F 16: «Δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά διαπραγμάτευση» για το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στη Βουλή, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού». Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «σπέκουλα και δόλο» από εκείνους που μίλησαν για συμφωνία ύψους 2,4 δισ. ευρώ, επαναλαμβάνοντας πως «το δικό μας “ταβάνι” είναι στα 1,1 δισ. ευρώ για να είμαστε ακριβώς εντός των προϋπολογισθέντων δαπανών».
«Θα πάρουμε την προσφορά, θα ενημερωθεί η Βουλή και θα αξιολογηθεί απο τις Ένοπλες Δυνάμεις» ανέφερε, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως «δεν πρόκειται να περιλάβουμε στην εν λόγω συμφωνία και σε κάθε συμφωνία αντισταθμιστικά οφέλη» που στο παρελθόν λειτούργησαν «ως κερκόπορτα για μίζες και φαινόμενα διαπλοκής». «Δεν θα κάνουμε εμείς τα λάθη του παρελθόντος. Αφήνω ένα “παράθυρο” για την ΕΑΒ, αλλά εκεί αυστηρά κοστολογημένα και υπό έλεγχο» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση του κόστους.
Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι «δεν μιλάμε για αγορά νέων αεροσκαφών, αλλά για αναβάθμιση των υπαρχόντων» και επισήμανε ότι «τα θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια δεν χωρούν μικροκομματικές σκοπιμότητες».
Υπογράμμισε στη συνέχεια πως «το θέμα αυτό δεν τέθηκε από το πουθενά, την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον», αλλά έχει κριθεί απο την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ότι είναι αναγκαία η αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών. Όπως ανέφερε υπάρχει ο κίνδυνος «αν δεν δράσουμε τώρα, να φτάσουμε μέσα στην επόμενη πενταετία, λόγω απόσυρσης των περισσοτέρων μαχητικών αεροσκαφών, η Πολεμική μας Αεροπορία να χάσει σημαντικό μέρος της αποτρεπτικής της ισχύος».
Προανήγγειλε επίσης ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το επόμενο διάστημα ολοκληρωμένο σχέδιο εκσυγχρονισμού συνολικά του στρατεύματος.
Αναφερόμενος στο οικονομικό σκέλος της αναβάθμισης ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Στάλθηκε από την ελληνική πλευρά ένα Letter of Request, το οποίο απευθύνεται στην αμερικανική κυβέρνηση και στο οποίο στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ζητήθηκε μια τιμή προσφοράς για την αναβάθμιση του συνόλου του στόλου ή μέρους του στόλου των F-16. Η πληροφόρηση που ετέθη υπ’ όψιν του υπουργείου Άμυνας είναι ότι η επίσημη απάντηση αναμένεται τις επόμενες μέρες και σας βεβαιώνω πως όταν έρθει αναμένεται την επόμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Εξοπλισμών, στις 3 Νοεμβρίου, όπου θα υπάρχει η απάντηση από την αμερικανική πλευρά σχετικά με τις τιμές και την ακριβή περιγραφή της αναβάθμισης των F-16».
Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε πως το σύνολο των αεροσκαφών για το οποίο ζητήθηκε το Letter of Request ήταν 123 αεροσκάφη, για τα οποία η αμερικανική πλευρά, όπως προβλέπεται σε τέτοιου είδους διαδικασίες, ζήτησε από το Κογκρέσο για το σύνολο των αεροσκαφών μία έγκριση προκειμένου να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση. «Η έγκριση που ζητήθηκε από το Κογκρέσο για το σύνολο των 123 αεροσκαφών, ανέρχεται στα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια ή 2 δισ. ευρώ» είπε ο Πρωθυπουργός για να προσθέσει: «Το Αμερικανικό Κογκρέσο, πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, εγκρίνει το ανώτατο ποσό που μπορεί να φθάσει η συμφωνία και στην περίπτωση μας, το ποσό το οποίο μπορεί να διατεθεί από την Ελλάδα για να μην ξεπεράσουμε τις δαπάνες που έχουν προϋπολογιστεί μπορεί να φτάσει μάξιμουμ μέχρι το 1,1 δισ. ευρώ και μάλιστα με ορίζοντα δεκαετίας.
