Εισφορά αλληλεγγύης , ασφαλιστικές εισφορές , ΕΦΚΑ αίτηση για σύνταξη – Ποιοι δε θα πληρώσουν.
Ειδήσεις: Μισθοί, επιδόματα και παροχές σε είδος που θα καταβληθούν το 2021 σε εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα περιλαμβάνονται στα εισοδήματα που θα εξαιρεθούν από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Τουλάχιστον 24 διαφορετικές κατηγορίες εισοδημάτων που λαμβάνουν τα φυσικά πρόσωπα αναμένεται να εξαιρεθούν το 2021 από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τις διευκρινίσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.
Το όριο
Πέραν των απαλλασσόμενων, υπάρχουν και κατηγορίες εισοδημάτων που θα εξακολουθήσουν να επιβαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης το 2021. Πρόκειται για τουλάχιστον 10 κατηγορίες εισοδημάτων στις οποίες περιλαμβάνονται οι αποδοχές όλων των υπηρετούντων στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών προσώπων, των δικαστών και των ένστολων, καθώς επίσης και τα επιδόματα και οι συντάξεις των αναπήρων.
Η λίστα με όσους απαλλάσσονται
Αναλυτικά, από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα απαλλαγούν το 2021 οι παρακάτω κατηγορίες εισοδημάτων:
1. Οι μισθοί, τα ημερομίσθια, τα επιδόματα και οι παροχές σε είδος καθώς και κάθε άλλου είδους αμοιβή που καταβάλλεται τακτικά σε εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Στην περίπτωση αυτή υπάγονται και οι αμοιβές που λαμβάνουν μηνιαίως οι απασχολούμενοι με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών και εκδίδοντες τιμολόγια παροχής υπηρεσιών από «μπλοκάκια». Υπάγονται επίσης και οι περιστασιακά απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
2. Τα καθαρά κέρδη από την ατομική άσκηση εμπορικής επιχείρησης, επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριου επαγγέλματος.
3. Τα καθαρά κέρδη από την ατομική άσκηση αγροτικής δραστηριότητας.
4. Τα εισπραχθέντα ενοίκια ακινήτων.
5. Τα τεκμαρτά εισοδήματα από δωρεάν παραχώρηση ή ιδιοχρησιμοποίηση ακινήτων.
6. Τα μερίσματα. Στα μερίσματα περιλαμβάνονται τα εισοδήματα που προκύπτουν από μετοχές, ιδρυτικούς τίτλους ή άλλα δικαιώματα συμμετοχής σε κέρδη, καθώς και τα εισοδήματα από άλλα εταιρικά δικαιώματα, στα οποία περιλαμβάνονται τα μερίδια, οι μερίδες συμπεριλαμβανομένων των προμερισμάτων και μαθηματικών αποθεματικών, οι συμμετοχές σε κέρδη προσωπικών επιχειρήσεων, οι διανομές των κερδών από κάθε είδους νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, καθώς και κάθε άλλο συναφές διανεμόμενο ποσό.
7. Οι τόκοι των τραπεζικών καταθέσεων.
8. Οι τόκοι των συμφωνιών επαναγοράς (repos/ reverse repos).
9. Τα δικαιώματα. Ο όρος «δικαιώματα» σημαίνει το εισόδημα που αποκτάται ως αντάλλαγμα για τη χρήση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ή σε αντάλλαγμα πληροφοριών που αφορούν βιομηχανική, εμπορική ή επιστημονική πείρα, οι πληρωμές για τη χρήση βιομηχανικού, εμπορικού ή επιστημονικού εξοπλισμού, για τη χρήση τεχνικών μεθόδων παραγωγής, τεχνικής ή τεχνολογικής βοήθειας, τεχνογνωσίας (knowhow), αποτελεσμάτων ερευνών, αναδημοσίευσης άρθρων και μελετών, καθώς και οι πληρωμές για συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρέχονται ηλεκτρονικά μέσω δικτύων πληροφορικής σε βάση δεδομένων επίλυσης προβλημάτων, την ηλεκτρονική λήψη (downloading) λογισμικού ηλεκτρονικού υπολογιστή.
10. Τα κέρδη από τη μεταβίβαση μεριδίων ή μερίδων σε προσωπικές εταιρείες.
11. Τα κέρδη από τη μεταβίβαση κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων ή εταιρικών ομολόγων.
12. Τα κέρδη από τη μεταβίβαση παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων.
