Τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τις πραγματικές προθέσεις που κρύβονται πίσω από αυτή, σχολιάζει σε δημοσίευμά του το ρωσικό πρακτορείο Russia Today.
Όπως υποστηρίζει, η συνάντηση αυτή δεν θεωρείται καθόλου τυχαία αφού θα πραγματοποιηθεί μία μόλις ημέρα πριν η χώρα πληρώσει 463 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ. Την ίδια ώρα, οι φήμες περί παροχής οικονομικής βοήθειας της Ρωσίας προς την Ελλάδα πληθαίνουν. Σήμερα μάλιστα η ρωσική εφημερίδα Kommersant ανέφερε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να προσφέρει έμμεση οικονομική βοήθεια, επικαλούμενη κυβερνητική πηγή. Η ρωσική πηγή συνέδεσε το δάνειο και τη σχεδιαζόμενη έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου, που προμηθεύεται η Ελλάδα, από την απάντηση στο γνωστό ρωσικό ενδιαφέρον για την αγορά εταιρειών του Δημοσίου, όπως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο Λιμένας Θεσσαλονίκης.
Στο επίκεντρο η ενέργεια
Προσδοκίες για επίτευξη νέας έκπτωσης στη προμήθεια του φυσικού αερίου (μετά τη συμφωνία για -15% το Μάρτιο του 2014) δημιουργεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ρωσία, η οποία βέβαια συνδέεται και με την κατακόρυφη πτώση των τιμών του πετρελαίου πέρα από τα πιθανά ανταλλάγματα που φημολογούνται, ενώ ρωσικά μέσα επαναφέρουν το σενάριο για αγορά της ΔΕΠΑ από την Gazprom, deal το οποίο είχε ναυαγήσει το 2013.
Ειδικότερα, πέρα από την έκπτωση, πληροφορίες θέλουν παρέμβαση του Ρώσου προέδρου για την ρήτρα take or pay, προκειμένου να χαριστεί το σύνολο του προστίμου το οποίο υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 100 εκατ. δολάρια.
Ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης μετά την έλευσή του από τη Μόσχα την περασμένη βδομάδα, ανακοίνωσε τη στήριξη της κυβέρνησης στη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του ελληνικού εδάφους για την τροφοδοσία της Ευρώπης, όπου θα αποτελεί την πρώτη ενεργειακή συμφωνία της Ελλάδας με τη Ρωσία έπειτα από επτά χρόνια, όταν προσπάθησε να προωθήσει ο Κώστας Καραμανλής να «περάσει» τον αγωγό South Stream. Η συμφωνία αναμένεται να «κλείσει», όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός, κατά τη συνάντηση Αλέξη Τσίπρα – Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα στις 8 Απριλίου.
Ο υπουργός φαίνεται να προετοίμασε το έδαφος όσο αναφορά τα ενεργειακά θέματα, καθώς διαρροές από τη συνάντηση του επικεφαλής της Gazprom Aλεξέι Μίλερ με τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη προέκυψε ότι η ρωσική πλευρά δεν είναι αρνητική να προσφέρει στην Ελλάδα ως αντάλλαγμα, πέραν της χρηματοδότησης του αγωγού, τιμές φυσικού αερίου για τη ΔΕΠΑ χαμηλότερες κατά 10% από τις διεθνείς τιμές. Επίσης, φέρεται να προκύπτει και η συζήτηση για σύσταση ενός κοινοπρακτικού σχήματος που θα αναλάβει την κατασκευή του τμήματος του αγωγού από τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι τα Σκόπια, με τη ΔΕΠΑ θα είναι βασικός μέτοχος της κοινοπραξίας μαζί με ρωσικά funds ή εταιρείες.