Είδηση – βόμβα για τις – ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΕΝ. Δυνάμεων, ΕΦΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ – Σημαντικά νέα για τα επικουρικά.

-Στα βασικά σημεία του προτεινόμενου συστήματος για τις επικουρικές συντάξεις έτσι όπως αυτό παρουσιάζεται μέσω του πορίσματος της Επιτροπής αναφέρεται η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Ορισμένα από τα βασικά σημεία του προτεινόμενου νέου συστήματος είναι τα εξής:

Εισάγει την υποχρεωτική κεφαλαιοποιητική επικουρική ασφάλιση ως υποχρεωτικό καθεστώς ασφάλισης για όλους τους νεοεισερχόμενους και πρωτοασφαλιζόμενους στη αγορά εργασίας από την 1.1.2021.
Οι εισφορές προτείνεται να είναι στα ίδια επίπεδα (6,5%) για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες και να εισπράττονται από το ΕΤΕΑΕΠ, το οποίο θα τις κατανέμει στους ατομικούς λογαριασμούς των ασφαλισμένων, ενώ θα επενδύονται από διαχειριστές, στους οποίους εκτός από ΑΕΔΑΚ, θα μπορούν να είναι απευθείας οι τράπεζες ή ιδιωτικές ασφαλιστικές, με τη μορφή του outsourcing.
Το όριο ηλικίας για την καταβολή της θα κυμαίνεται από το 62 έτος και άνω, ενώ δικαίωμα προκαταβολής περίπου στο 25% δίνεται μόνο 6 μήνες ή 1 χρόνο πριν από τη συνταξιοδότηση.

Άγνωστη παραμένει η τύχη των εφάπαξ και των Ταμείων τους.
Το νέο Ταμείο θα αρχίσει να εμφανίζει ελλείμματα από την επόμενη δεκαετία και δεν αποκλείεται οι νέοι ασφαλισμένοι να εισφέρουν περισσότερα για τις συντάξεις των παλαιών εάν χρειαστεί. Άλλωστε δεν υπάρχει ακόμα αναλογιστική μελέτη για το ΕΤΕΑΠ.

Ο ασφαλισμένος θα δύναται να επιλέξει ανάμεσα σε τρία επίπεδα επενδυτικού κινδύνου:

Χαμηλού επενδυτικού κινδύνου
Μεσαίου επενδυτικού κινδύνου
Υψηλού επενδυτικού κινδύνου

Η απουσία επιλογής θα τον κατατάσσει αυτομάτως στο πακέτο χαμηλού επενδυτικού κινδύνου. Σε κάθε περίπτωση ο ασφαλισμένος δεν πρέπει να δεσμεύεται ισοβίως από την αρχική του επιλογή, αλλά να μπορεί να αλλάζει τις επενδυτικές του επιλογές ανά προβλεπόμενα χρονικά όρια και μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών.

Ποιοι δικαιούνται επικουρική ασφάλιση

Στο υφιστάμενο πλαίσιο, υπαγωγή στην ασφάλιση έχουν:

Α) Οι ήδη ασφαλισμένοι των Φορέων που εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑΕΠ

Β) Και όσοι αναλαμβάνουν ασφαλιστέα εργασία- απασχόληση ή αποκτούν ασφαλιστέα ιδιότητα για την οποία ασφαλίζονται υποχρεωτικά σε Φορέα κύριας ασφάλισης.

Επιπρόσθετα στην επικουρική ασφάλιση του ΕΤΕΑΕΠ υπάγονται προαιρετικά:

Α) Οι ήδη προαιρετικά ασφαλισμένοι των Φορέων που εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑΕΠ

Β) Οι ελεύθεροι επαγγελματίες , ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ.

Εξαιρούνται της ασφάλισης στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ οι ανεξάρτητα απασχολούμενοι υγειονομικοί. Σημειώνεται πως δικαίωμα στην επικουρική ασφάλιση δεν έχουν οι αγρότες.

Πληρωμή συντάξεων

Οι προσωρινές Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Νοεμβρίου 2019 θα καταβληθούν την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Το ΙΚΑ (ika.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Το ΝΑΤ (nat.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Ο ΟΑΕΕ (oaee.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Ο ΟΓΑ (oga.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Ο ΟΠΕΚΑ (opeka.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις Νοεμβρίου 2019 την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019.