13. Οι τόκοι ομολόγων ή έντοκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου.
14. Τα κέρδη από την πώληση εισηγμένων μετοχών με ποσοστό συμμετοχής μικρότερο του 0,5%.
15. Τα κέρδη από τη μεταβίβαση εισηγμένων κινητών αξιών (απόκτηση πριν από 1.1.2009).
16. Τα αφορολόγητα κέρδη από ημεδαπά ΕΕ/ΕΟΧ/ΕΖΕΖ αμοιβαία κεφάλαια.
17. Τα κέρδη από την πώληση προϊόντων για την παραγωγή των οποίων χρησιμοποιήθηκε ευρεσιτεχνία διεθνώς αναγνωρισμένη.
18. Τα κέρδη από τη διάθεση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι 10 KW.
19. Η διατροφή συζύγου και τέκνων.
20. Τα κέρδη από τη μεταβίβαση τίτλων φορολογικού κατοίκου χώρας με την οποία υπάρχει Σ.Α.Δ.Φ. και είναι υπόχρεος για υποβολή δήλωσης από άλλη αιτία.
21. Το ασφάλισμα ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων ημεδαπής προέλευσης.
22. Οι «πράσινες» και συνδεδεμένες αγροτικές ενισχύσεις μέχρι 12.000 ευρώ αθροιζόμενες.
23. Οι λοιπές εισοδηματικές αγροτικές ενισχύσεις.
24. Τα επιδόματα ειδικής επιδότησης ανεργίας που καταβάλλονται σε απολυμένους πρώην εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα για την αντικατάσταση των εισοδηματικών απωλειών τους.
Ποια εισοδήματα δεν θα εξαιρεθούν
Δεν θα εξαιρεθούν από την επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης οι παρακάτω 10 κατηγορίες εισοδημάτων, που υπερβαίνουν μεμονωμένα ή αθροιστικά τα 12.000 ευρώ ετησίως και εντάσσονται είτε στα προερχόμενα από μισθωτές υπηρεσίες και καταβαλλόμενα από το Δημόσιο είτε στα προερχόμενα από συντάξεις:
1. Οι μισθοί, τα ημερομίσθια, τα επιδόματα και οι παροχές σε είδος καθώς και κάθε άλλου είδους αμοιβή που καταβάλλεται τακτικά σε κάθε εργαζόμενο ο οποίος απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δηλαδή σε στελέχη και υπαλλήλους που υπηρετούν στα υπουργεία, τους ΟΤΑ, τους δημοσίους οργανισμούς και τις δημόσιες επιχειρήσεις και γενικότερα σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης. Στην περίπτωση αυτή υπάγονται και οι αμοιβές που λαμβάνουν μηνιαίως οι απασχολούμενοι στα υπουργεία, τους ΟΤΑ, τους δημοσίους οργανισμούς, τις δημόσιες επιχειρήσεις και τους λοιπούς φορείς της γενικής κυβέρνησης με βάση συμβάσεις παροχής υπηρεσιών και οι οποίοι εκδίδουν για τις αμοιβές αυτές τιμολόγια παροχής υπηρεσιών από «μπλοκάκια». Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται και οι πάσης φύσεως αποδοχές και αποζημιώσεις των πολιτικών προσώπων και των λειτουργών του Δημοσίου (δικαστικών, στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, ιατρών ΕΣΥ, καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ κ.λπ.).
2. Οι πάσης φύσεως αποδοχές από συντάξεις, συμπεριλαμβανομένων και των μερισμάτων από μετοχικά ταμεία και των επιδομάτων που συγκαταβάλλονται με τις συντάξεις.
3. Τα εισοδήματα φορολογικών κατοίκων αλλοδαπής που εργάζονται σε πρεσβείες, προξενεία κ.λπ.
4. Οι συντάξεις των αναπήρων πολέμου ή των θυμάτων πολέμου ή των αναπήρων που υπέστησαν βλάβη κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους.
5. Το εξωιδρυματικό επίδομα και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλεται από δημόσιους φορείς σε αναπήρους.
6. Οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται από δημοσίους φορείς σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%.
7. Τα επιδόματα αναγνωρισμένων πολιτικών προσφύγων, που χορηγούνται από δημόσιους φορείς.
8. Ποσοστό 65% των επιδομάτων επικίνδυνης εργασίας και της από 11.10.2018 καταβαλλόμενης πτητικής αποζημίωσης στους πιλότους πολιτικής αεροπορίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
9. Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.
