Δώρο Πάσχα 2020: Μέχρι αύριο, Τρίτη 30 Ιουνίου, οι εργοδότες οφείλουν να καταβάλουν στους μισθωτούς εργαζομένους τους το Δώρο Πάσχα στο σύνολό του και στη συνέχεια το κράτος θα πληρώσει στις επιχειρήσεις το μερίδιο που του αντιστοιχεί.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Η σχετική εγκύκλιος του ΕΦΚΑ διευκρινίζει επίσης ότι οι επιχειρήσεις θα καταβάλλουν στους εργαζομένους το σύνολο του επιδόματος εορτών Πάσχα, δηλαδή τόσο το ποσό που καλύπτεται από τον ίδιο τον εργοδότη, όσο και το ποσό που καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά θα αποδώσουν και τις οφειλόμενες για το σύνολο του επιδόματος, ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις στους οικείους φορείς. Στην περίπτωση τέλος, επιχειρήσεων που έχουν ήδη υποβάλλει το Δώρο Πάσχα, θα πρέπει να υποβάλλουν Δελτίο Μεταβολής Στοιχείων Ασφάλισης, στην αρμόδια υπηρεσία μισθωτών του e-ΕΦΚΑ.
Ήδη έχει δημοσιευτεί το ΦΕΚ με την υπουργική απόφαση που προβλέπει το νέο έντυπο που οφείλουν να υποβάλουν οι εργοδότες, κατά το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου, προκειμένου το κράτος να τους καταβάλει την αναλογία του δώρου Πάσχα 2020 για τους εργαζομένους που οι συμβάσεις τους βρίσκονταν σε αναστολή.
Στο έντυπο δηλώνονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία, τα στοιχεία της επιχείρησης, τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ), τα στοιχεία των εργαζομένων τους, καθώς και το ποσό του επιδόματος εορτών Πάσχα 2020 (μεικτές αποδοχές εργαζομένου και αναλογούσες εργοδοτικές εισφορές και κρατήσεις), που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης εκάστου μισθωτού και το οποίο καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Πώς υπολογίζεται το δώρο Πάσχα;
Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου κάθε έτους. Συνεπώς, στην περίπτωση που η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα, ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.
Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου, η οποία υπολογίζεται ως εξής: προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, ενώ για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Εάν η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες, δικαιούται ανάλογο κλάσμα για δώρο Πάσχα.
Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30ήΑπριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια). Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Πάσχα συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.
Οι αυξήσεις στις συντάξεις , αναδρομικά τον Ιούλιο – Παιδικοί σταθμοί ΕΕΤΑΑ – ΟΠΕΚΕΠΕ
OΑΕΔ: Παρατείνονται κατά δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν τον Μάιο
Αυξήσεις για 900.000 κύριες συντάξεις: Αναλυτικά ποσά και παραδείγματα