Αίτηση για σύνταξη , ΚΕΑ , Α21 : Όλα τα βήματα – Ποιοι κατοχυρώνουν σύνταξη στα 60.
Προσοχή: Η αύξηση περνάει μόνο στο κομμάτι της λεγόμενης ανταποδοτικής σύνταξης ενώ η εθνική σύνταξη μένει σταθερή στα 384 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο (εθνική+ανταποδοτική σύνταξη) η αύξηση θα είναι μικρότερη γιατί μένει σταθερή η εθνική σύνταξη.Η αύξηση αφορά όσους αποχωρούν έχοντας συμπληρώσει 30 και άνω έτη ασφάλισης, καθώς η σύνταξή τους θα υπολογιστεί με τους νέους και βελτιωμένους συντελεστές αναπλήρωσης που ισχύουν με το νόμο 4670/2020 από τα 30 έτη και πάνω. Για συνταξιοδότηση μέχρι τα 30 έτη ασφάλισης παραμένουν σε ισχύ με τον νέο νόμο οι παλαιοί συντελεστές του νόμου 4387/2016.
Το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων καθορίζεται από την ηλικία που συμπληρώνουν μετά τον Αύγουστο του 2015. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος που θα έβγαινε στα 58, αλλά τα συμπληρώνει το 2020, θα πάρει νέο όριο ηλικίας που ανάλογα με το Ταμείο και τις προϋποθέσεις μπορεί να είναι στα 60-61.
Για αρκετές κατηγορίες, όπως τις μητέρες με ανήλικο, τα όρια ηλικίας ξεκινούν από 55 ετών, σημειώνει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».
Τα όρια ηλικίας θα έχουν αλλαγές με βάση τη ρήτρα για το προσδόκιμο ζωής που ξεκινά να εφαρμόζεται από το 2021 και όσοι δεν προλάβουν να θεμελιώσουν δικαίωμα ίσως φορτωθούν ένα εξάμηνο ή και έτος μετά το 2022.
Αίτηση για σύνταξη από το Δημόσιο μπορούν να υποβάλουν οι εξής κατηγορίες:
1. Άνδρες με 25ετία ως το 2010 για μειωμένη σύνταξη οποτεδήποτε συμπληρώσουν το όριο ηλικίας των 60 ετών και οι γυναίκες αντίστοιχα με όριο ηλικίας 55 έτη.
2. Άνδρες και γυναίκες με 25ετία το 2011 για μειωμένη σύνταξη με όριο ηλικίας το 56ο έτος.
3. Άνδρες και γυναίκες που συμπληρώνουν την 25ετία το 2012 για μειωμένη σύνταξη με όριο ηλικίας το 58ο έτος.
4. Υπάλληλοι που διορίστηκαν από 1ης/1/1983 και συμπληρώνουν 25ετία ως το 2010. Κάνουν αίτηση για πλήρη σύνταξη με 35ετία και με 37ετία. Για αίτηση με 35ετία θα πρέπει να έχουν κλείσει και τα 58. Για παράδειγμα, με ηλικία 58 και 35ετία το 2019 παίρνουν πλήρη σύνταξη στα 60,6 μήνες. Πιο ευνοϊκά είναι τα όρια ηλικίας με 37ετία. Για παράδειγμα, με 37 έτη το 2019 παίρνουν σύνταξη στα 59,5 και με 37 έτη το 2020 παίρνουν σύνταξη στα 60,3.
5.Υπάλληλοι με πρόσληψη από 1ης/1/1983 που συμπληρώνουν 25ετία τα έτη 2011 ή 2012. Κάνουν αίτηση για πλήρη σύνταξη με 36 έτη και με 37 έτη. Με την 25ετία το 2011 θα πάρουν πλήρη σύνταξη με το όριο ηλικίας που θα ισχύει όταν κλείσουν τα 58 και έχουν 36 έτη ασφάλισης. Για παράδειγμα, υπάλληλος 58 ετών το 2019 που συμπληρώνει και 36 έτη θα πάρει σύνταξη στα 60,6 έτη. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να αναγνωρίσουν πλασματικούς χρόνους για να πάρουν νωρίτερα τη σύνταξη. Για παράδειγμα, υπάλληλος 58 ετών το 2020 που θα έχει τα 36 έτη το 2022 μπορεί να αναγνωρίσει 2 έτη ώστε να έχει τα 36 έτη το 2020 και να βγει στα 61 αντί 62.
