Με μία ώρα καθυστέρηση ξεκίνησε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με τον Αλέξη Τσίπρα να θέτει τους στόχους για την επόμενη τετραετία.
«Θέλω να σας συγχαρώ και να σας ευχηθώ καλή δύναμη», άνοιξε την πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας. «Οφείλουμε να τιμήσουμε τη στήριξη και εμπιστοσύνη που μας έδωσε ο λαός μέσα σε επτά μήνες, πράγμα που μας γεμίζει με ευθύνες να ανταποκριθούμε και να φανούμε άξιοι της επιλογής να κυβερνήσουμε, να φέρουμε τις αναγκαίες τις αλλαγές, τομές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος για να ανασάνει» είπε και ζήτησε σκληρή δουλειά από όλους, με συλλογικότητα χωρίς ιδιοτέλεια.
«Ευθύνη μας είναι να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού ώστε σε 4 χρόνια να έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα που θα έχει φύγει από την επιτροπεία των δανειστών με πρόσημο προστασίας των πιο αδύναμων» τόνισε πρωθυπουργός.
“Εμείς θέλουμε να αντιτείνουμε ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο που θα λειτουργήσει στην πράξη. Το οικονομικό μοντέλο που στηρίζεται στον σεβασμό της εργασίας. Στην αναδιανομή των φορολογικών βαρών και στην έμφαση της τεχνολογίας και καινοτομίας, στην αξιοποίηση των υψηλών προσόντων του ανθρώπινου δυναμικού” ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του και πρόσθεσε “Έχουμε μπροστά μας την υποχρέωση της γρήγορης υλοποίησης των συμφωνηθέντων. Αποτελεί άμεση προτεραιότητα η ταχύτητα ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να ανοίξει η κρίσιμη συζήτηση για την απομείωση του χρέους. Ταυτόχρονο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών”.
Ο Αλέξης Τσίρας ανέφερε επίσης:
“Η αναδιάρθωση του χρέους θα μειώσει δραματικά τον επενδυτικό κίνδυνο, ενώ η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αν γίνει σωστά, μπορεί να αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την πολυπόθετη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Εχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που έχουμε μπροστά μας και των δύσκολων σημείων της. Εμείς τα διαπραγματευτήκαμε και γνωρίζουμε και το αντίδοτο σε κάθε δύσκολο σημείο. Η συμφνία δεν περιλαμβάνει μόνο αγκάθια. Στις θετικές δράσεις της συμφωνίας συγκαταλέγονται ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις αναγκαίες αλλαγές στην δημόσια διοίκηση. Αλλαγές που θα έχουν πρόσημο αξιοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Θα δώσουμε τη μάχη με σχέδιο και προτάσεις, σε όλα τα ανοιχτά θέματα της συμφωνίας, ώστε να μην χάσουμε το έδαφος που κερδίσαμε. “
Οι άξονες του πρωθυπουργού:
Κοινωνικό κράτος
Πέρα από τα ζητήματα της συμφωνίας η κυβέρνησή μας θέλει να αφήσει το στίγμα μιας άλλης αντίληψης, εκφράζοντας τα συμφέροντα των πολλών, για μια καλύτερη ζωή.
Στην Υγεία να λειτουργήσουμε οργανωμένα και γρήγορα, με στόχο την δημιουργία ενός εθνικού συστήματος προνοιας και πρωτοβάθμιας φροντίδας. Μεταρρύθμιση, εμβληματική για την ελληνική κοινωνία.
Παιδεία
Πρώτιστη ανάγκη να αναβαθμίσουμε την ερευνητική κουλτούρα. Θα αφήσουμε το στίγμα μας μια μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Έχουμε ένα ευρύ πεδίο δυνατότητων αλλά και προκλήσεων.
Ανεργία
Βήματα έχουν γίνει πολλά και θα συνεχιστούν ώστε να ανακουφίζονται ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας από την κρίση. Τα μεγέθη της ανεργίας είναι απαράδεκτα για μια ευρωπαϊθκή χώρα.
Διαφθορά-Διαπλοκή
Θέλουμε να σπάσουμε το απόστημα να κάνουμε τομές και ρίξεις με το φθαρμένο πολιτικό σύστημα που κρατά καθηλωμένη την χώρα. Με δική μας πρωτοβουλία τα ζητήματα αυτά εξακολουθούν να αποτελούν μέγιστες προτεραιότητες για την κυβέρνηση. Στηρίζουμε όλους τους θεσμούς και πρωτίστως την δικαιοσύνη.
ΕΣΠΑ
Στόχος η αξιοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ώστε να γίνει η επανακίννηση της ελληνικής οικονομίας με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία. Θα δώσουμε την δυνατότητα στους νέους επιστήμονες να επιστρέψουν πίσω στη χώρα μας.
Μεταναστευτικό
Έμφαση στο θέμα του μεταναστευτικού έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι ο τρόπος που θα αντιμετωπιστεί θα καθορίσει και την ταυτότητα της Ευρώπης.
«Πέρα όμως από τον αγώνα για την αποκατάσταση της ομαλότητας και τις αναγκαίες τομές, έχουμε μπροστά μας την διαχείριση μιας μεγάλης κρίσης, μέσα στην κρίση, που είναι το θέμα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών που αποτελεί πρόκληση και για την Ευρώπη.
