Στο Βερολίνο και στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο στρέφεται το ενδιαφέρον της σκληρής παρτίδας «πόκερ» μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών.
Λίγα 24ωρα μετά την Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στη γερμανική πρωτεύουσα για την κρισιμότερη έως τώρα συνάντησή του ως πρωθυπουργός, με την Άνγκελα Μέρκελ.
Πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη συνάντηση βαρόμετρο για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, ενώ τονίζουν ότι οι επαφές θα κρίνουν το κλίμα που θα επικρατήσει στην ευρωζώνη το επόμενο διάστημα.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θέσει στην κ. Μέρκελ τρία σημαντικά θέματα: Τη χαλάρωση της θηλιάς περιορισμού της ρευστότητας, την πολιτική παγίδα της αξιολόγησης του μνημονίου με τεχνικούς όρους και το επόμενο πρόγραμμα μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης, η οποία θα κριθεί από το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Παράλληλα θα ζητήσει για μια ακόμη φορά το διαχωρισμό των εκπροσώπων της τρόικας από τους επικεφαλής των θεσμών.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να θέσει στη Γερμανίδα καγκελάριο και το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, ώστε να ακούσει από τα πιο επίσημα γερμανικά χείλη τις προθέσεις της καγκελαρίας για αυτό το μείζον ζήτημα για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιβεβαιώσει τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να τηρηθεί η συμφωνία της Ευρωομάδας της 20ής Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιβεβαιώσει τη βούληση της κυβέρνησης να προωθήσει το μεταρρυθμιστικό πακέτο που στάλθηκε με την επιστολή του υπουργού οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη στο Eurogroup και να αποφασιστούν οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν τον επόμενο μήνα, δηλαδή ως τις 20 Απριλίου.
Από την πλευρά της η κυρία Μέρκελ θα θέσει στον Αλέξη Τσίπρα ένα δίλλημα ξεκάθαρο: «Ή έρχεσαι με εμάς και σε βοηθάμε ή μένεις μόνος»
Άλλωστε το αποκάλυψε και η ίδια σε δηλώσεις της αμέσως μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή 20/03/2015.
«Θα ρωτήσω τον κ. Τσίπρα αν θέλει να συνεχιστεί η βοήθεια που προσφέρουμε στην Ελλάδα σε ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Υγείας και της Ενέργειας» είπε χαρακτηριστικά δίνοντας το στίγμα των προθέσεών της.
Ουσιαστικά η Μέρκελ φωνάζει τον Τσίπρα για business, για να συζητήσουν όπως είπε ζητήματα διμερών οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.
Άλλωστε το ίδιο είχε κάνει και με τον Σαμαρά. Όσες φορές τον συνάντησε του είπε ακριβώς τα ίδια πράγματα. Για το ενδιαφέρον των γερμανικών εταιρειών να διαχειριστούν τα απορρίμματα, και τους πόρους από την τοπική αυτοδιοίκηση, για τα βιολογικά προϊόντα Ελλήνων παραγωγών, για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για τα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας που θέλουν να πουλήσει το Βερολίνο στα Ελληνικά νοσοκομεία.
Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι ακόμα και για τα περιφερειακά αεροδρόμια, υπάρχουν γερμανικές εταιρείες που ενδιαφέρονται σφόδρα. Με βάση τα παραπάνω γίνεται πλέον αντιληπτό ποιο θα είναι το πλαίσιο της συζήτησης που θα θέσει πάνω στο τραπέζι η Γερμανίδα Καγκελάριος.