Αίτηση για σύνταξη στο efka.gov.Gr – Ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων -Όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Ειδήσεις: Tην εφαρμογή της ψηφιακής σύνταξης ΑΤΛΑΣ επισπεύδει το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να ανταποκριθεί στο νέο κύμα φυγής στη σύνταξη από χιλιάδες ασφαλισμένους και να μην αυξηθεί περαιτέρω το απόθεμα των εκκρεμών αιτήσεων.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Στόχος – σε πρώτη φάση – είναι να εκδίδονται γρήγορα οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που αφορούν συντάξεις θανάτου (χηρείας) και συντάξεις πρώην ΟΓΑ που υποβλήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά ώστε να μη διογκωθεί το στοκ των εκκρεμών συντάξεων οι οποίες φθάνουν τις 265.000 (κύριες και επικουρικές).
Ολα τα ΝΕΑ για τις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα ΕΔΩ
Οπως έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ» καταγράφεται αύξηση των αιτήσεων για σύνταξη καθώς μετρά αντίστροφα ο χρόνος προς την πλήρη κατάργηση των μεταβατικών διατάξεων που επιτρέπουν την πρόωρη έξοδο πριν από τα 67 έτη ή τα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μέχρι το 2022 υπάρχουν δυνατότητες για ευνοϊκότερα όρια ηλικίας εφόσον έχουν κατοχυρωθεί κάποια συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Από το 2022 και μετά έχουμε 67 όριο ηλικίας για 15 έτη ασφάλισης και 62 για 40 έτη ασφάλισης.
Πάντως, επειδή υπάρχει σύγχυση σχετικά με την κατάργηση από 1/1/2022 των μεταβατικών ορίων για τη χορήγηση συντάξεων πρέπει να διευκρινιστούν τα εξής:
Οι ασφαλισμένοι οι οποίοι μέχρι 31/12/2021 έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης (δηλαδή όριο ηλικίας και έτη ασφάλισης) δεν θίγονται από τις ρυθμίσεις που επιβάλλει η ισχύουσα νομοθεσία και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και μετά την 1/1/2022 οποτεδήποτε, χωρίς κανέναν περιορισμό.
Η κατάργηση αφορά όσους δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι 31/12/2021 (όριο ηλικίας και έτη ασφάλισης).
Οπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης «βασική επιδίωξή μας είναι η αντιμετώπιση των εκκρεμών συντάξεων, που αποτελεί μία παθογένεια δεκαετιών στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Η απάντηση σε αυτήν την παθογένεια είναι η “ψηφιακή σύνταξη-ΑΤΛΑΣ”, η οποία έχει ξεκινήσει από τις 23/7 και η λειτουργία της αποτελεί τη μόνιμη, αποτελεσματική και εγγυημένη λύση του προβλήματος.
Το πρώτο βήμα
Στο πλαίσιο αυτό, το πρώτο και αποφασιστικό βήμα έγινε με τις νέες συντάξεις αιτίας θανάτου (χηρείας) και τέως ΟΓΑ, οι οποίες πλέον εκδίδονται ψηφιακά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Για να προσθέσει ο υπουργός Εργασίας: «Μέσα στο επόμενο δίμηνο (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος), ο e-ΕΦΚΑ προγραμματίζει για πρώτη φορά τη σταδιακή ένταξη στο σύστημα ΑΤΛΑΣ όλων των εκκρεμών συντάξεων για τις δύο προαναφερόμενες κατηγορίες από 1/1/2017 και μετά. Η επίτευξη και αυτού του στόχου σηματοδοτεί την οριστική εξάλειψη των εκκρεμών συντάξεων στις δύο αυτές μεγάλες κατηγορίες, αφού θα απονέμονται και αυτές, όπως οι νέες συνταξιοδοτικές πράξεις, σε λίγα δευτερόλεπτα».
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του e-ΕΦΚΑ για την ψηφιακή σύνταξη, οι συντάξεις αναπηρίας και γήρατος υγειονομικών, πρώην ΤΣΑΥ, θα απονέμονται πιλοτικά από τον Δεκέμβριο του 2020 και κανονικά από τον Μάρτιο του 2021. Οι συντάξεις γήρατος μισθωτών πρώην ΙΚΑ, γήρατος Δημοσίου και γήρατος μηχανικών πρώην ΤΣΜΕΔΕ θα ενταχθούν πιλοτικά τον Απρίλιο του 2021 και κανονικά τον Ιούλιο του 2021. Επίσης οι συντάξεις γήρατος (πρώην ΟΑΕΕ), γήρατος νομικών και γήρατος (πρώην ΕΤΑΠ ΜΜΕ) θα ενταχθούν πιλοτικά στην ψηφιακή σύνταξη ΑΤΛΑΣ τον Ιούλιο του 2021 και κανονικά τον Νοέμβριο του 2021.
