Να εκμεταλλευθεί την τρίμηνη… κανονικότητα προκειμένου να ανατρέψει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία για την κυβέρνηση επιδιώκει πλέον το Μέγαρο Μαξίμου.
Μπορεί στο κυβερνητικό επιτελείο να αποτιμούν θετικά τον πλήρη απολογισμό της διαπραγμάτευσης, ωστόσο ουδείς τρέφει φρούδες ελπίδες πως κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ διατηρούν το σαφές προβάδισμα που είχαν εξασφαλίσει τον περασμένο Σεπτέμβρη. Παρά το ταξικό πρόσημο που επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση για τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης, τα σκληρά υφεσιακά μέτρα που ακόμα δεν έχουν γίνει αισθητά στην τσέπη των πολιτών προβληματίζουν το πρωθυπουργικό επιτελείο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το newsbeast οι μυστικές δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους στο Μαξίμου επιβεβαιώνουν πως η παρατεταμένη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης έχει προκαλέσει σημαντική φθορά στο κυβερνητικό επιτελείο.
Ωστόσο, το κλίμα που επικρατεί στο Μαξίμου είναι ότι η δημοσκοπική «ψαλίδα» είναι απόλυτα εφικτό να ανατραπεί εάν γίνουν οι σωστές κινήσεις «με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά σε κάθε ευκαιρία. Ο λόγος που είναι εδραιωμένη αυτή η πεποίθηση στο κυβερνητικό επιτελείο είναι διότι εκτιμάται πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να παρουσιάζει κάμψη στα ποσοστά του, ωστόσο δεν παρατηρείται ανάλογη αύξηση και δυναμική στις σφυγμομετρήσεις για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία σε μεγάλο βαθμό δεν εισπράττει την «κόπωση» των ψηφοφόρων λόγω ανυαρξίας εναλλακτικών προτάσεων πλην της ταύτισης με τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών. Ως εκ τούτου, συνεργάτες του πρωθυπουργού κάνουν λόγο για «απογοήτευση» πολλών ψηφοφόρων που μπορεί να ανατραπεί υπερ του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θεωρείται δεδομένη η προέλευσή τους από το κέντρο και στα αριστερά του πολιτικού φάσματος.
Ο μεγαλύτερος φόβος ωστόσο στο πρωθυπουργικό γραφείο δεν έχει να κάνει με την όποια υποχώρηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά με το μεγάλο στοίχημα για αποκλιμάκωση των ποσοστών ανεργίας και επιστροφή στην ανάπτυξη, καθώς εκεί εκτιμάται ότι θα κριθεί εν πολλοίς η επόμενη εκλογική αναμέτρηση, την οποία τοποθετούν σε ορίζονται τριετίας.
Για αυτόν τον λόγο και στο κυβερνητικό επιτελείο χαράζουν την επόμενη μέρα με ακρογωνιαίο λίθο της ασκούμενης πολιτικής την «δίκαιη ανάπτυξη», την οποία επανέλαβε και ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών. Στόχος του Μαξίμου είναι μέσα από τις νομοθετικές δράσεις και πρωτοβουλίες του καλοκαιριού να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στην κοινωνική πλειοψηφία των χαμηλότερων στρωμάτων ότι η κυβέρνηση πορεύεται με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και πως οι καρποί της ανάκαμψης θα διανείμονται για να ελαφρύνουν τα συνήθη υποζύγια.
Το σύνθημα για την… μετάβαση στη διακυβέρνηση εκτός μνημονιακού πλαισίου έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης, ενώ ενδεικτικά σημείωσε χθες πως «οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η κυβερνητική λειτουργία ήταν δέσμια της διαπραγμάτευσης». «Τώρα είναι η ώρα», υπογράμμισε, «που πρέπει να δείξουμε τις κυβερνητικές μας επιδόσεις και να αξιολογηθούμε».
Το εναρκτήριο λάκτισμα στην προσπάθεια ανατροπής του σκηνικού δίνεται από την κυβέρνηση με τον αναπτυξιακό νόμο που ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή, την ώρα που αναμένονται ως μάννα εξ ουρανού τα 3,5 δισ. ευρώ που θα πέσουν στην αγορά για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Πολλά ποντάρουν παράλληλα στην κυβέρνηση τόσο στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ όσο και στο αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ. Επιπλέον, για το μέτωπο της ανεργίας στο Μαξίμου εκτιμούν ότι μία «καλή αρχή» μπορεί να γίνει με την άμεση έναρξη του νέου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, που προβλέπει την δημιουργία σχεδόν 150.000 θέσεων εργασίας, οκτάμηνης διάρκειας, για την ανακούφιση μακροχρόνια ανέργων.