Η πρόταση των δανειστών δεν γίνεται αποδεκτή με κανέναν τρόπο. Αυτό κατέστη σαφές από τον Αλέξη Τσίπρα, στις ολονύχτιες συνομιλίες που είχε, στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ. Φρόντισε μάλιστα να το ξεκαθαρίσει και με δήλωσή του πως η μόνη βάση διαπραγμάτευσης είναι η ελληνική πρόταση. Τί γίνεται λοιπόν από εδώ και στο εξής;
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μήπως βρεθεί κοινή συνισταμένη αποσύροντας βέβαια οι δανειστές τα μέτρα που θέλουν κατάργηση του ΕΚΑΣ και αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για το ρεύμα; Προχωράει η κυβέρνηση σε ρήξη με τους δανειστές ξεκινώντας από τη μη πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ την Παρασκευή όπως ζητούν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ;
Όλα θα κριθούν τις επόμενες ώρες ή ημέρες, όπου αναμένεται ο Αλέξης Τσίπρας να έχει νέο κύκλο συναντήσεων και συνομιλιών σε πολιτικό επίπεδο επί συγκεκριμένων τώρα προτάσεων όμως. Έγινε γνωστό μάλιστα ότι αύριο θα υπάρξει νέα συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, κ. Γιουνκέρ, παρουσία του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ πιθανότατα θα ακολουθήσουν και επαφές με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.
Πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν πως οι δανειστές έφεραν μία πρόταση στο τραπέζι αρκετά σκληρή και αυτό το γνωρίζουν. Το ερώτημα είναι πόσο μπορούν να κάνουν πίσω για να μην παραβιαστούν οι «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει η κυβέρνηση. Κάτι που γίνεται σήμερα. Αυτές τις προθέσεις θέλει να διερευνήσει μέσα από ένα νέο κύκλο επαφών ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Αν διαπιστωθεί πως οι δανειστές εμμένουν στις σκληρές τους θέσεις, με κατάργηση του ΕΚΑΣ, μειώσεις συντάξεων, αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα και στα φάρμακα, τότε «δεν υπάρχει απλά λόγος να συνεχίσουμε να συζητάμε», αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης. Αναπόφευκτα η κατάσταση οδηγείται σε ρήξη, αφού κανείς δεν πρόκειται να δεχθεί μία συμφωνία με μέτρα μνημονίου και ύφεσης.
Δεν είναι διατεθειμένος να το δεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας και ασφαλώς να περάσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη, αυξάνονται και εντείνονται οι φωνές εντός του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν να μην πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ μήπως και τότε αντιληφθούν οι δανειστές πως «δεν πάει άλλο». Σε αυτήν την περίπτωση, που είναι πιθανή, η κυβέρνηση θα είναι αποφασισμένη να φτάσει μέχρι τα άκρα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως τα χρήματα για την καταβολή των δύο επόμενων δόσεων προς το ΔΝΤ, των 300 εκατ. ευρώ της 5ης Ιουνίου και των 350 εκατ. ευρώ της 12ης Ιουνίου, έχουν εξασφαλιστεί από την αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ και ένα ποσό από τα ταμειακά διαθέσιμα της γενικής κυβέρνησης. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως δεν υπολογίζοντα τα ταμειακά διαθέσιμα του 1 δις. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία και τους Δήμους.
Το αν όμως πληρωθούν οι δόσεις προς τον ΔΝΤ είναι καθαρά πολιτική απόφαση. Αν διαπιστωθεί πως μπορεί να υπάρξει λύση, τότε μπορεί και να πληρωθούν. Αν κριθεί πως οι δανειστές απλά τρενάρουν την κατάσταση έως ότου η Ελλάδα «στεγνώσει» εντελώς από ρευστό, τότε η σφαίρα που βρίσκεται στη θαλάμη θα πλήξει το Ταμείο, την Ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία. Και την ευθύνη δεν θα την φέρει η ελληνική κυβέρνηση.
Να σημειωθεί πως εντός του Ιουνίου ακολουθούν άλλες δύο δόσεις της τάξεως των 900 εκατ. ευρώ συνολικά και έρχονται αυτές της ΕΚΤ τον Ιούλιο που είναι 6,7 δις. ευρώ. Με λίγα λόγια υπάρχουν διαρκώς υποχρεώσεις προς τους δανειστές χωρίς οι ίδιοι να ανοίγουν τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα.
Η μόνη διέξοδος που της αφήνουν είναι να προχωρήσει σε ρήξη, να προσφύγει ίσως στη λαϊκή εντολή και να αναζητήσει χρήματα από άλλες πηγές, όπως η Ρωσία και η Κίνα. Ο Αλέξης Τσίπρας σε 15 ημέρες από τώρα (18-20 Ιουνίου) θα βρεθεί στην Αγία Πετρούπολη για το διεθνές οικονομικό φόρουμ και εκεί δεν αποκλείεται να αποδεχθεί την πρόταση που του απηύθυνε η Μόσχα να μπει στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS και να προχωρήσει σε μία συμφωνία με τους Ρώσους για τον Greek Stream που θα φέρει και άμεσα χρήματα.
Αυτό είναι που φοβούνται και οι Αμερικανοί. Για πρώτη φορά υπήρξε σύσκεψη στο Λευκό Οίκο μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και του υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιού, για το ελληνικό θέμα. Και δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα παρέμβαση, αυτή τη φορά από τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο για επίλυση της ελληνικής κρίσης, πριν η εύθραυστη παγκόσμια οικονομία αρχίσει να δέχεται και πάλι ισχυρούς κλυδωνισμούς.
Η «μικρή» Ελλάδα, κατά τον κ. Σόιμπλε, είναι αρκετά μεγάλη για να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική κρίση και να οδηγήσει σε διάλυση της Ευρωζώνης. Κι αυτό κανείς δεν φαίνεται να το θέλει. Ο δε Αλέξης Τσίπρας το γνωρίζει αρκετά καλά…