης, σε μια παρόμοια γραμμή σκέψης. Εγώ έχω ταχθεί ήδη υπέρ αυτού εδώ και πολύ καιρό τώρα, αλλά και ορισμένες χώρες ζητούν ειδικά κάτι τέτοιο.
Επιπλέον, χρήματα έχουν επίσης προβλεφθεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ, τα οποία προορίζονται για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, καθώς και διάφοροι μηχανισμοί για την κρίση που προκλήθηκε, πέραν της ευελιξίας του δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ, το οποίο δοκιμάζει τα όριά του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνηγόρησε το 2013 υπέρ μιας μεγαλύτερης ευελιξίας στις προτεραιότητες της ΕΕ, αλλά δυστυχώς η φωνή μας δεν ακούστηκε επαρκώς.
Τέλος, τα απτά αποτελέσματα φτάνουν ήδη από το μέτωπο μετεγκατάστασης. Τα νούμερα δεν είναι ακόμα εντυπωσιακά, είναι αλήθεια. Αλλά είμαστε στην πολύ αρχή ενός πολύ δύσκολου προγράμματος, το οποίο αποδέχτηκαν όλες οι χώρες. Είμαι σίγουρος ότι όταν θα είναι πλήρες και σε λειτουργία μπορεί επίσης να αποτελέσει ένα σημαντικό πλαίσιο στήριξης στην Ελλάδα.