6.Γονείς με 25ετία τα έτη 2011 ή 2012 και ανήλικο τέκνο ως το 2012, ή και μετά το 2013. Κάνουν αίτηση για πλήρη σύνταξη με τα όρια ηλικίας που ισχύουν όταν κλείσουν το 52ο ή το 55ο έτος αντίστοιχα. Για παράδειγμα, μητέρα με ανήλικο και 25ετία το 2011, που έκλεισε την ηλικία των 52 ετών το 2017, θα πάρει σύνταξη στα 58,5.
Ποιοι βγαίνουν από το ΙΚΑ
Αίτηση για σύνταξη από το ΙΚΑ μπορούν να υποβάλουν φέτος οι εξής κατηγορίες:
1.Μητέρες που ασφαλίστηκαν πριν το 1993 και είχαν ανήλικο παιδί ως το 2012 με 5.500 ημέρες ασφάλισης. Κάνουν αίτηση για πλήρη σύνταξη με τα νέα όρια ηλικίας εφόσον έχουν κλείσει τις ηλικίες των 55 ή 57 ετών μετά τον Αύγουστο του 2015. Προσοχή: Για μειωμένη αποχωρούν στα 55 φέτος και στα 56,9 το 2021. Για παράδειγμα, ασφαλισμένη με ανήλικο το 2010 που έκλεισε τα 55 το 2018 αποχωρεί άμεσα με μειωμένη, ενώ για πλήρη θα περιμένει το 61ο έτος.
2.Ασφαλισμένοι που συμπληρώνουν και με εξαγορές τα 10.500 ένσημα ως το 2012 και τις ηλικίες των 58 και 59 ως το 2020. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος που έχει 9.300 ένσημα το 2011 μπορεί να αναγνωρίσει άλλα 1.200 και να συμπληρώσει τα 10.500. Αυτόματα κατοχυρώνει την ηλικία των 58. Αν έκλεισε τα 58 το 2019 θα βγει στα 60,6, δηλαδή μέσα στο 2021. Αν γίνεται φέτος 58 θα βγει στα 61.
3.Ασφαλισμένοι με 10.500 ένσημα, εκ των οποίων 7.500 βαρέα και ανθυγιεινά, τα οποία συμπληρώνονται μετά το 2015. Παίρνουν μειωμένη σύνταξη στα 60 και πλήρη στα 62.
Αίτηση για σύνταξη , ΚΕΑ , Α21 : Όλα τα βήματα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα «Επίδομα Παιδιού, Α21» παραμένει ανοιχτή, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι – δικαιούχοι να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ή τυχόν τροποποιήσεις.
Το Επίδομα Παιδιού υπολογίζεται με βάση:
Τα εξαρτώμενα τέκνα που έχουν δηλωθεί στο Α21 του 2020
και σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαριστική φορολογική δήλωση
Υπενθυμίζεται προς όλους τους ενδιαφερομένους – δικαιούχους ότι για να χορηγηθεί το Επίδομα Παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ θα πρέπει η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση, η οποία αποθηκεύτηκε προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη. Οι αιτούντες μπορούν να επισκέπτονται τον σύνδεσμο του ΟΠΕΚΑ και να διαβάζουν τις συχνές ερωτήσεις και τις σχετικές απαντήσεις που δίδονται από τον οργανισμό και στοχεύουν σε τυχόν διευκρινίσεις γύρω από το Επίδομα Παιδιού.
Αναλυτικές οδηγίες για την αίτηση του επιδόματος παιδιού
Οι δικαιούχοι για το Επίδομα Παιδιού του ΟΠΕΚΑ θα πρέπει να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες για να συμπληρώσουν την απαραίτητη αίτηση.
Βήμα 1 – Υποβολή Ε1 και αίτησης Α21: Το επίδομα υπολογίζεται βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν δηλωθεί στο Α21 του 2020 και σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση. Προκειμένου, όμως, οι δικαιούχοι να γνωρίζουν το σωστό ποσό του επιδόματός τους για το έτος 2020 αλλά και προς αποφυγή σώρευσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, συνιστάται η υποβολή φορολογικής δήλωσης Ε1 τρέχοντος έτους (εισοδήματα 2019).
Επισημαίνεται ότι η πληρωμή της Β΄ δόσης του επιδόματος παιδιού θα περιλάβει μόνο όσους έχουν υποβάλλει τη φορολογική δήλωση του τρέχοντος έτους.
