του Νίκου Τσίτσα
Ένα σκληρό μπρα-ντε-φερ μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στο παρασκήνιο καθώς μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με τους εκπροσώπους των θεσμών ζητήθηκε η άμεση ψήφιση του νόμου για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ως ένδειξη καλής θέλησης για την υπογραφή της συμφωνίας.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι σε αυτή τη φάση της συζήτησης δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα καθώς αυτά έχουν ψηφιστεί στους νόμους που έχει φέρει κυβέρνηση στη βουλή .
Κάνουν όμως λόγο για απαιτούμενες δράσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας που η κυβέρνηση επιδιώκει να υπογραφεί μέχρι τις 18 Αυγούστου προκειμένου να εγκριθεί το νέο χρηματοδοτικό πακέτο για τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση φέρεται να είναι διατεθειμένη να καταθέσει προς ψήφιση νόμο που θα αφορά την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων καθώς επίσης και το πακέτο για τα κόκκινα δάνεια και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο στην περίπτωση που κλειδώσει συμφωνία. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, μέχρι στιγμής από την πλευρά των δανειστών δεν έχει φανεί η πρόθεση να καθυστερήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, πέραν των ορίων που έχουν τεθεί. Παράλληλα όμως εκφράζουν φόβους ότι όπως και στο παρελθόν θα μπορούσαν οι δανειστές να δημιουργήσουν πρόβλημα και να μπλοκάρουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων την τελευταία στιγμή.
Κρίσιμες χαρακτηρίζονται οι σημερινές διαβουλεύσεις του υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους δανειστές για τα κόκκινα δάνεια και την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Στον τομέα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων οι διαφορές που χωρίζουν ελληνική κυβέρνηση από τους δανειστές αφορούν:
Ο χρόνος πλήρους εφαρμογής του ασφαλιστικού συστήματος που οι δανειστές ζητούν να ξεκινήσει το 2018 ενώ η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να ξεκινήσει το 2022
Τον προσδιορισμό των διεθνών οργανισμών που θα συμμετέχουν στη συζήτηση για την οριστικοποίηση των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών, για το νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων που θα οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη του 2015. Οι δανειστές ζητούν να συμμετέχει σ’ αυτή η Παγκόσμια Τράπεζα και ο ΟΟΣΑ και η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί τη συμμετοχή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι εκπρόσωποι των δανειστών στη χθεσινή συνάντηση με τον Γιώργο Κατρούγκαλο ζήτησαν την ψήφιση νόμου για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις από το ελληνικό κοινοβούλιο εντός των επόμενων ημερών, με στόχο να καλυφθεί το …κενό της αξιοπιστίας που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που επέστρεψε χτες από τις ολιγοήμερες διακοπές του στην Κέρκυρα αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες επαφών με ξένους ηγέτες προκειμένου να καταστήσει σαφή την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό η συμφωνία και να υπογραφεί πριν από τις 18 Αυγούστου.
Σημαντική ευκαιρία για τον πρωθυπουργό θα αποτελέσει η παρουσία του στις εκδηλώσεις για την διώρυγα του Σουέζ όπου θα γίνει στις 6 Αυγούστου και αναμένεται στο παρασκήνιο να συναντηθεί και να συνομιλήσει με αρκετούς ξένους ηγέτες μεταξύ των οποίων και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.