Τρίτη, 8 Ιουλίου, 2025
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Το τελεσίγραφο της κυβέρνησης στους δανειστές: “Ή κούρεμα τους χρέους ή ρήξη”

Newsroom από Newsroom
10/06/2015 06:00
σε ΠΟΛΙΤΙΚΑ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Στα μέτρα που ζητούν οι δανειστές για να «κλείσει» η συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση απαντά με το τελεσίγραφο ή ρύθμιση του χρέους ή ρήξη.

Για τον Αλέξη Τσίπρα είναι αδιαπραγμάτευτη η σαφής δέσμευση των εταίρων στη συμφωνία για το πότε και πως θα αντιμετωπιστεί το θέμα του ελληνικού χρέους και όχι οι υποσχέσεις. 

Κάτι που αναμένεται να θέσει και σήμερα στη συνάντηση που θα έχει με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η μη ρητή δέσμευση των δανειστών και οι γενικές αναφορές πώς… από το Σεπτέμβριο θα εξετάσουμε το μείζον αυτό θέμα είναι εκ του πονηρού και μπορούν θα οδηγήσουν στα αποτελέσματα που οδήγησε και η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, δηλαδή στη μη εφαρμογή της.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν απόλυτα πώς χωρίς το «κούρεμα» του χρέους σύντομα η κυβέρνηση θα πέσει στην παγίδα των ατέρμονων διαπραγματεύσεων που θα έχουν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας, της εξόντωση της ελληνικής κοινωνίας και βεβαίως θα σημαίνει και το τέλος της Αριστερής κυβέρνησης, αφού η εντολή που έχει είναι να μην υποκύψει σε άλλα μέτρα μνημονιακά.

Σύμφωνα και με τη νέα πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει κάποια βήματα πίσω όσον αφορά στα ακανθώδη ζητήματα του ΦΠΑ και του πρωτογενούς πλεονάσματος, ίσως και στο ασφαλιστικό, αλλά σε καμία περίπτωση στο θέμα του «κουρέματος» του χρέους, το οποίο σήμερα δεν είναι βιώσιμο.

Η αύξηση του μεσαίου συντελεστή από το 11% στο 12% και η επίσης αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή από το 6% στο 6,5% είναι οι εναλλακτικές που πρότεινε η ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης στους Θεσμούς προκειμένου να «ξεκλειδώσει» μία συμφωνία, αλλά αυτές είναι υπό την αίρεση των Θεσμών που φέρονται να επιμένουν σε αύξηση του μεσαίου συντελεστή στο 13% και στη μετακίνηση βασικών προϊόντων στο 23% με κατάργηση του χαμηλού συντελεστή.

Αυτά η κυβέρνηση τα απορρίπτει.

Όπως άλλωστε και την κατάργηση του ΕΚΑΣ και το «μαχαίρι» σε μισθούς και συντάξεις. Ούτως ή άλλως, το ΕΚΑΣ και ο ΦΠΑ στο 23% για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ μπήκαν από τους δανειστές για να βγούν, εκβιάζοντας ωστόσο μία συμφωνία στα μέτρα τους.

Στόχος είναι επιπλέον έσοδα περίπου 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο, δηλαδή από τα 900 εκατ. ευρώ να αυξηθούν στα 1,2-1,3 δισ. ευρώ και να καλυφθεί έτσι η διατήρηση του ΦΠΑ στο καθεστώς που είναι σήμερα για τα νησιά.

Η κυβέρνηση βάζει λίγο νερό στο κρασί της και όσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα και ανεβάζει τον πήχη κατά 270 εκατ. ευρώ για το 2015, δηλαδή αντί για 0,6% του ΑΕΠ στο 0,75% και κατά 450 εκατ. ευρώ για την επόμενη χρονιά, δηλαδή από το 1,5% στο 1,75%. Οι δανειστές επιμένουν όμως ακόμη σε πλεόνασμα 1% φέτος και 2% για το 2016. Η πίεση αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε μία καταληκτική πρόταση τις επόμενες μέρες ή ώρες, για πλεόνασμα 0,8%-0,9% του ΑΕΠ φέτος και 1,8% το 2016.

