του Νίκου Τσίτσα
Τρία συντονιστικά έχει δημιουργήσει το Μαξίμου μέχρι στιγμής για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος μαζί με την ανακοίνωση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής που τέθηκε επικεφαλής ο Αλέξης Τσίπρας.
Το Μαξίμου προσπαθεί να ισορροπήσει στις ενδοκυβερνητικές κόντρες για το προσφυγικό και σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανασχηματισμός είναι προ των πυλών, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να λυθεί ο γόρδιος δεσμός των τριβών στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Στην κυβέρνηση είναι φανερό ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ στελεχών του υπουργικού συμβουλίου που καταγράφονται πλέον δημόσια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Βασικοί πρωταγωνιστές των ενδοκυβερνητικών συγκρούσεων είναι ο Πάνος Καμμένος και ο Γ. Μουζάλας ενώ στο υπόγειο παιχνίδι των αντιπαραθέσεων συμμετέχουν ο Δ. Βίτσας, ο Γ. Κυρίτσης, ο Νίκος Τόσκας. ο Π. Κουρουμπλής και ο Γ. Μπαλάφας. με τον υπουργό Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη να επανεμφανίζεται στα ΜΜΕ προσπαθώντας να παρουσιάσει την λύση για την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ του υπουργού Εθν. Άμυνας και του αν. υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής για τις δηλώσεις του τελευταίου περί «Μακεδονίας».
Καμμένος κατά Μουζάλα
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν χάνει ευκαιρία να ζητά την απομάκρυνση του Γ. Μουζάλα από την κυβέρνηση για τις δηλώσεις του περί «Μακεδονίας», στέλνοντας μήνυμα στο Μαξίμου ότι το θέμα δεν έχει τελειώσει. Δεν παρευρέθηκε στην συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής. ενώ στην κυβέρνηση επιμένουν ότι τελικά θα βρεθεί λύση με την παρουσία και των δύο υπουργών στο κυβερνητικό σχήμα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όμως ο Πάνος Καμμένος φέρεται να έχει σχέδιο Β για τη συμμετοχή του στον κυβερνητικό συνασπισμό μετά και τις κινήσεις προσέγγισης των ευρωπαίων Σοσιαλιστών προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι στο φλερτ που αναπτύσσεται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, εντάσσεται και η δημοσιοποίηση της επιστολής Σηφουνάκη για την υπόθεση Βγενόπουλου που προκάλεσε αναταράξεις στην Δημοκρατικής Συμπαράταξη.
Ο Καμμένος δείχνει και τον…Τόσκα
Ο Π. Καμμένος απάντησε με δεικτικό τρόπο και στον αν. υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα για τις δηλώσεις του σχετικά με την σίτιση των προσφύγων της Ειδομένης από τον στρατό. Με την υποσημείωση ότι «ο στρατός δεν είναι κέτερινγκ» ο Πάνος Καμμένος επιδιώκει να εμφανιστεί ως ο κυρίαρχος στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων αποστέλλοντας ένα ακόμα μήνυμα προς τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν μπορούν να προτείνουν την αξιοποίηση του στρατού στο προσφυγικό κατά το δοκούν.
Απών από τα συντονιστικά όργανα ο Κουρουμπλής- Βίτσας και Μπαλάφας επικοινωνούν με τους ΟΤΑ
Ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός και πρώτος τη τάξει, Παναγιώτης Κουρουμπλής ο οποίος έχει την ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης, εμφανίζεται ως… «ελεύθερος σκοπευτής» καθώς οι επισκέψεις του στους χώρους υποδοχής αλλά και οι δηλώσεις του για το «Νταχάου της Ειδομένης», μπαίνουν εμβόλιμα στην κόντρα μεταξύ Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αν και διεκδίκησε τον συντονισμό του προσφυγικού έχασε την αρμοδιότητα από τον αν. υπουργό Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσα, ο οποίος σε συνεργασία με τον υφυπουργό Εσωτερικών Γ. Μπαλάφα επικοινωνεί με τους ΟΤΑ για την δημιουργία χώρων υποδοχής. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Π. Κουρουμπλής δεν διαθέτει και τις καλύτερες των σχέσεων με τους Δ. Βίτσα και Γ. Μπαλάφα, και επιλέγει τον δρόμο των δημόσιων παρεμβάσεων για το προσφυγικό πρόβλημα χωρίς να του δίνεται η δυνατότητα από το Μαξίμου να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίλυση του προβλήματος. Κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι ο κ. Κουρουμπλής στηρίζει τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα αλλά παράλληλα διατηρεί την πολιτική του αυτονομία διευρύνοντας την επιρροή του σε μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας και του κόμματος.
