Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εντός του προσεχούς φθινοπώρου θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις από τη νέα κυβέρνηση για τα αναδρομικά, ενώ στο ίδιο διάστημα αναμένεται να εκδοθεί η κρίσιμη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», οι περικοπές κύριων και επικουρικών τις οποίες θα επηρεάσει η απόφαση του ΣτΕ αφορούν 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχους, ενώ η κατάργηση των δώρων που είχαν διαμορφωθεί σε σταθερό ποσό 800 ευρώ ετησίως περιλαμβάνει άπαντες, δηλαδή 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχων.

Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί στον ΕΦΚΑ πάνω από 1,6 εκατομμύρια ηλεκτρονικές αιτήσεις για τα αναδρομικά, ενώ έχουν κατατεθεί αγωγές από χιλιάδες συνταξιούχους.

Τα πιθανά σενάρια για τα αναδρομικά
Το επικρατέστερο από τα υφιστάμενα σενάρια είναι να καταβληθούν τα αναδρομικά ενός δεκαμήνου στους συνταξιούχους, μέσα από ένα πρόγραμμα 36 έως 60 μηνιαίων δόσεων. Το συγκεκριμένο «πακέτο» αναδρομικών δεκαμήνου αφορά ποσά από 660 έως και 7.000 ευρώ και μεσολαβεί, σύμφωνα με τα «Νέα», στην απόφαση – βόμβα του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και στην ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.

Προκειμένου η νέα κυβέρνηση να λάβει οριστικές αποφάσεις θα πρέπει πρώτα να εκδοθεί η πολυαναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ. Η ΝΔ, απέναντι στο ενδεχόμενο επικράτησή της στις προσεχείς εθνικές εκλογές, έχει δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει στο ακέραιο τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τα αναδρομικά.

Παρά ταύτα, ρόλο – κλειδί για την οριστική ρύθμιση του ζητήματος των αναδρομικών θα διαδραματίσει η απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου, σε ό,τι αφορά τα άρθρα για τον επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η σημαντικότερη απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου -παρότι συζητήθηκε στο δικαστήριο στις 4 Οκτωβρίου του 2017- δεν έχει ακόμα εκδοθεί και αναμένεται εντός των προσεχών μηνών.

Αν κριθεί συνταγματικός ο νόμος, τότε τα αναδρομικά περιορίζονται για το διάστημα από Ιούνιο 2015 ως Μάιο 2016. Για το διάστημα αυτό η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να επιστρέψει χρήματα σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους, γιατί υπάρχει η προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ που επισημαίνει ότι από Ιούνιο 2015 κρίθηκαν αντισυνταγματικές και θα έπρεπε να μην επιβάλλονται οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 σε κύριες /και επικουρικές συντάξεις, ενώ και τα δώρα που καταργήθηκαν (με τον ν. 4093) θα πρέπει να επιστραφούν.

Και σε αυτή την περίπτωση -της συνταγματικότητας, δηλαδή, του νόμου Κατρούγκαλου- δεν θα ακυρωθούν οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων για τα έτη από το 2016 και το 2018, τουλάχιστον, διότι μέσα στο διάστημα αυτό οι παράνομες μειώσεις συνέχισαν να επιβάλλονται, δίχως να επιστραφούν τα δώρα στις συντάξεις. Η συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων, ωστόσο, θα πρέπει να κινηθεί δικαστικά, καταθέτοντας αγωγές για τα αναδρομικά.

ΠΗΓΗ iefimerida