Είμαστε απέναντι στην λογική όσων θέλουν να καταστήσουν τα σύνορά μας σε πεδία μάχης και τις θάλασσές μας σε υγρούς τάφους. Ήδη έχουν γίνει πολλά βήματα από την προηγούμενη κυβέρνηση. Προχθές στην Σύνοδο Κορυφής σε συνεργασία με την Ιταλία, πετύχαμε μια απόφαση που ανοίγει έναν δρόμο, αν θέλετε καθυστερημένα. Πάρθηκε μια απόφαση για άμεση χρηματοδότηση στις χώρες υποδοχής, ώστε να μπορέσει κάθε χώρα να ανταποκριθεί στις συνθήκες φιλοξενίας. Είναι ένα θετικό βήμα η χθεσινή απόφαση, πρέπει όμως σ’ αυτή την κατεύθυνση να συνεχίσουμε. Εδώ τονίζω κρίνεται και η ταυτότητα της Ευρώπης. Θέλουμε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης ή μια Ευρώπη που στα σύνορά της ρίχνει δακρυγόνα; Δεν θέλουμε μια Ευρώπη που υψώνει ξανά τείχη. Η αξία της αλληλεγγύησης δεν είναι μια αλ α κάρτ αξία. Αν θέλουμε να ζούμε σε έναν ενιαίο χώρο να μοιραζόμαστε την ευθύνη και τις δυσκολίες. Χωρίς, ρατσιστικές κραυγές».
«Ήρθε η ώρα να κυβερνήσουμε»
«Έχουμε κάνει βήματα αλλά έχουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα. Από το υπερπολύτιμο αυτό πρόγραμμα δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ. Όλα εξαρτώνται από την απόδοσή μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του αναφερόμενος προς τους υπουργούς του, στους οποίους έστειλε το μήνυμα ότι τώρα «ήρθε η ώρα να κυβερνήσουμε».
«Γνωρίζεται όλοι και όλες καλά ότι δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο. Η περίοδος της διαπραγμάτευσης έχει τελειώσει. Ήρθε η ώρα να ανταποκριθούμε στην εντολή του ελληνικού λαού. Να κυβερνήσουμε τον τόπο και να είμαστε αποτελεσματικοί.
Η προηγούμενη περίοδος είχε αφήσει μια μεγάλη παρακαταθήκη νομοσχεδίων, τα οποία άμεσα μόλις ανοίξει η Βουλή θα προχωρήσουν. Είναι προφανής η ανάγκη να σηκώσουμε τα μανίκια μας και να δουλέψουμε για όλο το επόμενο διάστημα.
Οργάνωση κυβερνητικού έργου
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στον συντονισμό του κυβερνητικού έργου παραδέχτηκε τις καθυστερήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, ωστόσο υπενθύμισε προς όλους ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο, ενώ προειδοποίησε ότι και ο ίδιος θα έχει μέρος της ευθύνης για τον έλεγχο του έργου σε κάθε υπουργείο
«Η επιλογή της συγχώνευσης υπουργείων που είχαμε κάνει στην προηγούμενη περίοδο ήταν στην σωστή κατεύθυνση, όμως δεν λειτούργησε στην πράξη. Χρειαζόταν χρόνο να συντονιστούν τα οργανογράμματα κάθε υπουργείου. Έτσι αποφάσισα να επιστρέψουμε στην παλαιότερη δομή. Θα υπάρξει όμως έλεγχος και συντονισμός. Και θα συστήσουμε τρεις βασικούς κύκλους κυβερνητικού συντονισμού, ώστε να επιλύονται άμεσα όλα τα προβλήματα»
-Ο πρώτος κύκλος αφοράς το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής. Θα συμμετέχουν τα παραγωγικά υπουργεία. Ρόλος του η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
-Δεύτερος κύκλος το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής. Στόχος η στήριξη της εργασίας και του κοινωνικού κράτους.
-Τρίτος το Κυβερνητικό Συμβούλιο για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα.
-Το επιτελικό όργανο που θα ελέγχει το συντονισμό της κυβέρνησης θα είναι ολιγομελές και θα ελέγχει πιθανές δυσλειτουργίες. Θα έχω κι εγώ περισσότερο χρόνο για να ασχοληθώ με την παραγωγή και το έργο κάθε υπουργείου ξεχωριστά.
Λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά
Κλείνοντας την εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους υπουργούς του να ανασκουμπωθούν και να αφοσιωθούν στο έργο τους, λέγοντας χαρακτηριστικά «θέλω, λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά», ενώ έδωσε συστάσεις προκειμένου να περιοριστούν οι τηλεοπτικές εμφανίσεις των υπουργών.
«Να γνωρίζεται ότι δεν είστε μόνοι. Τα υπουργεία δεν ανήκουν σε εσάς, αλλά στον ελληνικό λαό κι εσείς καλείστε να τα στελεχώσετε και να τα υπηρετήσετε. Οποιαδήποτε άλλη αντίληψη δεν αντιστοιχεί στο δικό μας αξιακό πλαίσιο.
Επίσης, σας υπενθυμίζω ότι δεν έχετε χρόνο. Ο χρόνος είναι περιορισμένος. Βιαστείτε. Παράξτε έργο και το οποίο θα κριθεί αντικειμενικά όταν έρθει η ώρα. Σε έξι μήνες η κυβέρνηση αυτή θα πρέπει να παρουσιάσει έναν απολογισμό του έργου της.
Τέλος, θέλω να σας καλέσω να σταματήσετε άμεσα και τις συνεχείς τηλεοπτικές σας εμφανίσεις και τις διαρκείς δημόσιες δηλώσεις. Σας επέλεξα για υπουργούς για να κυβερνάτε κι όχι για να στελεχώνεται τα τηλεοπτικά πάνελ. Υπάρχουν άλλοι γι’ αυτή τη δουλειά. Δεν είναι δουλειά σας να βγαίνετε στην τηλεόραση. Μιλάει καλύτερα όποιος μιλάει με το έργο του κι όχι με τα πολλά λόγια.
Λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά. Να δουλέψουμε σκληρά εκεί που υπάρχουν τα προβλήματα και να δώσουμε λύσεις».