Επισημαίνεται ότι η πληρωμή της Β΄ δόσης του επιδόματος παιδιού θα περιλάβει μόνο όσους έχουν υποβάλλει τη φορολογική δήλωση του τρέχοντος έτους.
Βήμα 2 – Είσοδος: Μπαίνετε στην εφαρμογή με τα διαπιστευτήρια, TaxisNet πατώντας το link που ακολουθεί μετά τις οδηγίες. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή τα δικά σας, του / της συζύγου ή του αντισυμβαλόμενου στο σύμφωνο συμβίωσης και των προστατευόμενων τέκνων σας.
Βήμα 3 – Συναίνεση: Μετά την είσοδο, θα εμφανιστεί φόρμα όπου θα πρέπει να επιλέξετε την τρέχουσα οικογενειακή σας κατάσταση. Οι έγγαμοι και οι εν διαστάσει θα πρέπει να εισάγουν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του/της συζύγου. Διαβάστε προσεκτικά το κείμενο που αφορά τη Συναίνεση για το Επίδομα Παιδιού και πατήστε [Συναίνεση] (για την έναρξη συμπλήρωσης και υποβολής της αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης επιδόματος παιδιού Α21).
Βήμα 4 – Συμπλήρωση Αίτησης: Η αίτηση επιδόματος παιδιού θα περιέχει προ-συμπληρωμένα τα προσωπικά σας στοιχεία και τη σύνθεση της οικογένειας σας. Κάποια από τα πεδία της αίτησης θα πρέπει να συμπληρωθούν από εσάς, όπως στοιχεία ταυτότητας, στοιχεία διεύθυνσης και επικοινωνίας, καθώς και o ΙΒΑΝ, στον οποίο είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος για την καταβολή του επιδόματος.
Βήμα 5 – Σύνθεση Οικογένειας: Η αίτηση επιδόματος παιδιού περιλαμβάνει πίνακα με τη σύνθεση της οικογένειάς σας. Για κάποια μέλη μπορεί να απαιτηθεί η συμπλήρωση πρόσθετων στοιχείων, όπως πχ. στοιχεία φοιτητή. Πατώντας [Αλλαγή Στοιχείων] θα κατευθυνθείτε στη φόρμα στοιχείων του μέλους για το οποίο θα εισάγετε και θα καταχωρήσετε συμπληρωματικά στοιχεία. Αν κάποιο από τα τέκνα δεν πρέπει να συμμετέχει στην αίτηση, θα πρέπει να κάνετε διαγραφή τέκνου. Επιπροσθέτως, αν κάποιο μέλος δεν περιλαμβάνεται στην προ-συμπληρωμένη σύνθεση της οικογένειας σας, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε προσθήκη τέκνου. Στην ίδια λίστα υπάρχει σχετική ενημέρωση δίπλα στο όνομα του ατόμου που τυχόν χρειάζεται να συναινέσει για το επίδομα. Για την συναίνεση του απαιτείται η σύνδεση στην εφαρμογή με τα δικά του στοιχεία TaxisNet.
Βήμα 6 – Επισημάνσεις & Δικαιολογητικά: Κατά την αποθήκευση ή την υποβολή της αίτησης, η εφαρμογή ενδέχεται να εμφανίσει στο κάτω μέρος της φόρμας επισημάνσεις με σημαντικές πληροφορίες που αφορούν την αίτηση. Μπορεί να σας ζητηθεί να επισυνάψετε δικαιολογητικά που αφορούν εσάς ή κάποιο προστατευόμενο μέλος. Κάποια από τα δικαιολογητικά είναι υποχρεωτικά για την υποβολή της αίτησης επιδόματος παιδιού.
Βήμα 7 – Καταχώρηση και Υποβολή: Στο κάτω μέρος της αίτησης μπορείτε να πατήσετε [Αποθήκευση] ή [Υποβολή]. Με την αποθήκευση, η αίτηση καταχωρείται προσωρινά στο σύστημα και μπορείτε να επανέλθετε αργότερα μία ή περισσότερες φορές για να συμπληρώσετε επιπλέον στοιχεία των μελών ή και να επισυνάψετε δικαιολογητικά που μπορεί να απαιτηθούν. Μετά την υποβολή της αίτησης δεν θα είναι δυνατή η τροποποίηση της. Ο Έλεγχος των επισυναπτόμενων δικαιολογητικών γίνεται από τον ΟΠΕΚΑ μόνο μετά την οριστική υποβολή της αίτησης.