Ετσι, όλες οι αιτήσεις των εργαζομένων θα γίνονται με ένα κλικ, θα ενημερώνονται μέσω e-mail, χωρίς κανένα δικαιολογητικό, καθώς αυτά θα αναζητούνται μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Στην πρώτη φάση της ψηφιακής σύνταξης ΑΤΛΑΣ απονέμονται κατά μέσο όρο 4.000 συντάξεις τον μήνα και καλύπτεται το 40% των νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων.
Πρόκειται για μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία σε όλα της τα στάδια, τόσο στο στάδιο της αίτησης, όσο και στο στάδιο της επεξεργασίας, της έκδοσης και τέλος σε αυτό της κοινοποίησης της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο.
Η ψηφιακή απονομή σύνταξης καταργεί τη χρόνια απονομή της σύνταξης και καταργεί την προσκόμιση δικαιολογητικών. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι ουσιαστικά καταργούνται και οι ουρές έξω από τα υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ. Η κοινοποίηση της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο θα γίνεται ηλεκτρονικά στο e-mail του, κατευθείαν, χωρίς καμία άλλη αναμονή.
Οι αιτήσεις για την απονομή σύνταξης γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου υποβάλλονται στην πλατφόρμα Ψηφιακής Απονομής Σύνταξης ΑΤΛΑΣ στο gov.gr. Για κάθε παροχή υποβάλλεται ξεχωριστή αίτηση από τους ασφαλισμένους των φορέων, κλάδων, τομέων και λογαριασμών που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ.
Οι δικαιούχοι εισέρχονται στην ηλεκτρονική υπηρεσία αφού προηγουμένως βάλουν τους κωδικούς TAXIS, στη συνέχεια βάζουν τον ΑΜΚΑ τους και το e-mail τους. Οι δικαιούχοι συμπληρώνουν τις πληροφορίες που ζητούνται ανάλογα με το είδος του αιτήματος της αίτησης και προχωρούν στην υποβολή.
Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης από 1/1/2017 προβλέπεται για τις συντάξεις χηρείας και γήρατος του πρώην ΟΓΑ να υποβάλουν νέα αίτηση με την ημερομηνία που κατέθεσαν την αρχική προκειμένου να λάβουν και τα αναδρομικά.
Αίτηση για σύνταξη στο efka.gov.Gr – Ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων – Τι ισχύει για την πληρωμή τους.
Οδηγίες για τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων μέσω του προγράμματος των 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας και της υποβολής των ΑΠΔ δίνει εγκυκλιος του e-ΕΦΚΑ.
Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας, σε επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα της χώρας, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας, με επιδότηση, για έξι (6) μήνες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, του συνόλου (100%) των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών (εργαζομένου και εργοδότη), ανεξάρτητα από το ύψος του μηνιαίου μισθού, συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, που αναλογούν στα Δώρα Εορτών και Επίδομα Αδείας.
Ως ημερομηνία έναρξης ισχύος του προγράμματος ορίζεται η 01.10.2020, ισχύει δε μέχρι εξαντλήσεως των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας.
Η αμοιβή του ωφελούμενου – εργαζόμενου βαρύνει εξ ολοκλήρου την επιχείρηση – εργοδότη.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΝΤΑΞΗΣ – ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ
1. Στο πρόγραμμα εντάσσονται οι εργαζόμενοι που προσλήφθησαν ή θα προσληφθούν από 01.10.2020 και μετέπειτα με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου πλήρους ή μερικής απασχόλησης, διάρκειας τουλάχιστον έξι (6) μηνών, σε επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που πληρούν τις προϋποθέσεις της κοινοποιούμενης κοινής υπουργικής απόφασης.
Οι ανωτέρω, κατά το χρόνο της πρόσληψής τους, δεν πρέπει:
• να είχαν ή να έχουν ενεργή σύμβαση εργασίας με :
– την αιτούσα επιχείρηση/ εργοδότη, ως προσδιορίζεται με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) ή
– με άλλον εργοδότη,
για τουλάχιστον ένα (1) μήνα πριν από την ημερομηνία πρόσληψής τους,
• να εργάζονται σε άλλη επιχείρηση – εργοδότη.
Οι ωφελούμενοι – εργαζόμενοι του προγράμματος δεν μπορούν να ενταχθούν στο Μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ» του άρθρου 31 του ν.4690/2020 (Α104) και οι συμβάσεις εργασίας τους δεν μπορούν να τεθούν σε αναστολή.
Η περίοδος επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών αφορά ημερολογιακό εξάμηνο σύμφωνα με την εκάστοτε ημερομηνία ένταξης εργαζόμενου στο πρόγραμμα (έναρξης της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας).
