Σε μία συνέντευξη στο περιοδικό Stern, το πρόσωπο των ημερών σε Ελλάδα και Ευρώπη, ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλά για τη ζωή του ως «αντικομφορμιστή πολιτικού» αλλά και για το πώς θα πολεμήσει την ολιγαρχία στην Ελλάδα.
Ο υπουργός – σταρ μιλά στη συνέντευξή του για μία «άπειρη κυβέρνηση» ενώ παραδέχεται πως τα μέλη της δεν είχαν το χρόνο να προσαρμοστούν στα υπουργεία.
Στην ερώτηση γιατί εγκατέλειψε μία ακαδημαϊκή καριέρα για την πολιτική, ο Γιάνης Βαρουφάκης ομολογεί πως δεν ξέρει αν μπορεί αν μπορεί να αντεπεξέλθει και πως προσπαθεί να κάνει το καλύτερο, χωρίς απαραιτήτως αυτό να σημαίνει πως θα πετύχει.
Ερωτηθείς δε, γιατί ανέλαβε αυτή τη δουλειά, απαντά: «Για πέντε χρόνια επικρίνω τις δυνάμεις που λένε πως δεν υπάρχει εναλλακτική στην προδιαγεγραμμένη μας πορεία. Κι έπειτα, ένας νέος άνθρωπος, ονόματι Αλέξης Τσίπρας, με ρωτά: ”Αν έλθουμε στην εξουσία, θέλεις να προσπαθήσεις να εφαρμόσεις τα σχέδιά σου; Κάτι τέτοιες στιγμές εύχεσαι να μην είχε μιλήσει. Οπότε, δεν τίθεται ζήτημα για το αν θέλεις ή όχι αλλά περισσότερο για την Κατηγορική Προσταγή του Καντ: Το κάνεις γιατί πρέπει».
Στην επισήμανση του δημοσιογράφου πως αλλάζει συχνά απόψεις και πως άλλοτε λέει πως θα ζητήσει βοήθεια από τη Ρωσία, άλλοτε το αποκλείει, απαντά πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο και πως είναι πάντα σαφής στις απόψεις του. Ενώ για την αντίφασή του ως προς το αν θέλει κούρεμα χρέους ή όχι, απαντά: «Όχι, όχι. Εδώ και χρόνια λέω το ίδιο πράγμα:
Ένα μη βιώσιμο χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί. Οδηγεί αυτομάτως σε ένα κούρεμα. Υπάρχουν πολλοί όροι για να το περιγράψεις και υπ’αυτήν την έννοια και η γερμανική και η ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσιες. Παρόλα αυτά, η ουσία είναι πως το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί άμεσα. Το 2010 είχε τεθεί ξανά το κούρεμα του χρέους.
Τότε, η Ελλάδα είχε χρεοκοπήσει, ωστόσο οι Ευρωπαίοι προσποιούντο πως δε συνέβαινε κάτι τέτοιο. Οι Έλληνες φορολογούμενοι σήκωσαν στους ώμους τους το φορτίο των απωλειών των τραπεζών ως αποτέλεσμα ενός κουρέματος. Μετά απ’αυτό, το βάρος πήγε στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και τη Φρανκφούρτη. Αυτό είναι κυνισμός. Το ότι μας δάνεισαν οι Ευρωπαίοι, δεν έγινε από αλληλεγγύη. Τα χρήματα πήγαν στις τράπεζες. Κάτι που θέλουμε να αλλάξουμε τώρα. Θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε τα κόστη για τους φορολογουμένους, τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης».
Ο Γ. Βαρουφάκης χαρακτηρίζει την Άνγκελα Μέρκελ ως μακράν την πιο οξύνου πολιτικό στην Ευρώπη και τον Βόλγκανγκ Σόιμπλε ως αφοσιωμένο Ευρωπαίο, αμιγώς φεντεραλιστή και ίσως τον μόνο ευρωπαίο πολιτικό με περιεχόμενο διανοούμενου. Ο Γιάνης Βαρουφάκης παραδέχεται πως έχει δεχτεί απειλές για τη ζωή του παιδιού του, το 2011 ενώ διέμενε στο Ώστιν του Τέξας και εν μέσω έρευνας πάνω σε τραπεζικά σκάνδαλα.
Ερωτηθείς αν οι τράπεζες στην Ελλάδα είναι μέρος ενός ελίτ πλουσίων που ευνοήθηκαν από την κρίση, ο υπουργός απαντά θετικά και προσθέτει «Ναι, αλλά θα τους συντρίψουμε. Δεν ξέρω ακόμα το πώς αλλά θα τους σταματήσουμε. Θα χρειαστούμε βοήθεια από τους Γερμανούς. Είμαστε η πρώτη ελληνική κυβέρνηση που έχει πραγματικά τη θέληση να συντρίψει τα καρτέλ στη χώρα».
Ως προς τη φοροδιαφυγή, ο κ. Βαρουφάκης κατακεραυνώνει την προηγούμενη κυβέρνηση και προσθέτει για τις διαρροές καταθέσεων στο εξωτερικό:
“Υπάρχουν τα στοιχεία και γνωρίζουμε ακριβώς πόσο κεφάλαιο έχει μεταφερθεί από την Ελλάδα σε λογαριασμούς της Ευρώπης ή διεθνώς”, τονίζοντας πως “δεν υπάρχουν στοιχεία μόνο από την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ – η οποία αφορά μόνο μία τράπεζα – αλλά και άλλους καταλόγους με τραπεζικούς λογαριασμούς και μεταφορές χρημάτων”