Η νέα αυτή πρόταση βρίσκεται στα χέρια του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος δεν έχει ακόμη απαντήσει αν τη δέχεται ή όχι παρά τα δημοσιεύματα που έσπευσαν να προδικάσουν πώς «απορρίφθηκε και η νέα ελληνική πρόταση». Πρόκειται για ένα ακόμη στοιχείο του πολέμου που δέχεται η κυβέρνηση προκειμένου να υποκύψει στους εκβιασμούς και τις απειλές των συμφερόντων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκλαμβάνουν πάντως ως θετική την εξέλιξη της πραγματοποίησης τελικώς της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, δεδομένου ότι είχε ειπωθεί από την Κομισιόν πώς αν δεν υπάρξει ελληνική πρόταση δεν έχει νόημα να γίνει αυτή η συνάντηση.

Η χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν δεν μιλούσε για συμφωνία, αλλά για αναγνώριση προσπαθειών που γίνεται από την Αθήνα με στόχο της επίτευξη της. Το νεύμα ωστόσο ήταν πώς μπορούν σήμερα στη συνάντηση στις Βρυξέλλες των Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ να διαμορφωθούν οι όροι για την προώθηση των διαπραγματεύσεων και της κατάληξη σε μία συμφωνία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι έτοιμος να ζητήσει και πάλι, έχοντας οι κ.κ. Παππάς και Τσακαλώτος έχουν καταθέσει νέα πρόταση πιο κοντά στις απαιτήσεις των δανειστών μία πολιτική λύση εδώ και τώρα με «κούρεμα» του χρέους. Αν δεν υπάρξει αυτό τότε όλα δείχνουν πώς ο χρόνος τελειώνει και η ρήξη πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά.

Αν και οι επόμενες δύο εβδομάδες κυλήσουν χωρίς συμφωνία, η δόση προς το ΔΝΤ του 1,6 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να πληρωθεί και η ρήξη με τους δανειστές γίνεται αναπόφευκτη.  

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Καιρός: Ποιες περιοχές θα επηρεάσει περισσότερο ο καύσωνας

08/07/2025 | 06:00
ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ

Γιορτή σήμερα 8 Ιουλίου, εορτολόγιο: Άγιος Προκόπιος ο Μεγαλομάρτυς

08/07/2025 | 00:05
HOT NEWS

Alex Rasov

07/07/2025 | 23:45
Featured

Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου για τη δολοφονία των βρεφών στην Αμαλιάδα

07/07/2025 | 22:27
Load More
Επόμενο Άρθρο

Άσχημη η κατάσταση στο Αιγαίο: 40 παραβιάσεις σε 30 ώρες και τουρκικό πολεμικό αμφισβητεί τα ελληνικά δικαιώματα στην Άνδρο!


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Σεισμός 5 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης

    595 shares
    Share 238 Tweet 149
  • Τέλος το άσυλο για Σύρους μουσουλμάνους – Ξεκινούν οι επιστροφές στην πατρίδα- ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 

    572 shares
    Share 229 Tweet 143
  • Τροχαίο στα Μάλγαρα: Ρυμουλκούμενο νταλίκας “θέρισε” σταθμευμένο ΙΧ – Μιλούν κάτοικοι και φορείς στο tilegrafimanews.gr

    407 shares
    Share 163 Tweet 102
  • ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Οι 13 ώρες εργασίας, οι 37 μέρες, οι αντιδράσεις και τα αναδρομικά των συνταξιούχων

    365 shares
    Share 146 Tweet 91
  • Εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας για τα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

    341 shares
    Share 136 Tweet 85
  • Χωρίς delivery 12:00 με 17:00 τη Δευτέρα λόγω καύσωνα: Τα μέτρα από το υπουργείο Εργασίας

    316 shares
    Share 126 Tweet 79
  • Τέξας: Έφτασαν τους 82 οι νεκροί από τις πλημμύρες, ανάμεσά τους και 28 παιδιά – Δύσκολο το έργο των διασωστών

    236 shares
    Share 94 Tweet 59
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch