Στο ΔΝΤ επέρριψε, ουσιαστικά, την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Μιλώντας αργά το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή «Στον Ενικό», στο Star, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία ομοιότητα της κατάστασης τώρα με την περίοδο του 2015.
Υποστήριξε, μάλιστα, ότι είναι η πρώτη φορά που οι εκτιμήσεις της Αθήνας για το τι χρειάζεται να γίνει, όσον αφορά στο μεταρρυθμιστικό κομμάτι, συμπίμπτουν με αυτές του ESM, της ΕΚΤ και της Κομισιόν, υπογραμμίζοντας πως μόνο το ΔΝΤ έχει διαφορετική εκτίμηση.
Όπως είπε, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δώσει την πολυπόθητη ελάφρυνση του χρέους, την οποία χαρακτήρισε ως «την Ιθάκη μας».
Διαβεβαίωσε, δε, κατηγορηματικά, ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο «bail-in», δηλαδή «κουρέματος» των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.
Χαρακτήρισε, δε, εγγενές πρόβλημα την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, το οποίο και κάλεσε να επιστρέψει στο ρεαλισμό.
Απέφυγε, δε, να συνδέσει την αξιολόγηση με την προσφυγική κρίση, λέγοντας ότι αυτό δεν είναι στο σχεδιασμό του. Ωστόσο, υποστήριξε ότι το ζήτημα του προσφυγικού αλλάζει τα δεδομένα και επικαλέστηκε σχετικές δηλώσεις των Φρανσουά Ολάντ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα εργαστεί για την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ωστόσο δεν θα αποδεχθεί παράλογες απαιτήσεις, ενώ εκτίμησε πως, από το δεύτερο εξάμηνο του 2016, η χώρα θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Ερωτηθείς σχετικά, ο πρωθυπουργός προσδιόρισε την επιστροφή των επικεφαλής της Τρόικας στην Αθήνα μέχρι τις 10 Μαρτίου, ενώ, αναφορικά με το πότε θα υπάρξει άρση των capital controls, επικαλέστηκε τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, τονίζοντας ότι τα καλά νέα για την ελληνική οικονομία θα έρθουν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησς.
Δεν είναι «κόκκινη γραμμή» οι συντάξεις των 3.000 ευρώ
Επέμεινε, ακόμη, αναφορικά με το ασφαλιστικό, ότι η ελληνική πρόταση προς τους Θεσμούς προστατεύει πλήρως τις συντάξεις. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι δεν είναι «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης το να μην περικοπούν οι υψηλές συντάξεις των 3.000 ευρώ, αν και αρνήθηκε να μιλήσει ανοιχτά και να προσδιορίσει συγκεκριμένο πλαφόν προστασίας των συντάξεων.
Οι αγρότες
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως οι αγρότες έκαναν μεγάλες κινητοποιήσεις, επειδή φοβούνταν πως μετά το ασφαλιστικό θα έρθει και το φορολογικό.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως η αλλαγή στο φορολογικό για τους αγρότες είναι για να ισοφαρίσουν τις απώλειες που θα έχουν από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Όπως είπε, για τις αλλαγές στο αγροτικό, η κυβέρνηση έχει και τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.
Το φορολογικό
Κληθείς να σχολιάσει τις διαρροές για συντελεστή φορολογίας εισοδήματος ακόμα και 50%, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως αυτός ο συντελεστής, αν υπάρξει, θα αφορά σε εισοδήματα άνω των 65.000 ευρώ, ενώ σημείωσε πως αυτό δεν έχει να κάνει με ταξικό μίσος, όπως τον κατηγορεί ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά με κοινωνική δικαιοσύνη.
Ανακοίνωσε, ακόμη, πως μέσα στον Μάρτιο θα έρθει ο αναπτυξιακός νόμος, αλλά και το ασφαλιστικό και το φορολογικό.
«Να τελειώνει η πλάκα» με το δημοψήφισμα
Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασής του για δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου του 2015, τονίζοντας ότι δεν μετέτρεψε σε «ναι» το «όχι» του ελληνικού λαού και επέμεινε πως ήταν ο μόνος πρωθυπουργός που διαπραγματεύθηκε μέχρι τέλους και δεν έκανε πίσω.
Χαρακτήρισε «ανόητη», δε, την τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη ότι η ελληνική κυβέρνηση στην πραγματικότητα επιθυμούσε να βγει το «ναι» στο δημοψήφισμα. «Την κριτική την δέχομαι, αλλά σε ηθικά ζητήματα δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου» υπογράμμισε.
Εμμέσως πλην σαφώς, πήρε την ευθύνη για λάθος επιλογές προσώπων, «φωτογραφίζοντας» τον κ. Βαρουφάκη.
Τα σενάρια για οικουμενική
Ο πρωθυπουργός απέρριψε τα σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης, ενώ επέμεινε στην ανάγκη για πολιτική σταθερότητα και στο ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετή θητεία της. «Η κυβέρνηση αυτή έχει άλλα 3,5 χρόνια. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κυβέρνησαν επί 40 χρόνια, ας κάνουν λίγο στην άκρη» είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, εκτίμησε ότι κάποιοι πιέζουν και «τσιγκλάνε» τον κ. Μητσοτάκη για εκλογές, όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, όπως είπε ο πρωθυπουργός, έχει ταχθεί υπέρ της εξάντλησης της τετραετούς κυβερνητικής θητείας, αλλά και υπέρ του να μην υπάρξουν ανατροπές στο πολιτικό σύστημα.
«Αποκάλυψε» ακόμη πως με τον κ. Μητσοτάκη διαφωνούν σε πολλά, ωστόσο συμφωνούν στην ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου. Παράλληλα, ως άνοιγμα θα μπορούσε ίσως να ερμηνευθεί η ρήση του ότι «η στάση του κ. Μητσοτάκη στο προσφυγικό είναι υπεύθυνη, διαχωρίζοντας μάλιστα τον πρόεδρος της ΝΔ από τον αντιπρόεδρο, Άδωνι Γεωργιάδη και τη δική του στάση.
Κατηγόρησε, ωστόσο, τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «μποϊκοτάρισε» την εκλογή ΕΣΡ από τη Βουλή και δεν στάθηκε στο πλευρό της κυβέρνησης όσον αφορά στον αγώνα της κατά της διαπλοκής, αναφερόμενος ξεχωριστά στις υποθέσεις της λίστας Μπόργιανς και του κ. Παπασταύρου.
Κατηγόρησε, ακόμη, τον πρόεδρο της ΝΔ, τι καλύπτει τα ερωτήματα που προκύπτουν από την αποκάλυψη της υπόθεσης του κυκλώματος των δημοσιογράφων εκβιαστών και αναρωτήθηκε ποιοι έστησαν τα κυκλώματα στην ΕΥΔΑΠ.