Σε κάθε περίπτωση αφορά χρονική περίοδο μετά την 01.10.2020, και δεν ξεπερνά το ημερολογιακό εξάμηνο.
Με την παρέλευση των έξι (6) μηνών, η εργασιακή σχέση μπορεί να συνεχιστεί, με συμφωνία επιχείρησης-εργοδότη και ωφελούμενου-εργαζόμενου. Όμως για την περίοδο πέραν του εξαμήνου υπόχρεος καταβολής των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών είναι ο εργοδότης.
2. Για τις επιχειρήσεις-εργοδότες που εντάσσονται στο πρόγραμμα, ισχύουν οι κάτωθι όροι και δεσμεύσεις:
2.1. Ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερες
• Κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ένταξής τους στο πρόγραμμα, (υποβληθείσας στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων) πρέπει να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες ή να έχουν ρυθμίσει τυχόν βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο & τον e-Ε.Φ.Κ.Α..
2.2. Διατήρηση θέσεων εργασίας για το διάστημα ένταξης στο πρόγραμμα
• Για το χρονικό διάστημα των έξι (6) μηνών, ο μέσος όρος των θέσεων εργασίας πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό εργαζομένων της 18.09.2020 (ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4726/2020), προσαυξημένος κατά τον αριθμό των νέων επιδοτούμενων εργαζομένων.
• Ο αριθμός των εργαζομένων, αφορά στο σύνολο των μισθωτών αμειβομένων με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εξαρτημένης εργασίας (ορισμένου ή αορίστου χρόνου), με πλήρη ή μειωμένη απασχόληση, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν τεθεί σε αναστολή.
Στον ανωτέρω υπολογισμό δεν συμπεριλαμβάνονται εργαζόμενοι:
• των οποίων η σύμβαση εργασίας λύεται λόγω συνταξιοδότησης ή θανάτου.
• των οποίων λήγει η σύμβαση ορισμένου χρόνου.
• που αποχωρούν οικειοθελώς.
2.3. Κατά τη διάρκεια της επιδότησης δεν επιτρέπεται:
• Η μεταβολή των όρων σύμβασης εργασίας των ωφελούμενων – εργαζομένων.
• Η καταγγελία της σύμβασης εργασίας, εκτός αν οφείλεται σε σπουδαίο λόγο, που αφορά στον εργαζόμενο. Σε αυτήν την περίπτωση, οι επιχειρήσεις – εργοδότες, δύνανται να αιτηθούν την έγκριση νέας επιδοτούμενης θέσης και όχι την αντικατάσταση αυτής με νέο επιδοτούμενο εργαζόμενο για το υπολειπόμενο διάστημα μέχρι τη λήξη του εξαμήνου.
Συμπερασματικά, σε περίπτωση που πληρούνται οι προϋποθέσεις των κοινοποιούμενων διατάξεων, οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζομένου, για το χρονικό διάστημα της επιδότησης – μέγιστο το ημερολογιακό εξάμηνο από την έναρξη της απασχόλησης (έναρξη σύμβασης) ανεξαρτήτως εάν αυτή διαρκέσει περισσότερο – υπολογίζονται επί των ακαθάριστων μικτών αποδοχών της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας (μειωμένης ή πλήρους απασχόλησης) και δεν καταβάλλονται από τον εργοδότη, αφού καλύπτονται κατά ποσοστό 100% από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ (Α.Π.Δ.)
Η ασφάλιση των ωφελούμενων – εργαζόμενων του προγράμματος, θα πραγματοποιηθεί μέσω της υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) των αντίστοιχων μισθολογικών περιόδων, μαζί με το τυχόν λοιπό προσωπικό των ενταγμένων στο πρόγραμμα επιχειρήσεων-εργοδοτών, στις προθεσμίες που προβλέπονται από τις οικείες διατάξεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας.
ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΣΤΗΝ Α.Π.Δ. ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΏΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Η απεικόνιση στην Α.Π.Δ. της περιόδου ένταξης εργαζομένων στο εν λόγω πρόγραμμα γίνεται με τη χρήση νέων τριψήφιων Τύπων Αποδοχών (Τ.Α.), ενώ, στα λοιπά πεδία της Α.Π.Δ. καταχωρούνται τα ασφαλιστικά στοιχεία, όπως αντιστοιχούν στην παρασχεθείσα απασχόληση του ωφελούμενου – εργαζομένου με βάση τα πραγματικά δεδομένα (Κ.Α.Δ., Κωδικός Ειδικότητας, Κωδικός Πακέτου Κάλυψης, ημέρες εργασίας, αναλογούσες αποδοχές και αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές, συμπλήρωση υποχρεωτικά των πεδίων ένδειξης πλήρους ή μειωμένης απασχόλησης, και υποχρεωτικά των πεδίων Από Έως , κ.λ.π.).