 Τι φέρνει η αναδρομική αναστολή ΦΠΑ στην οικοδομή

Στην εξάλειψη της αβεβαιότητας που είχε δημιουργηθεί στον κλάδο της οικοδομής από την εξαγγελία για αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή προχώρησε χθες η κυβέρνηση. Δια στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκαθαρίστηκε χθες ότι η αναστολή του φόρου θα ισχύσει και αναδρομικά, δηλαδή και για τα ακίνητα που κατασκευάστηκαν με οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2006 όταν και επιβλήθηκε ο ΦΠΑ στην οικοδομή.

Σημαντική διευθέτηση

Η συγκεκριμένη διευθέτηση είναι πολύ σημαντική καθώς είχε δημιουργηθεί σύγχυση για το τι θα ισχύει και η έκδοση οικοδομικών αδειών είχε ουσιαστικά παγώσει. Παράλληλα σε αδιέξοδο βρίσκονταν όσοι κατασκευαστές είχαν στη διάθεσή τους απούλητες κατοικίες με οικοδομικές άδειες που είχαν εκδοθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2006 και επιβαρύνονταν με ΦΠΑ αντί για φόρο μεταβίβασης. Στην περίπτωση που η αναστολή του ΦΠΑ δεν είχε αναδρομική ισχύ τότε αυτές οι «παλιές» απούλητες κατοικίες θα ήταν λιγότερο ανταγωνιστικές στην αγορά καθώς το φορολογικό κόστος αγοράς τους θα ήταν υψηλότερο σε σχέση με τις νέες κατοικίες που θα βγουν στην αγορά.

Το νέο καθεστώς

Συγκεκριμένα, με το ισχύον φορολογικό καθεστώς η παράδοση (πώληση) για πρώτη φορά νεόδμητων ακινήτων βαρύνεται με συντελεστή ΦΠΑ 24%. Εξαιρείται η παράδοση κατοικιών που είναι πρώτη κατοικία για τον αγοραστή καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις η μεταβίβαση βαρύνεται με φόρο μεταβίβασης 3% πάνω από το σχετικό αφορολόγητο όριο.

Ο ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα επιβάλλεται στη διαφορά μεταξύ του κατασκευαστικού κόστους και της υψηλότερης μεταξύ της αντικειμενικής και της αναγραφόμενης τιμής στο συμβόλαιο μεταβίβασης. Με βάση τον τρόπο που είχε λειτουργήσει ο ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα ο ΦΠΑ με τον οποίο επιβαρυνόταν ο αγοραστής διαμορφωνόταν ουσιαστικά ως κόστος σε περίπου 10% έως 12% της αντικειμενικής αξίας του νεόδμητου μεταβιβαζόμενου ακινήτου.

Τα ακίνητα που βαρύνονται με φόρο μεταβίβασης χρεώνονται με φόρο 3% επί της υψηλότερης μεταξύ της αντικειμενικής και της αναγραφόμενης στο συμβόλαιο τιμής. Έτσι, αν η αναστολή του ΦΠΑ δεν ίσχυε αναδρομικά για όλα τα απούλητα νεόδμητα ακίνητα τότε τα τελευταία θα βαρύνονταν με φορολογικό κόστος μεταβίβασης 10% έως 12% της τιμής τους ενώ τα ακίνητα με νέα οικοδομική άδεια θα βαρύνονταν με φορολογικό κόστος μόλις 3% της τιμής τους. Το αποτέλεσμα θα ήταν τα αδιάθετα ακίνητα να παραμείνουν αδιάθετα και να δημιουργηθεί στρέβλωση στην κτηματαγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αναδρομική αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα θα ισχύσει από την ημέρα ψήφισης της σχετικής διάταξης που αναμένεται να γίνει έως το τέλος Νοεμβρίου ή τις αρχές Δεκεμβρίου.

ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΟΠΕΚΑ, ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΟΠΕΚΕΠΕ : Όλες οι ειδήσεις

Οδηγός και αιτήσεις στο koinonikomerisma.gr – ΟΑΕΔ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Στις 25 Οκτωβρίου η έναρξη πληρωμών για ΚΕΑ ΟΠΕΚΑ, Συντάξεις ΕΦΚΑ, ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΝΑΤ