Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι «καυτές» εσωκομματικές διεργασίες στην Κουμουνδούρου για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου.

 

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι, παρά τη γενική κατακραυγή, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να τοποθετήσει ψηλά στις λίστες του τόσο την πρώην αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, όσο και τον πρώην υπουργό Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά, που «διέλυσε» την Παιδεία και αφήνει τα σχολεία να ανοίξουν με χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών!

Με βάση όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής, οριστικά εκτός του ψηφοδελτίου Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ έμεινε ο Αλέξης Μητρόπουλος, παρά την εισήγηση της κομματικής επιτροπής να τοποθετηθεί στην τελευταία τιμητική θέση και την θετική απάντηση από τον ίδιο.

Η κεντρική επιτροπή του κόμματος στη δραματική συνεδρίαση το βράδυ του Σαββάτου αποφάσισε να τον αφήσει έξω από τη λίστα, μετά τις έντονες αντιδράσεις πολλών κομματικών στελεχών.

Στη συγκεκριμένη περιφέρεια έγινε και μια ακόμη ανατροπή σε σχέση με την αρχική εισήγηση, καθώς αποκλείστηκε τελικά και ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Λεβέντης, που προοριζόταν για την έκτη θέση, την οποία κατείχε η Ελένη Σωτηρίου, που ψήφισε κατά του μνημονίου, αποχώρησε από το κόμμα και δεν θα είναι υποψήφια σε αυτές τις εκλογές.

Έτσι, το ψηφοδέλτιο της Αττικής διαμορφώθηκε πλέον ως εξής, κατά σειρά κατάταξης:

Αριστείδης Μπαλτάς, Νάσος Αθανασίου, Πάνος Σκουρολιάκος, Γιώργος Πάντζας, Γιάννης Δέδες, Κατερίνα Καράλη, Κατερίνα Θεοχάρη, Άννα Στεργίου, Σταύρος Καραγκούνης, Θόδωρος Γκοτσόπουλος, Κ. Καλογρανης, Α. Μαραγκάκη, Ε. Δελαγραμμάτικα, Ν. Πέππας, Κώστας Δέδες, Γιώτα Παππά, Ευαγγελία Ντελάκη, Σπύρος Μιχαήλ, Πάνος Ροδάκης.

Άγρια καραμπόλα Τσακαλώτου, Δραγασάκη, Κουρουμπλή για Β’ Αθήνας και Επικρατείας – Σε εκλόγιμη θέση η Τασία

Σκληρές ήταν οι συγκρούσεις στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων του κόμματος, ειδικά στην κρίσιμη περιφέρεια της Β’ Αθήνας και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Στη Β’ Αθήνας το ψηφοδέλτιο διαμορφώνεται ως εξής: Δραγασάκης, Κουρουμπλής, Παππάς, Μπαλάφας, Σκουρλέτης, Ξυδάκης, Θεωνάς, Παπαδόπουλος Χριστόφορος, Δημαράς, Σπίρτζης, Κατριβάνου, Τσιρώνης, Τόσκας, Καββαδία.

Η αρχική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής ήταν να τεθεί ο Γιάννης Δραγασάκης επικεφαλής στο επικρατείας, ενώ στη Β’ Αθήνας προτάθηκε για την πρώτη θέση ο Πάνος Κουρουμπλής, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να παραμένει πάνω κάτω στη θέση στην οποία εξελέγη στις εκλογές του Γενάρη, δηλαδή τρίτος μετά τις αποχωρήσεις διαφωνούντων βουλευτών.

Η πρόταση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Θεωρήθηκε λάθος να τοποθετηθεί πασοκογενής επικεφαλής στη Β´ Αθήνας, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει από τα αριστερά, αλλά και λάθος να μην αναγνωριστεί η συμβολή του κ. Τσακαλώτου στην υπογραφή της συμφωνίας, δεδομένο ότι είναι επικεφαλής ουσιαστικά όσων απέμειναν από την κίνηση των 53.

Φαίνεται επίσης ότι κάποιοι δεν ήθελαν να αναβαθμιστεί περαιτέρω ο κ. Δραγασάκης σε αυτή τη φάση, με την τοποθέτησή του ως επικεφαλής στο επικρατείας. Πρωταγωνιστικό ρόλο στις αλλαγές που ακολούθησαν και καθόρισαν τις τελικές αποφασίσεις διαδραμάτισαν ο Νίκος Φίλης και ο Νίκος Βούτσης. Η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε να βάλει τον κ. Τσακαλώτο πρώτο στο Επικρατείας, τον κ. Δραγασάκη πρώτο στη Β’ Αθήνας και τον κ. Κουρουμπλή δεύτερο στην ίδια περιφέρεια.

Για το Επικρατείας προορίζονται ακόμη οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Κώστας Γαβρόγλου και Τασία Χριστοδουλοπούλου, σε εκλόγιμες θέσεις.

Οι επικεφαλής που έχουν «κλειδώσει»

Επικρατείας: Τσακαλώτος
Α’ Αθήνας: Σακελλαρίδης
Β’ Αθήνας: Δραγασάκης
Α’ Πειραιώς: Δρίτσας
Β’ Πειραιώς: Βίτσας

Ακόμη:

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, εκτός από την Α’ Αθήνας, θα είναι υποψήφιος και στο Ηράκλειο. Στη Βοιωτία υποψήφιος ο Νίκος Κοτζιάς, στην Α’ Θεσσαλονίκης ο Μάρκος Μπόλαρης.