Οι νέοι Τύποι Αποδοχών (Τ.Α.) αντιστοιχούν ως προς την λειτουργικότητά τους στους ήδη υπάρχοντες Τ.Α. ως ακολούθως :
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
• Στους νέους Τ.Α. 901-914 διατηρούνται οι ίδιοι κανόνες ελέγχου, κατ’ αντιστοιχία (ως ανωτέρω πίνακας) με τους υφιστάμενους Τ.Α. (διψήφιους μέχρι 30.09.2020 και από 01.10.2020 τριψήφιους με την προσθήκη του ψηφίου 0 στην αρχή τους, όσον αφορά την παραγωγή σχετικών προς υποβολή αρχείων, διαδικτυακά ή με μαγνητικό μέσο, ενώ, στην συμπλήρωση φόρμας παραμένουν ως η υπάρχουσα κωδικοποίηση π.χ. 01, 10 – σχετικό το με αριθμ.279014/29.10.2020 Γεν. έγγραφο της Διεύθυνσης Εισφορών Μισθωτών).
• Στις εγγραφές της Α.Π.Δ. με χρήση των Τ.Α.: 901, 906, 907, & 912 πρέπει οπωσδήποτε να καταχωρούνται ημέρες ασφάλισης στο πεδίο 37 («Ημέρες Ασφάλισης»), στους Τ.Α. 911 & 914 δύνανται να καταχωρηθούν, ενώ, στους λοιπούς Τ.Α. στο συγκεκριμένο πεδίο πρέπει υποχρεωτικά να καταχωρείται η «τιμή» 0.
• Δεδομένου ότι, το σύνολο των εισφορών (εργατικών και εργοδοτικών) των αντίστοιχων εγγραφών δεν θα καταβληθούν από τους εργοδότες, λόγω κρατικής επιδότησής τους, στην καταχώριση στοιχείων στην Α.Π.Δ. στο Πεδίο 44: «Επιδότηση Εργοδότη (%)», συμπληρώνεται η τιμή 100, χωρίς να συμπληρωθεί το Πεδίο 43: «Επιδότηση Ασφαλισμένου (ΠΟΣΟ)», όπου καταχωρείται υποχρεωτικά η «τιμή» 0. Το σύνολο του ποσού των ασφαλιστικών εισφορών που αντιστοιχεί στην προαναφερθείσα 100% επιδότηση καταχωρείται στο Πεδίο 45 «Επιδότηση Εργοδότη» (ΠΟΣΟ).
• Οι Τ.Α. 901-914 συνδυάζονται με όλους τους Κωδικούς Πακέτων Κάλυψης Κ.Π.Κ. (πλήρους ή μειωμένης απασχόλησης).
• Δεν γίνεται δεκτή Α.Π.Δ. όταν για τον ίδιο ωφελούμενο-εργαζόμενο εντοπίζεται υποβολή Α.Π.Δ. από άλλον εργοδότη για την ίδια μισθολογική περίοδο με εγγραφές που περιλαμβάνουν ημέρες ασφάλισης.
• Δεν γίνεται δεκτή Α.Π.Δ. με Τ.Α.: 901, 906, 907, 911, 912 & 914, όταν για τον ίδιο ωφελούμενο-εργαζόμενο στην ίδια ή προηγούμενη Α.Π.Δ. (Κανονική ή Συμπληρωματική) του ίδιου εργοδότη για την ίδια μισθολογική περίοδο
περιλαμβάνεται εγγραφή με Τ.Α. 018 (πρώην 18), 040 (πρώην 40), 060 (πρώην 60), 068 (πρώην 68), 069 (πρώην 69) και 074 (πρώην 74).
• Δεν γίνεται δεκτή Α.Π.Δ. για τον ίδιο ασφαλισμένο (Α.Μ.Κ.Α.) από τον ίδιο εργοδότη (Α.Μ.Ε.) πέραν των έξι (6) μισθολογικών περιόδων (μηνών), όταν περιλαμβάνει εγγραφή με Τ.Α. 901, 906, 907, 911, 912, 913 και 914.
Καλά νέα ! Επίδομα 800 ευρώ: Ανοιχτή από σήμερα η πλατφόρμα
Δώρο Χριστουγέννων στις 21/12 – Ανοίγει η πλατφόρμα για αναδρομικά κληρονόμων
Πληρωμή συντάξεων ΟΓΑ , ΝΑΤ , ΟΑΕΕ , ΔΕΚΟ , ΚΕΑ , Α21 ,Αναδρομικά – ΟΠΕΚΕΠΕ