Η άτυπη κόντρα Κυρίτση – Μουζάλα για τα κέντρα κράτησης
Μπορεί ο Γ. Κυρίτσης να στάθηκε στο πλευρό του Γ. Μουζάλα όταν δημιουργήθηκε η ένταση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένο αλλά διαφοροποιήθηκε από τον αν. υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής με την πρώτη αφορμή που δόθηκε για την λειτουργία των κέντρων κράτησης μεταναστών. Ο Γ. Μουζάλας σε συνέντευξή του στον Alpha ξεκαθάρισε ότι τα κλειστά κέντρα κράτησης στην Αμυγδαλέζα και στην Κόρινθο δεν σταμάτησαν ούτε μία μέρα να λειτουργούν, ενώ σημείωσε ότι η συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας προβλέπει την λειτουργία κλειστών κέντρων και στα νησιά. Λίγες ώρες αργότερα ο κ. Κυρίτσης ως εκπρόσωπος του Κυβερνητικού συμβουλίου για το προσφυγικό διαφοροποιήθηκε από τον Γ. Μουζάλα λέγοντας ότι δεν έχουν λειτουργήσει κλειστά κέντρα κράτησης στην Ελλάδα όπως συνέβαινε στο παρελθόν και πως τα κέντρα κλειστού τύπου έγιναν για τον καλύτερο έλεγχο εφαρμογής της συμφωνίας.
Γκρίνια για Κοτζιά
Δυσφορία εκφράζεται από κυβερνητικά στελέχη για την απουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά από την μάχη για την επίλυση του προσφυγικού. Ο κ. Κοτζιάς αν και έχει ρόλο- κλειδί στο υπουργικό συμβούλιο κατέχοντας τα ηνία της ελληνικής διπλωματίας, κρατά αποστάσεις από την εξέλιξη του προβλήματος. Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη το Μαξίμου θα ήθελε να έχει αναλάβει πιο ενεργητικό ρόλο ο Νίκος Κοτζιάς στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος κυρίως στον τομέα της εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. Αλλά ο υπουργός Εξωτερικών δεν ανταποκρίνεται στις …απαιτήσεις του Μαξίμου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης κυρίως με τις προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που μένουν αναπάντητες. «Απών» ήταν το υπουργείο Εξωτερικών και στην περίπτωση της Ειδομένης όπου ακτιβιστές καθοδηγούσαν πρόσφυγες για να εισέλθουν στα Σκόπια όταν παραλίγο να δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.
Νέο συντονιστικό για τους χώρους φιλοξενίας υπό τον Γ. Γραμματέα του υπ. Εθνικής Άμυνας
Το κυβερνητικό συμβούλιο αποφάσισε την δημιουργία ενός ακόμα συντονιστικού συμβουλίου υπό τον γ.γ. Εθνικής Άμυνας για τις δομές φιλοξενίας. Αν και στις δομές έχουν οριστεί υπεύθυνοι από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε την αρμοδιότητα του συντονισμού στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δημιουργώντας ένα ακόμα όργανο. Μετά από το Συντονιστικό για το Προσφυγικό υπό τον αν. υπουργό Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσα, το Κυβερνητικό Συμβούλιο για την Μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική υπό τον ίδιο τον πρωθυπουργό δημιουργήθηκε νέο εποπτικό όργανο για τον συντονισμό των δομών προκαλώντας την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Είναι εμφανής η πρόθεση του Μαξίμου να μεταφέρει όλες τις αρμοδιότητες για το προσφυγικό στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας δείχνοντας μία προτίμηση…στον Π. Καμμένο στην κόντρα του με τον Γ. Μουζάλα.
Η πρόταση Φλαμπουράρη και ο επερχόμενος ανασχηματισμός
Ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης ξαναχτύπησε μετά από πολύμηνη απουσία διαβλέποντας ότι και ο κ. Μουζάλας και ο κ. Καμμένος θα παραμείνουν στο υπουργικό σχήμα. Οι δηλώσεις του κ. Φλαμπουράρη προαναγγέλλουν ουσιαστικά τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος ο οποίος εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί μετά το τέλος της αξιολόγησης. Πάντως κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών σημειώνουν ότι μία συμβιβαστική λύση για την κόντρα Καμμένου-Μουζάλα πιθανότατα περιλαμβάνει την αποχώρηση του Γ. Μουζάλα από το αναβαθμισμένο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και την τοποθέτησή του σε άλλο θώκο με παράλληλα αναβάθμιση του Π. Καμμένου ως υπουργού Εθνικής Άμυνας στο προσφυγικό.