10. Η αγροτική επιδότηση πρόωρης συνταξιοδότησης.
Εισφορά αλληλεγγύης , ασφαλιστικές εισφορές , ΕΦΚΑ αίτηση για σύνταξη – Οι 4 κατηγορίες κάλυψης των εργοδοτικών εισφορών.
Ξεκαθαρίζεται πλήρως το “τοπίο” των 4 βασικών “πακέτων” επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών υφιστάμενων εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κορονο-κρίση με νεότερες οδηγίες τις οποίες εξέδωσε ο e-ΕΦΚΑ.
Όσον αφορά τα προγράμματα επιδότησης εισφορών τα οποία “τρέχουν” και αυτόν το μήνα, πρόκειται για την ασφαλιστική επιδότηση στα πλαίσια του Μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόλησης “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”, τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης εποχικά εργαζομένων, με ή χωρίς, δικαίωμα επαναπρόσληψης και τις πρόσθετες δράσεις στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών, που δραστηριοποιούνται σε τριτογενή τομέα και στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών, ενταγμένων ή μη, στο Μηχανισμό “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”.
Πιο αναλυτικά, ανά πρόγραμμα επιδότησης εισφορών ισχύουν τα ακόλουθα:
1. Μηχανισμός “Συν-Εργασία” (ισχύς έως 31/2)
Από 15/06/2020 βρίσκεται μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, που καλείται “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”.
Σκοπός του μηχανισμού είναι η παροχή στήριξης στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα όλης της χώρας, με στόχο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Στο Μηχανισμό “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” δύνανται να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις συνεχούς ή εποχικής λειτουργίας, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.), εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.
Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στο Μηχανισμό “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”, δύνανται να προβούν σε μονομερή μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50%,για μέρος ή για το σύνολο των εργαζομένων τους, ανάλογα με τις λειτουργικές τους ανάγκες. Η προσωρινή μείωση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων μπορεί να διαρκέσει για έναν ή περισσότερους μήνες εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος του προγράμματος.
Στο διάστημα αυτό δεν επιτρέπεται:
α) η μεταβολή του είδους της σύμβασης εργασίας,
β) η μεταβολή των τακτικών αποδοχών που ίσχυαν κατά τον χρόνο μείωσης του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας και
γ) η καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων, των οποίων μειώθηκε προσωρινά ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας. Στο Μηχανισμό εντάσσονται όσοι εργαζόμενοι είχαν σύμβαση πλήρους απασχόλησης μέχρι και την 10/08/2020.
Προσδιορισμός και καταβολή ασφαλιστικών εισφορών μηχανισμού “Συν-Εργασία”
Ανάλογα με την κατηγορία των επιχειρήσεων ισχύουν τα παρακάτω:
-Επιχειρήσεις συνεχούς ή εποχικής λειτουργίας ανεξαρτήτως ΚΑΔ
Για τις επιχειρήσεις-εργοδότες, συνεχούς ή εποχικής λειτουργίας, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.), ισχύουν τα ακόλουθα:
Για το χρονικό διάστημα ένταξης στο Μηχανισμό “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”, καταβάλλεται το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτικών και εργατικών),που αντιστοιχούν στο μειωμένο χρόνο πραγματικής απασχόλησης των εργαζομένων.
Ως προς την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, που αντιστοιχούν στον υπολειπόμενο συμβατικό χρόνο εργασίας, κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι δεν παρέχουν εργασία, ισχύουν τα εξής:
Από 15/06/2020 έως 30/06/2020 καταβάλλεται:
-το 40% των εργοδοτικών εισφορών, ενώ το υπολειπόμενο 60% καλύπτεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, και-το100%των εργατικών εισφορών.