Παρατήρησε εν συνεχεία πως «αυτή η πρακτική δεν είναι νέα και έχει συμβεί στο παρελθόν σε ανάλογη συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ». «Συνέβη το 2005, επί κυβέρνησης Ν.Δ. και υπουργίας του κ. Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου, η συμφωνία παραλαβής των F-16 είχε ανώτατο όριο κοστολόγησης από το Κογκρέσο τα 3,6 δισ. δολάρια. Όταν ολοκληρώθηκε όμως η συμφωνία, η Ελλάδα κατέληξε να δώσει κάτι λιγότερο από τα μισά, ποσό περίπου 1,7 δισ. Το βασικότερο όλων όμως, είναι ότι την παρούσα στιγμή δεν υπάρχει καμία συμφωνία» είπε.
«Ανεύθυνη» η στάση της Ν.Δ.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ανεύθυνη τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Σήκωσε κουρνιαχτό και όταν κατάλαβε το λάθος σταμάτησε το θέμα. Ελπίζω γιατί κατάλαβε το λάθος και όχι γιατί καποιος της τράβηξε το αυτί» ανέφερε.
Κατηγόρησε επίσης την αξιωματική αντιπολίτευση ότι έσπευσε να προεξοφλήσει ότι σκοπός της επίσκεψής του στις ΗΠΑ ήταν οι φωτογραφίες. «Έχω φωτογραφηθεί με τους περισσότερους ηγέτες. Δεν έχω ανάγκη από φωτογραφίες» είπε.
Για το κατά πόσο τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ενημέρωσης της Βουλής για το ζήτημα της αναβάθμισης και κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι ψεύδεται όταν λέει ότι δεν είχε ενημερωθεί. Όπως είπε, «στις 20 Σεπτεμβρίου, σχεδόν ένα μήνα πριν την επίσκεψη στις ΗΠΑ, ο υπουργός Άμυνας και οι επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων ενημέρωσαν αναλυτικά την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων για το ζήτημα». «Είναι λοιπόν όχι άδικο, αλλά φαιδρό να ψεύδεται η αξιωματική αντιπολίτευση και να ζητά όχι απλά ενημέρωση αλλά να με καλεί ο κ. Μητσοτάκης στην αίθουσα, να δώσω απαντήσεις για το ζήτημα της αναβάθμισης, ενώ έχει ενημερωθεί και τοποθετηθεί επίσημα το κόμμα του στην αρμόδια επιτροπή ένα μήνα πριν», είπε για να συμπληρώσει: «Δεν μπορώ να εικάσω αν ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε ενημερωθεί, ως όφειλε και κατέληξε να εκτεθεί. Αυτό είναι εσωτερικό θέμα της Ν.Δ., πάντως θα σας συμβούλευα συνάδελφοι της Ν.Δ., να είστε λίγο πιο προσεκτικοί. Δεν μπορείτε να ανοίγετε θέματα που αφορούν την άμυνα της χώρας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, απλά επειδή κάποια στελέχη σας έχουν κόψει την καλημέρα μεταξύ τους».
Ανέφερε ακόμη πως «αντί να υπάρχει σοβαρότητα και ενδιαφέρον για την καλύτερη δυνατή συμφωνία, η αξιωματική αντιπολίτευση βγήκε στα κάγκελα να διαλαλήσει προς όλους ότι η κυβέρνηση όχι μόνο συμφώνησε, αλλά υπέγραψε και με το υψηλότερο πιθανό αντίτιμο». «Η στάση αυτή αν δεν είναι ηθελημένη, μου θυμίζει τη ρήση του Λένιν για τους ‘χρήσιμους ηλίθιους’. Αυτούς που νομίζουν ότι ενεργούν για το δικό τους συμφέρον ενώ στην πραγματικότητα, υπηρετούν συμφέροντα άλλων» τόνισε.