Ακύρωση Αίτησης – Αν μετά την υποβολή της αίτησης, διαπιστώσετε πως υπάρχει λάθος, μπορείτε να την ακυρώσετε πατώντας [Οι Αιτήσεις Μου] / [Προβολή] / [Ακύρωση Αίτησης] και κατόπιν να εκκινήσετε νέα αίτηση-υπεύθυνη δήλωση (Α21) επιδόματος παιδιού.
Ακόμα, τα νοικοκυριά που υποβάλουν αίτηση για το Κ.Ε.Α. μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον πληρούν ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ τρεις κατηγορίες κριτηρίων:
- Εισοδηματικά κριτήρια
- Περιουσιακά κριτήρια
- Κριτήρια διαμονής
Εάν έστω και μια κατηγορία κριτηρίων δεν πληρείται, τότε το νοικοκυριό δεν μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα.
3.1.1 Εισοδηματικά κριτήρια
Το εισόδημα (όπως υπολογίζεται για τους σκοπούς της ένταξης στο Κ.Ε.Α. – βλ. ορισμούς Δηλούμενου Εισοδήματος και Εισοδήματος που υπολογίζεται για την ένταξη στο Πρόγραμμα, Γλωσσάριο, του παρόντος) του νοικοκυριού κατά τους τελευταίους έξι μήνες πριν την υποβολή της αίτησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το εξαπλάσιο του εγγυημένου ποσού για κάθε τύπο νοικοκυριού:
Το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως ακολούθως:
- 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
- 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)
- 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό)
Στον παρακάτω πίνακα παρατίθενται παραδείγματα υπολογισμού του εξαπλάσιου ύψους του εγγυημένου ποσού, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού (το μηνιαίο εγγυημένο ποσό είναι σε παρένθεση). Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού, μετά την καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης του Κ.Ε.Α., δεν μπορεί να είναι κατώτερο από τα κάτωθι ποσά:
Πίνακας 1: Παραδείγματα του εξαπλάσιου εγγυημένου ποσού για διαφορετικές ωφελούμενες μονάδες | |
Σύνθεση ωφελούμενης μονάδας | Εξαμηνιαίο Εισόδημα |
Ενήλικας | (200 €)*6 = 1.200 € |
Ενήλικας με ένα ανήλικο τέκνο (μονογονεϊκή) | (200 € + 100 €)*6 = 1.800 € |
Ζευγάρι χωρίς τέκνα | (200 € + 100 €)*6 = 1.800 € |
Ζευγάρι με ένα ανήλικο τέκνο | (200 € + 100 € + 50 €)*6 = 2.100 € |
Ζευγάρι με δύο ανήλικα τέκνα | (200 € + 100 € + 50 € + 50 €)*6 = 2.400 € |
Ενήλικας με ένα ακόμα ενήλικο μέλος | (200 € + 100 €)*6 = 1.800 € |
Ζευγάρι με ένα ενήλικο μέλος | (200 € + 100 € + 100 €)*6 = 2.400 € |
Ζευγάρι με ένα ενήλικο μέλος και ένα ανήλικο τέκνο | (200 € + 100 € + 100 € + 50 €)*6 = 2.700 € |
Ενήλικας με δύο ανήλικα τέκνα (μονογονεϊκή) | (200 € + 100 € + 50 €)*6 = 2.100 € |
Ενήλικας με δύο απροσταύτευτα τέκνα | (200 € + 100 € + 100 €)*6 = 2.400 € |
- Για κάθε επιπλέον μέλος προστίθεται το εξαπλάσιο του αντίστοιχου εγγυημένου ποσού.
- Για κάθε επιπρόσθετο ενήλικα στην ωφελούμενη μονάδα: 600 € ανά εξάμηνο.
- Για κάθε επιπλέον τέκνο στην ωφελούμενη μονάδα: 300 € ανά εξάμηνο.
Το εξαμηνιαίο εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5.400 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.
Δηλαδή, ακόμα και στην περίπτωση νοικοκυριού που αποτελείται π.χ. από 10 ενήλικα μέλη και σύμφωνα με τα ανωτέρω ποσά το εισόδημα τους κατά το τελευταίο εξάμηνο θα αντίστοιχούσε σε
(200 € + 100 €*9)*6 = 6.600 €
εάν έχουν όντως εισπράξει αυτό το ποσό δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα.
3.1.2 Περιουσιακά κριτήρια
Εκτός από τα εισοδηματικά κριτήρια που προαναφέρθηκαν, τα νοικοκυριά πρέπει να πληρούν και τα κάτωθι περιουσιακά κριτήρια.
Ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό:
- Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 90.000 ευρώ για το πρώτο άτομο, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος του νοικοκυριού και με συνολικό ανώτατο όριο για κάθε ωφελούμενη μονάδα έως 150.000 ευρώ.
Παράδειγμα! Ας υποθέσουμε ότι ένα νοικοκυριό απαρτίζεται από ένα έγγαμο ζευγάρι, ένα πρόσθετο ενήλικο μέλος και ένα τέκνο. Η φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας που ανήκει σε όλα τα μέλη του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των(90.000 € + 15.000 € + 15.000 € + 15.000 €) = 135.000 €
Η πληροφορία για την φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας αντλείται αυτόματα από τις βάσεις δεδομένων της Γ.Γ.Π.Σ. και εμφανίζεται στην πλατφόρμα της αίτησης για το Κ.Ε.Α. Σε περίπτωση που ο αιτών ισχυρίζεται ότι η τρέχουσα αξία της ακίνητης περιουσίας του έχει μεταβληθεί, οφείλει να προσκομίσει κάθε πρόσφορο δικαιολογητικό που να αποδεικνύει τη μεταβολή (βλ. Ενότητα 6 Απαιτούμενα δικαιολογητικά).
Κινητή περιουσία
α) Επιβατικά Ιδιωτικής Χρήσης – Μικτής Χρήσης αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό:
- Η αντικειμενική δαπάνη των επιβατικών αυτοκινήτων Ιδιωτικής Χρήσης (Ι.Χ.), Μικτής Χρήσης (Μ.Χ.) ή και των δικύκλων του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό δεν πρέπει να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ.
Η πληροφορία για την αντικειμενική αξία της κινητής περιουσίας αντλείται αυτόματα από τις βάσεις δεδομένων της Γ.Γ.Π.Σ. και εμφανίζεται στην πλατφόρμα της αίτησης για το Κ.Ε.Α. Σε περίπτωση που ο αιτών ισχυρίζεται ότι η τρέχουσα αξία της κινητής περιουσίας του έχει μεταβληθεί, οφείλει να προσκομίσει κάθε πρόσφορο δικαιολογητικό που να αποδεικνύει τη μεταβολή (βλ. Ενότητα 6 του παρόντος, Απαιτούμενα δικαιολογητικά).
β) Χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία (στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό):
- Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κτλ, όπως προκύπτουν από την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όρια του κατωτέρω πίνακα για κάθε τύπο νοικοκυριού:
Πίνακας 3: Όρια καταθέσεων / μετοχών, ομολόγων κτλ. ανά σύνθεση νοικοκυριού Σύνθεση Νοικοκυριού Όρια καταθέσεων/ μετοχών, ομολόγων κτλ. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 4.800 € Νοικοκυριό που αποτελείται από δύο ενήλικες ή μονογονεϊκό νοικοκυριό με ένα ανήλικο μέλος 7.200 € Νοικοκυριό που αποτελείται από δύο ενήλικες και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκό νοικοκυριό με δύο ανήλικα μέλη 8.400 € Νοικοκυριό που αποτελείται από τρεις ενήλικες ή δύο ενήλικες και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκό νοικοκυριό με τρία ανήλικα μέλη 9.600 € Νοικοκυριό που αποτελείται από τρεις ενήλικες και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικες και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκό νοικοκυριό με τέσσερα ανήλικα μέλη 10.800 € Νοικοκυριό που αποτελείται από τέσσερις ενήλικες ή δύο ενήλικες και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκό νοικοκυριό με πέντε ανήλικα μέλη 12.000 € Νοικοκυριό που αποτελείται από τέσσερις ενήλικες και 1 ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικες και πέντε ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκό νοικοκυριό με έξι ανήλικα μέλη 13.200 € Νοικοκυριό που αποτελείται από πέντε ενήλικες ή δύο ενήλικες και έξι ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκό νοικοκυριό με εφτά ανήλικα μέλη 14.400 €
Ως ανώτατο όριο καταθέσεων ορίζεται το ποσό των 14.400 €, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Υπογραμμίζεται ότι δεν υπάρχει δυνατότητα προσκόμισης δικαιολογητικών για τεκμηρίωση μεταβολής στις καταθέσεις του νοικοκυριού. Αυτό σημαίνει ότι ο έλεγχος γίνεται βάσει του ανώτατου ποσού καταθέσεων που είχε το νοικοκυριό κατά τη διάρκεια του έτους που αντιστοιχεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση (π.χ. κατά την έναρξη του προγράμματος – Φεβρουάριος 2017 – δηλώνονται οι καταθέσεις του έτους 2015, ενώ την ημερομηνία αναθεώρησης του παρόντος οδηγού – Οκτώβριος 2018 – δηλώνονται οι καταθέσεις του έτους 2017) και όχι βάσει της τρέχουσας κατάστασης.
