Λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το ελληνικό πρόγραμμα όλα δείχνουν πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει νέα πρόταση προς τους θεσμούς, προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών και να επιτευχθεί κάποια συμφωνία εντός της ημέρας. Με τη νέα πρόταση αφενός θα καλύπτονται οι απαιτήσεις των δανειστών, με αποδοχή δημοσιονομικών μέτρων και αφετέρου θα υπάρχει ένα πέπλο προστασίας για τους αδύναμους, βάσει της γραμμής που έχει χαράξει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πληροφορίες μιλούν για έντονη κινητικότητα στο πρωθυπουργικό επιτελείο, η ενημέρωση των συντακτών αναβλήθηκε και όλοι τελούν εν αναμονή της φημολογούμενης παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινισθεί ο χαρακτήρας αυτής της πρωτοβουλίας και αν περιλαμβάνει τη διατύπωση κάποιας νέας πρότασης από ελληνικής πλευράς.Κατά πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα συνομιλήσει διαδοχικά με Γιούνκερ, Τουσκ, Ντράγκι, Λαγκάρντ και ενδεχομένως με τον πρόεδρο του Eurogroup.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα γίνει επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και εταίρους, ενώ δεν αποκλείεται να διεξαχθεί και έκτακτη συνεδρίαση ή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Ολα δείχνουν ότι μετά το αρχικό «όχι» του Αλέξη Τσίπρα στη νέα πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η ελληνική πλευρά φαίνεται πως πιθανόν το ξανασκέπτεται και επανέρχεται στις συζητήσεις.
Το γερμανικό πρακτορείο DPA επιβεβαιώνει την είδηση ότι οι Βρυξέλλες φαίνεται να ξεκινούν μια ύστατη προσπάθεια διαμεσολάβησης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές, έτσι ώστε να καθίσουν ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων. Αν ο Τσίπρας δεχθεί την πρόταση, μπορεί να έρθει ακόμη και σήμερα, και το μεταφέρει στο δημοψήφισμα ως «Ναι» θα μπορούσε στη συνέχεια να προετοιμαστεί ένα έκτακτο Eurogroup.
Επείγουσα επανέναρξη των συνομιλιών εντός της ημέρας κ παράταση του ελληνικού προγράμματος ζήτησε η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου. Πρόκειται για μια ύστατη προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για επανέναρξη των συνομιλιών Ελλάδας, δανειστών, η οποία ωστόσο έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, καθώς το σώμα δεν έχει αρμοδιότητα επί του θέματος.
Η πρόταση Γιούνκερ
Συμβιβαστική πρόταση στο παρά 1′ της εκπνοής του προγράμματος υπέβαλε στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η πρόταση, σύμφωνα με το Reuters περιλαμβάνει το θέμα του χρέους.
Η πρόταση περιελάμβανε τα εξής σημεία:
1. να γίνει αποδεκτό το κείμενο των θεσμών
2. O Τσίπρας να ζητήσει από τον κόσμο να ψηφίσει ναι στο δημοψήφισμα
3. Οι θεσμοί να αποδεχτούν μία αλλαγή στο κείμενο τους η οποία δεν ξεκαθαρίζεται ποια θα μπορούσε να ήταν και .
4. Η κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτο Eurogroup, το οποίο θα μπορούσε να συγκληθεί ακόμα και αύριο.