Υποστήριξε ακόμη πως «στήθηκε από μερίδα ΜΜΕ ένας μύθος για δήθεν συμφωνία που αφορά στη Σούδα» και τώρα , όπως είπε, «ο κ. Θεοδωράκης μας ζητάει να απολογηθούμε για τον μύθο που κάποιοι έστησαν».
[irp posts=”156715″ name=”Χωμενίδης: «Ο Τσίπρας δεν καταρρέει -Ο Μητσοτάκης πρέπει να πείσει»”]
«Απτά και σημαντικά αποτελέσματα» από την επίσκεψη στις ΗΠΑ
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα «απτά και σημαντικά αποτελέσματα» από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, «στα facts και όχι στα fake news», όπως είπε χαρακτηριστικά, τα οποία «ορισμένοι στην Ελλάδα δεν θέλουν να αναγνωρίσουν».
«Απτό αποτέλεσμα είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά ακούσαμε τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ – που ορισμένοι διέδιδαν κατά την εκλογή του ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το θέμα του χρέους – να μιλάει δημόσια για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους. Απτό αποτέλεσμα είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά δημόσια ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η ελληνική οικονομία στέκεται στα πόδια της και ενθάρρυνε τους Αμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα» είπε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας:
«Απτό αποτέλεσμα ήταν η σύσταση ομάδας εργασίας για επενδύσεις στην Ελλάδα. Απτό αποτέλεσμα η αναγνώριση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Απτό αποτέλεσμα ήταν η διαβεβαίωση από πλευράς της γενικής διευθύντιας του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα πέρασε τον κάβο, ότι δεν απαιτούνται νέα μέτρα και οτι θα κρατήσουν εποικοδομητική στάση στις διαπραγματεύσεις για την γ’ αξιολόγηση».
Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι «οι εποχές άλλαξαν» και ότι «η Ελλάδα ανακτά το κύρος της, διεκδικεί, αναβαθμίζει τη θέση της διεθνώς» χωρίς «να παρακαλά για μία καλή κουβέντα, για ένα χτύπημα στην πλάτη».
Έβαλλε παράλληλα εναντίον εκείνων που «είχαν εκ προοιμίου έτοιμο το πόρισμα της αποτυχίας αυτής της επίσκεψης στις ΗΠΑ» σημειώνοντας πως η στάση αυτή είναι «λογική για ορισμένους που το κριτήριό τους είναι οι εποχές που ο κ. Παπανδρέου ο νεότερος ή ο κ. Σαμαράς επισκέπτονταν τις ΗΠΑ, τότε που η Ελλάδα είχε το ρόλο του παρία».
«Αφήνουμε πίσω τις εποχές της διαφθοράς και της μίζας»
Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Θεοδωράκη «να μην ταυτίζεται με το μπλοκ που καθοδηγείται από τα συγκροτήματα των fake news».
Σημείωσε παράλληλα πως «για πρώτη φορά υπάρχει η δυνατότητα εξόδου αλλά και ενίσχυσης του ρόλου της χώρας σε διεθνές επίπεδο». «Είναι μια σημαντική επιτυχία» είπε, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει «αυτή την υπεύθυνη προσπάθεια για να αφήσει πίσω της η χώρα την επταετή κρίση, αλλά και το μοντέλο που οδήγησε σε αυτή: το μοντέλο της διαφθοράς, της διαπλοκής, της διασπάθισης δημοσίου χρήματος».
Κλείνοντας την ομιλία του παρατήρησε πως «όλοι γνωρίζουν πως όταν μπαίναμε με πλαστά στοιχεία στην ΟΝΕ κάποιοι στην Ευρώπη έκαναν τα στραβά μάτια γιατί τότε υπήρχαν αγορές του αιώνα, όχι τώρα», γράφει το naftemporiki.gr.