Επίδομα γέννησης: «Η χώρα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα πολλά και σοβαρά προβλήματα στην οικονομία, στην κοινωνική συνοχή, στο μεταναστευτικό, στις σχέσεις με τους επιθετικούς γείτονές της.
Επιτρέψτε μου, όμως, να επιμείνω ότι σημαντικότερο όλων, αυτό που εν τέλει θα κρίνει την πορεία και το μέλλον του ελληνισμού είναι το δημογραφικό πρόβλημα. Από το κατά πόσο θα μπορέσει η γενιά μας να το επιλύσει ή όχι θα κριθούν κι άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως π.χ. το ασφαλιστικό. Θα έλεγα, έστω κι αν ακούγεται υπερβολικό, ότι θα έπρεπε ο στόχος αυτός να αποτελέσει τη νέα Μεγάλη Ιδέα του έθνους». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το επίδομα γέννησης, ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Ο κ. Χαρακόπουλος, που διετέλεσε αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο του «προκαλεί προσωπική ικανοποίηση», καθώς «κατά τη διάρκεια της προηγούμενης βουλής, ως Διακομματική Επιτροπή για το Δημογραφικό, εργαστήκαμε επί ενάμιση έτος, επισταμένως και εντατικά. Αναδείξαμε όλες τις πλευρές αυτού του μείζονος εθνικού προβλήματος, καταλήγοντας σε συγκεκριμένες προτάσεις, που δεν τις βάλαμε σε ένα συρτάρι, για να έχουν την τύχη εκείνων της δεκαετίας του ‘90» .
Υποστήριξε ότι «σήμερα, δεν βρίσκουν πλέον έδαφος οι ιδεοληπτικοί αφορισμοί που βάπτιζαν “κινδυνολογία” και “συντηρητικές εμμονές” τις προβλέψεις για τη μετατροπή της πατρίδας μας σε χώρα γερόντων». Ταυτόχρονα πρόσθεσε ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, μακριά από ψευδαισθήσεις και εφησυχασμούς ότι η Ελλάδα πεθαίνει, γιατί δεν έχει νέους! Το 2050 οι υπολογισμοί κάνουν λόγο για 2 εκατομμύρια μικρότερο πληθυσμό και για έναν στους τρεις άνω των 65 ετών, από έναν στους πέντε που είναι σήμερα».
Πολυτεκνικά επιδόματα
Ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, υλοποιεί τα πρώτα μέτρα του προγράμματος της για την αντιστροφή της αρνητικής ροπής στο δημογραφικό. Όπως είναι η μείωση του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη στο 13 από 24%, η κατάργηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης στα αυτοκίνητα των πολυτέκνων άνω των 2.000 κυβικών, η ενίσχυση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο και τέλος, το επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί».
Ο κυβερνητικός βουλευτής υπογράμμισε ότι «οφείλουμε να στηρίξουμε με πιο ουσιαστικό τρόπο τους τρίτεκνους και πολύτεκνους. Με επαναφορά των επιδομάτων πολυτέκνων στα προ των μνημονιακών περικοπών επίπεδα, και άλλα μέτρα ανακουφιστικά για αυτούς τους σύγχρονους ήρωες της καθημερινότητας, που πάνε κυριολεκτικά κόντρα στο ρεύμα».
Επιδόματα σε ρομά και αλλοδαπούς
Τέλος, χαρακτήρισε «άδικη» την «κριτική για τη σύνδεση της κανονικής φοίτησης στο σχολείο με το επίδομα παιδιών και στέγασης, όπως και για τη χορήγηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Δεν προσφέρουν υπηρεσίες όσοι χαϊδεύουν αυτιά, ασκώντας τέτοιου είδους κριτική. Στόχος μας θα πρέπει να είναι η ενσωμάτωση των παιδιών των ρομά ή των αλλοδαπών, και αυτή πρωτίστως γίνεται μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος. Το μέτρο αυτό είναι μια έμμεση πίεση στους γονείς που αδιαφορούν για την εκπαίδευση των παιδιών τους και απλά τα γράφουν στο σχολείο μόνο και μόνο για τα επιδόματα».