Με άρθρο της η Wall Street Journal αναφέρει πώς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει αφήσει πίσω τις μαραθώνιες συζητήσεις στις Βρυξέλλες και τα συνεχόμενα ταξίδια για να βρεθεί μια λύση στο ελληνικό ζήτημα και αναχώρησε για τη Βόρεια Θάλασσα, μέρος που επιλέγει κάθε χρόνο για τις ετήσιες διακοπές του, αλλά αφήνεο το δημοσίευμα σαφείς υπαινιγμούς πως η στάση του μετά τις διακοπές είναι… μυστήριο.
Τα ερωτηματικά, όμως, που έχει αφήσει στο διάβα του μένουν πίσω στο Βερολίνο και προβληματίζουν την Μέρκελ, τους Χριστιανοδημοκράτες και τους πολιτικούς αναλυτές. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο 72χρονος Σόιμπλε έχει προκαλέσει ανησυχία ακόμη και στους Γερμανούς αξιωματούχους με τις δηλώσεις του περί… μη σοφίας του νέου πακέτου προς την Ελλάδα. Παράλληλα, οι ριπές πιθανής παραίτησής του δεν περνούν απαρατήρητες.
Ο ανταποκριτής της Wall Street Journal στο Βερολίνο, Άντον Τριανόβσκι, σημειώνει πως ο… γερακίσιος τόνος του Σόιμπλε στις δημόσιες τοποθετήσεις του δείχνουν πως επιμένει να είναι υπέρμαχος της ευρωπαϊκής ιδέας και της ακόμη μεγαλύτερης ενοποίησης. Επιπλέον, όμως, υποσημειώνουν και την ανησυχία ότι η συμφωνία των τελευταίων ημερών είναι άκρως εύθραυστη.
Συνεργάτης του Γερμανού ΥΠΟΙΚ έλεγε πως επιμένει ακόμη να πιστεύει πως τα κοινά συμφέροντα της Ευρώπης είναι δεδομένα και ισχυρά και ότι είναι αυτά που δεν επιτρέπουν ένα κούρεμα στο ελληνικό χρέος. Καίτοι ο Σόιμπλε εργάζεται για τη σχηματοποίηση του τρίτου πακέτου προς την Ελλάδα, στην πραγματικότητα επιμένει πως η καλύτερη λύση θα ήταν ένα πενταετές time out.
Ο σκεπτικισμός του γύρω από την επιτυχία αυτού του νέου προγράμματος έχει ανεβάσει και την αβεβαιότητα για τι είδους συμφωνία θα επιτευχθεί (αν επιτευχθεί) στο τέλος του άλλου μήνα. Συν τοις άλλοις, ο Σόιμπλε δεν δίστασε να ρίξει και μια «έξυπνη» βόμβα περί πιθανής παραίτησής του, σε περίπτωση που οι διαφωνίες του με την Μέρκελ φτάσουν στο μη περαιτέρω.
Το άρθρο σημειώνει πως ο Σόιμπλε δεν είναι μια τυχαία φυσιογνωμία στη γερμανική πολιτική σκηνή. Έχει χτίσει τη δύναμή του τις τελευταίες δεκαετίες με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους πλέον επιδραστικούς πολιτικούς μέσα στη γερμανική Βουλή. Η δική του σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας έδωσε τον τόνο και στη συνολική στάση της Γερμανίας. Ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που τονίζουν πως η σκληρότητα του τρίτου προγράμματος ήταν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι ο Σόιμπλε δεν είναι πειστεί από αυτά που του έλεγαν οι Έλληνες αξιωματούχοι.
Ο Σόιμπλε είναι ο πολιτικός που καθόρισε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο την έξωθεν μαρτυρία της Γερμανίας σε ό,τι είχε να κάνει με την Ελλάδα. Η ρητορική του, οι γκριμάτσες του, αλλά και οι αποφάσεις του δημιούργησαν μια κακή εικόνα για τη Γερμανία στον υπόλοιπο κόσμο. Ο ίδιος, ωστόσο, πιστεύει πως το πρώτιστο είναι οι κανόνες της Ευρώπης και η πορεία της μετατροπής της σε ένα ακόμη πιο ενοποιημένο κλαμπ χωρών.
Οι σχέσεις της Μέρκελ και του Σόιμπλε έχουν περάσει από διάφορα στάδια. Από τη ψυχρότητα και τη συμβατική συμβίωση εντός του κόμματος τους, έως την αποδοχή και την άμεση συνεργασία. Από το 2000, οπότε και η Μέρκελ υποσκέλισε τον Σόιμπλε στην προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, έως και σήμερα, οι σχέσεις τους είναι οικείες, αλλά και ταυτόχρονα παράλληλες.
Ο βιογράφος του Σόιμπλε, Χανς -Πέτερ Σουλτζ, αναφέρει πως ο Σόιμπλε γνωρίζει πλέον πολύ καλά πως δεν θα μπορέσει να γίνει ποτέ καγκελάριος. Γι’ αυτό και δεν θέλει να διαταράξει τις σχέσεις του με την Μέρκελ. Από την άλλη, όμως, η δύναμή του μέσα στο κόμμα είναι τόσο σημαντική, άρα όχι αμελητέα. Το τι θα κάνει μόλις γυρίσει από τις διακοπές του ουδείς το γνωρίζει – ούτε καν μπορεί να το υποπτευθεί.