γ) Περιουσιακό τεκμήριο:
- Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει από τον κατωτέρω μαθηματικό τύπο:
Ετήσιος τόκος = όριο καταθέσεων για κάθε τύπο νοικοκυριού * μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο /100
Ως έτος υπολογισμού του μέσου καταθετικού επιτοκίου ορίζεται εκείνο στο οποίο αντιστοιχεί η τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
Το συνολικό ύψος από τόκους καταθέσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα ποσά που παρατίθενται στον κατωτέρω πίνακα.
Πίνακας 4: Τόκοι από καταθέσεις ανά σύνθεση νοικοκυριού | |
Σύνθεση Νοικοκυριού | Τόκοι από Καταθέσεις |
Μονοπρόσωπο νοικοκυριό | 30 € |
Νοικοκυριό που αποτελείται από δύο ενήλικες ή μονογονεϊκό νοικοκυριό με ένα ανήλικο μέλος | 44 € |
Νοικοκυριό που αποτελείται από δύο ενήλικες και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκό νοικοκυριό με δύο ανήλικα μέλη | 51 € |
Νοικοκυριό που αποτελείται από τρεις ενήλικες ή δύο ενήλικες και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκό νοικοκυριό με τρία ανήλικα μέλη | 58 € |
Νοικοκυριό που αποτελείται από τρεις ενήλικες και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικες και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκό νοικοκυριό με τέσσερα ανήλικα μέλη | 65 € |
Νοικοκυριό που αποτελείται από τέσσερις ενήλικες ή δύο ενήλικες και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκό νοικοκυριό με πέντε ανήλικα μέλη | 72 € |
Νοικοκυριό που αποτελείται από τέσσερις ενήλικες και 1 ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικες και πέντε ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκό νοικοκυριό με έξι ανήλικα μέλη | 79 € |
Νοικοκυριό που αποτελείται από πέντε ενήλικες ή δύο ενήλικες και έξι ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκό νοικοκυριό με εφτά ανήλικα μέλη | 86 € |
Ως ανώτατο όριο τόκων από καταθέσεις ορίζεται το ποσό των 86 €, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού (το ανώτατο όριο θα επαναπροσδιορίζεται ανάλογα με την διαμόρφωση του εκάστοτε ετήσιου καταθετικού επιτοκίου).
ΠΡΟΣΟΧΗ! Υπογραμμίζεται ότι δεν υπάρχει δυνατότητα προσκόμισης δικαιολογητικών για τεκμηρίωση μεταβολής στους τόκους καταθέσεων του νοικοκυριού. Αυτό σημαίνει ότι ο έλεγχος γίνεται βάσει του τι έχει δηλώσει ο αιτών στα αντίστοιχα πεδία της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και όχι βάσει της τρέχουσας κατάστασης.
δ) Περιουσιακά κριτήρια αποκλεισμού:
Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις νοικοκυριών, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος:
- εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας
- δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής,
- δηλώνουν δαπάνες για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία,
- δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτ/των, δασκάλους και λοιπό προσωπικό,
όπως αυτές προσδιορίζονται στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1.
Τα νοικοκυριά, μέλη των οποίων, εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας (και άρα δεν δύναται να ενταχθούν στο Κ.Ε.Α.) έχουν δηλώσει στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) ότι έχουν στην κατοχή τους:
- ιδιωτικά σκάφη αναψυχής (μήκους άνω των 5 μέτρων και με κινητήρα ισχύος άνω των 50 κυβικών εκατοστών),
- αεροσκάφη,
- ελικόπτερα,
- ανεμόπτερα και
- δεξαμενές κολύμβησης (πισίνες)
ΑΣΕΠ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ , ΟΑΕΔ προγράμματα για ανέργους : Αιτήσεις online
Ποιοι δικαιούνται ΚΕΑ , Επίδομα παιδιού Α21: Αιτήσεις και πληρωμές
ΕΦΚΑ εισφορές , Κοινωφελής εργασία : Όλα τα ΝΕΑ