Από 01/07/2020 έως 15/10/2020:
-Δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής από τους εργοδότες, διότι το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτικών και εργατικών) καταβάλλεται κατά ποσοστό 100% από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
– Αερομεταφορές και επιχειρήσεις με συναφείς δραστηριότητες
Για επιχειρήσεις –εργοδότες των παρακάτω κατηγοριών, που εντάσσονται στο Μηχανισμό “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”, ήτοι:
α)Επιχειρήσεις-εργοδότες που έχουν Κύριο Κωδικό Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.), κατά την 30/05/2020, έναν από τους κάτωθι:
* Αεροπορικές μεταφορές επιβατών,
* Αεροπορικές μεταφορές εμπορευμάτων,
* Δραστηριότητες συναφείς με τις αεροπορικές μεταφορές
* Επισκευή και συντήρηση αεροσκαφών και διαστημόπλοιων
β)Επιχειρήσεις-εργοδότες που ασκούν δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης αποκλειστικά προς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των αεροπορικών μεταφορών, όπως προκύπτει από τον κύριο Κ.Α.Δ.τους καθώς και
γ)Επιχειρήσεις-εργοδότες που λειτουργούν εντός των αερολιμένων της Επικράτειας και μόνο για τους εκεί εργαζομένους τους, ισχύουν, για όλη τη χρονική περίοδο ένταξής τους στο Μηχανισμό “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”
-από15/06/2020 έως 30/06/2020 και
-από 01/07/2020 έως 31/12/2020 τα ακόλουθα, ως προς την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών: Οι ασφαλιστικές εισφορές (εργοδοτικές και εργατικές),που αντιστοιχούν στο μειωμένο χρόνο πραγματικής απασχόλησης των εργαζομένων, καταβάλλονται στο σύνολό τους από τους εργοδότες. Οι ασφαλιστικές εισφορές (εργοδοτικές και εργατικές),που αντιστοιχούν στον υπολειπόμενο συμβατικό χρόνο εργασίας των εργαζομένων, κατά τον οποίο δεν παρέχουν εργασία, καλύπτονται κατά ποσοστό 100% από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
2. Μέτρα οικονομικής ενίσχυσης εποχικά εργαζομένων με δικαίωμα με δικαίωμα επαναπρόσληψης, για τους οποίους ανεστάλησαν οι συμβάσεις εργασίας τους
· Επιχειρήσεις -εργοδότες που επαναλειτούργησαν
Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που επαναπροσέλαβαν εργαζομένους, οι οποίοι απασχολήθηκαν κατά το έτος 2019 με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, σε κύρια και μη κύρια ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα εποχικής λειτουργίας, κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2020, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία σε συνδυασμό με τους όρους κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που είναι σε ισχύ, έχουν δικαίωμα από 01/06/2020 έως 30/09/2020 να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού της επιχείρησής τους.
Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που επαναπροσέλαβαν εργαζομένους-οδηγούς τουριστικών λεωφορείων, οι οποίοι απασχολήθηκαν κατά το έτος 2019 με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων, κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2020, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία σε συνδυασμό με τους όρους κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που είναι σε ισχύ, έχουν δικαίωμα από 01/06/2020 έως 30/09/2020 να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού της επιχείρησής τους.
Οι ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότη και εργαζομένου)για ολόκληρο το χρονικό διάστημα της αναστολής, υπολογίζονται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, που ανέρχεται σε 534,00 ευρώ,για κάθε μήνα αναστολής της σύμβασης εργασίας και δεν καταβάλλονται από τον εργοδότη, αφού καλύπτονται κατά ποσοστό 100%από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
· Επιχειρήσεις εργοδότες χωρίς επαναλειτουργία
Για τις επιχειρήσεις-εργοδότες, που δεν επαναλειτούργησαν για όλη την περίοδο ή μέρος της, από 01/06/2020 έως 30/09/2020, οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων, που είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης σε αυτές, θεωρείται ότι τίθενται σε αναστολή και οι αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό .Για κάθε μία μισθολογική περίοδο από 01/06/2020 έως 30/09/2020,θα παραχθούν αντίστοιχες Α.Π.Δ. από τον e-ΕΦΚΑ, χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια εκ μέρους των επιχειρήσεων -εργοδοτών.
3. Μέτρα οικονομικής ενίσχυσης εποχικά εργαζομένων -χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης- που επαναπροσλήφθησαν με μερική απασχόληση σε εργοδότες του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου (ισχύς έως 30/9)
Εποχικά εργαζόμενοι του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, που επιδοτούνται και απασχολήθηκαν κατά το έτος 2019, με πλήρη ή μερική απασχόληση, για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση επαναπρόσληψης κατά τις ισχύουσες διατάξεις, και οι οποίοι έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας διάρκειας τριών μηνών και πέντε ημερών, κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2019 έως και τον Φεβρουάριο 2020, είναι δικαιούχοι μηνιαίας έκτακτης αποζημίωσης ποσού ίσου προς το τελευταίο μηνιαίο επίδομα ανεργίας που έλαβαν.
