Συντάξεις: Αναδρομικές μειώσεις
Αναδρομικό «κούρεμα» με διπλό πλαφόν έρχεται για 70.000-80.000 υψηλοσυνταξιούχους. Τα νέα ρετιρέ στο ασφαλιστικό σύστημα ορίζονται στα 1.767 ευρώ καθαρά για κάθε ατομική σύνταξη και 3.000 ευρώ καθαρά για το συνολικό εισόδημα από συντάξεις.
Ο πήχης θα μείνει στο συγκεκριμένο ύψος τουλάχιστον μέχρι το 2019. Ολες οι καταβαλλόμενες συντάξεις θα προσαρμοστούν ανάλογα, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το υπουργείο Εργασίας σε εφαρμογή του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου.
Το «μαχαίρι» μπαίνει σε όσους συνεχίζουν να παίρνουν πάνω από 2.000 ευρώ κύρια σύνταξη (μεικτά με κρατήσεις υγείας και ΑΚΑΓΕ) ακόμη και ύστερα από όλες τις μνημονιακές περικοπές που έχουν εφαρμοστεί από το 2010, όπως επίσης σε όσους βάζουν σήμερα στην τσέπη καθαρά πάνω από 3.000 ευρώ αθροιστικά (συντάξεις, μερίσματα κ.λπ.). Στο νέο πλαφόν για τη μία σύνταξη συνυπολογίζονται οικογενειακά (τέκνων και συζύγου) και αναπηρικά (απολύτου αναπηρίας ή εξωιδρυματικά) επιδόματα. Τα αναπηρικά, αντίθετα, εξαιρούνται από το δεύτερο «ψαλίδι» των 3.000 ευρώ, όπως γράφει το Έθνος.
[irp posts=”85223″ name=”ΕΟΠΥΥ: Σοκ έπαθαν 260.000 διπλοσυνταξιούχοι στην πρόσφατη πληρωμή τους!”]
Η μείωση -που έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες μνημονιακές περικοπές και να «κουρέψει» στο εναπομείναν ποσό ό,τι περισσεύει από τα νέα όρια- μετρά αναδρομικά από τον Ιούνιο. Τα ποσά που έχουν πάρει «αχρεωστήτως» οι συνταξιούχοι όλους αυτούς τους μήνες θα πρέπει να παρακρατηθούν σε δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ. Κατά συνέπεια, το «ψαλίδι» για τους επόμενους μήνες θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού θα περιλαμβάνει και την περικοπή για το 6μηνο Ιούνιος – Νοέμβριος.
Στην προκρούστεια κλίνη που χτυπά τα τελευταία ρετιρέ του συστήματος μπαίνουν κυρίως πρώην διευθυντές του Δημοσίου, γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί που έχουν διπλές και τριπλές συντάξεις, δικαστικοί, ασφαλισμένοι του πρώην ΤΕΒΕ σε υψηλές κατηγορίες, χήρες/χήροι και στελέχη ΔΕΚΟ και τραπεζών. Μεγάλοι χαμένοι είναι και οι διπλοσυνταξιούχοι που εισπράττουν σήμερα δύο ή περισσότερες κύριες συντάξεις για την ίδια αιτία (π.χ. δύο γήρατος από Δημόσιο και ΕΤΑΑ ή ΟΑΕΕ).