Ε όχι! Πάλι τα ίδια… Αύξηση στις εισφορές για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΚΑ, ΕΦΚΑ. ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ -ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ!!!
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ: Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (από 6,5% σε 6% για την επικουρική ασφάλιση), που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουνίου, δεν θα διαρκέσει πολύ. Ακριβέστερα, μόλις ένα εξάμηνο.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Το 2023 φέρνει μαζί του σημαντική αύξηση των εισφορών υπέρ επικούρησης, κύρια για μη μισθωτούς ασφαλισμένους, ελέω πληθωρισμού.
Πρόκειται για εισφορές που αναφέρονται σε εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, που κάνει λόγο για σχετική διάταξη του «νόμου Βρούτση» και επικεντρώνονται στις καταβολές για την επικουρική ασφάλιση.
Το μέτρο αφορά χιλιάδες μη μισθωτούς ασφαλισμένους, (υγειονομικούς, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, έμμισθους δικηγόρους, μηχανικούς), οι οποίοι είναι πιθανό να βρεθούν μπροστά στην δυσάρεστη έκπληξη να διαπιστώσουν το επόμενο έτος, ότι οι ασφαλιστικές κατηγορίες που έχουν θεσμοθετηθεί για την καταβολή της εισφοράς για επικουρική ασφάλιση, έχουν τροποποιηθεί προς το δυσμενέστερο.
Πρόκειται για εφαρμογή παλαιότερης διάταξης, που θεσμοθετήθηκε με τον «νόμο Βρούτση» (παρ. 5, αρ. 45, ν. 4670/20) και η οποία συνεχίζει να ισχύει ως προς το σκέλος των ασφαλιστικών εισφορών. Εκεί, τονίζεται ρητά ότι από την 1.1.2023 και έως 31.12.2024, οι ασφαλιστικές κατηγορίες θα μπορούν να προσαυξάνονται ανά έτος, σε σχέση με το ποσοστό της μεταβολής του μέσου ετήσιο γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους. Με δεδομένο ότι οι εκτιμήσεις που έχουν γίνει έως τώρα, προβλέπουν πληθωρισμό για το τρέχον έτος, από 5,5% (Υπ. Οικονομικών) έως 6,3% (Κομισιόν), γίνεται σαφές ότι επίκειται ανάλογη αύξηση στις ασφαλιστικές κατηγορίες που διέπουν την ασφάλιση της επικούρησης για μη μισθωτούς.
Μάλιστα, η διάταξη επισημαίνει ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι αρκετή η διαπιστωτική πράξη που θα πρέπει να εκδοθεί από τον υπουργό Εργασίας.
Το πρόβλημα που ανακύπτει σχετίζεται άμεσα με τον υψηλό πληθωρισμό, που ταλαιπωρεί εδώ και μήνες την ελληνική οικονομία. Με δεδομένο ότι η επίμαχη διάταξη θεσμοθετήθηκε το 2020, αν ο πληθωρισμός παρέμενε όπως τότε, σε χαμηλά επίπεδα, προφανώς δεν θα υπήρχε ζήτημα αναπροσαρμογής των ασφαλιστικών εισφορών προς το χειρότερο. Όμως, μόλις τον Απρίλιο ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 10,2%, ενώ οι προβλέψεις για το υπόλοιπο της χρονιάς, παραμένουν δυσοίωνες.
Αντίστοιχα, στην σχετική διάταξη προβλέπεται παρέμβαση στις εισφορές και από το 2025 και μετά. Όπως ορίζεται χαρακτηριστικά, θα μπορούν και τότε να υπάρξουν προσαυξήσεις επί των ασφαλιστικών κατηγοριών, σε σχέση με τον δείκτη τιμών μεταβολής μισθών.