Σε εξέλιξη βρίσκεται το ολονύχτιο θρίλερ της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δέχεται ισχυρές πιέσεις για να αποδεχθεί τις απαιτήσεις των δανειστών και να πάρει πίσω μέτρα τα οποία έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση του.
Στις 12 και πλέον ώρες της Συνόδου η κατάσταση πέρασε από σαράντα κύματα με τις δύο πλευρές πότε να προσεγγίζουν και πότε να φτάνουν στα όρια της ρήξης.
Οι συνομιλίες διακόπηκαν τρεις φορές για κατ΄ιδίαν διαβουλεύσεις μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και τον Ντόναλντ Τούσκ. Η τελευταία «τετραμερής»ολοκληρώθηκε στις 4:55 και η Σύνοδος συνεχίζεται με δύο μεγάλα «αγκάθια». Αυτά είναι :
– Η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου ύψους έως 50 δισ. ευρώ σε εταιρία, υπό την διαχείριση των δανειστών, είτε στο Λουξεμβούργο, είτε εντός της χώρας. Η κυβέρνηση θεωρεί την πρόταση αποικιοκρατικού χαρακτήρα και δεν δέχεται την απαίτηση. “Θυμίζει δέκατο όγδοο αιώνα” έλεγε κυβερνητικό στέλεχος. Μάλιστα σημείωνε ότι δεν υπήρχε αυτό το θέμα μέχρι χθες το βράδυ.
– Ο ρόλο του ΔΝΤ κατά το διάστημα μετά τον Μάρτιο του 2016, όταν και λήγει το τρέχον πρόγραμμα του Ταμείου. Η κυβέρνηση θέλει ένα κατά το δυνατόν αμιγές ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Δηλαδή δεν θα ήθελε τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτό.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αποτέλεσμα της προόδου είναι ότι η προοπτική του «Grexit» φαίνεται να έχει πλέον απομακρυνθεί οριστικά, ενώ σταδιακά αρχίζουν και διαμορφώνονται οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, όχι μόνο μεσοπρόθεσμα, αλλά και βραχυπρόθεσμα, δηλαδή για τις επόμενες εβδομάδες.
Σε ό,τι αφορά την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι την οριστικοποίηση του νέου προγράμματος, προβλέπεται να τεθούν στη διάθεση της Αθήνας κονδύλια, τα οποία περιέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, στον EFSM παραμένουν ανενεργά 60 δις ευρώ, αλλά για να εκταμιευθούν χρήματα χρειάζεται έγκριση από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ.
Πέραν αυτών των χρημάτων υπό συζήτηση είναι η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs), ενώ υπό συζήτηση είναι και το ενδεχόμενο να συνάψει η Ελλάδα βραχυπρόθεσμα διμερή δάνεια με χώρες-μέλη της ευρωζώνης.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ενστάσεις στην παρούσα φάση προβάλλει η Ολλανδία, η οποία θεωρεί ότι δεν μπορεί να ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα, αν δεν αρθούν οι «μονομερείς ενέργειες» στις οποίες προέβη η κυβέρνηση και οι οποίες σύμφωνα με την άποψη της Χάγης βρίσκονται σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Το γεγονός αυτό οδήγησε μάλιστα σε άγριο καυγά τον Ολλανδό πρωθυπουργό με την Ματέο Ρέντσι.
Σε ό,τι αφορά τις μονομερείς ενέργειες σχετικά με τις επαναπροσλήψεις εργαζομένων στο ελληνικό δημόσιο (ΔΕΚΟ, ΕΡΤ κ.α.), φαίνεται πως υπάρχει βάση συμβιβασμού και προβλέπεται η απόσβεση του αριθμού των επαναπροσληφθέντων, από το συνολικό αριθμό προσλήψεων που θα γίνουν ως το 2020.
Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι αν υπάρξει συμφωνία είναι εξαιρετικά πιθανό η ΕΚΤ να χορηγήσει στο εγγύς μέλλον εκ νέου ρευστότητα από τον έκτακτο μηχανισμό, ELA, στις τράπεζες. Οι ίδιες πηγές επανέλαβαν ότι για να διατηρήσει η ΕΚΤ τον ELA πρέπει να υπάρχει προοπτική μιας αξιόπιστης συμφωνίας με την Ελλάδα.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους φαίνεται ότι παραμένει στο τραπέζι χωρίς αμφισβήτηση από τους ευρωπαίους εταίρους η αρχική διατύπωση του κειμένου, όπως την έθεσε η ελληνική πλευρά περί συζήτησης για ρύθμιση σύντομα.
Η Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης ξανάρχισε λίγο μετά τις 05:00 τα ξημερώματα έπειτα από τη δεύτερη, δίωρη τετραμερή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ντόναλντ Τουσκ. Όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η σύνοδος των ηγετών αναμένεται να συνεχιστεί με μια συμβιβαστική πρόταση.