Η αποζημίωση καταβάλλεται μηνιαία για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο 2020, εφόσον οι ανωτέρω δικαιούχοι παρέμειναν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ. για το αντίστοιχο διάστημα.
Οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές των παραπάνω εργαζομένων, οι οποίοι έχουν προσληφθεί ή θα προσληφθούν έως τις 30/09/2020 με μερική απασχόληση, καλύπτονται (100% επιδότηση) από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το χρονικό διάστημα από 01/06/2020 έως 30/09/2020.
4. Προσδιορισμός και καταβολή εισφορών επιχειρήσεων -εργοδοτών που δραστηριοποιούνται στον τριτογενή τομέα και στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών (ισχύς έως 30/9)
Θεσπίστηκαν επιπρόσθετα μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών, που αφορούν πλήρη κάλυψη(100%επιδότηση)
● Επιχειρήσεις–εργοδότες που δραστηριοποιούνται στον τριτογενή τομέα βάσει Κ.Α.Δ. υποκείμενες σε Φ.Π.Α., που έλαβαν άνω του 50% των ακαθάριστων εσόδωντους, κατά το 3οτρίμηνο του έτους 2019, και
●Επιχειρήσεις–εργοδότες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών (για το προσωπικό τους που ασφαλίζεται στον e-Ε.Φ.Κ.Α., πλην των ασφαλισμένων στο τ. Ν.Α.Τ.)μεταφορών βάσει Κ.Α.Δ.
Εάν,οι παραπάνω επιχειρήσεις–εργοδότες ενταχθούν στο Μηχανισμό “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”, τότε, διευρύνεται το χρονικό διάστημα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ήτοι:
-Από01/07/2020έως 15/10/2020για τις επιχειρήσεις –εργοδότες που δραστηριοποιούνται στον τριτογενή τομέα, και
-Από 01/07/2020 έως 31/12/2020για τις επιχειρήσεις –εργοδότες κλάδων αεροπορικών και ακτοπλοϊκών (για το προσωπικό τους που ασφαλίζεται στον e-Ε.Φ.Κ.Α., πλην των ασφαλισμένων στο τ. Ν.Α.Τ.)μεταφορών.
Η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών και στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις πραγματοποιείται ως εξής: το σύνολο των εργοδοτικών εισφορών, που αντιστοιχούν, τόσο στο χρόνο πραγματικής απασχόλησης των εργαζόμενων, όσο και, στον υπολειπόμενο συμβατικό χρόνο ένταξής τους στο Μηχανισμό “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”, καταβάλλεται κατά ποσοστό 100%από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ενώ, το σύνολο των εργατικών εισφορών, που αντιστοιχούν στον υπολειπόμενο μειωμένο συμβατικό χρόνο εργασίας των εργαζομένων, κατά τον οποίο εντάσσονται στο Μηχανισμό “ΣΥΝ–ΕΡΓΑΣΙΑ” και δεν παρέχουν εργασία, καταβάλλεται κατά ποσοστό 100%από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής Α.Π.Δ. Ιουνίου και Ιουλίου 2020και καταβολής των αντίστοιχων απαιτητών ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, στους οποίους αναφέρεται η παρούσα, παρατείνεται μέχρι και τη Δευτέρα 28/09/2020.
Εισφορά αλληλεγγύης , ασφαλιστικές εισφορές , ΕΦΚΑ αίτηση για σύνταξη – Τι ισχύει.
Tην εφαρμογή της ψηφιακής σύνταξης ΑΤΛΑΣ επισπεύδει το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να ανταποκριθεί στο νέο κύμα φυγής στη σύνταξη από χιλιάδες ασφαλισμένους και να μην αυξηθεί περαιτέρω το απόθεμα των εκκρεμών αιτήσεων. Στόχος – σε πρώτη φάση – είναι να εκδίδονται γρήγορα οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που αφορούν συντάξεις θανάτου (χηρείας) και συντάξεις πρώην ΟΓΑ που υποβλήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά ώστε να μη διογκωθεί το στοκ των εκκρεμών συντάξεων οι οποίες φθάνουν τις 265.000 (κύριες και επικουρικές).
Οπως έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ» καταγράφεται αύξηση των αιτήσεων για σύνταξη καθώς μετρά αντίστροφα ο χρόνος προς την πλήρη κατάργηση των μεταβατικών διατάξεων που επιτρέπουν την πρόωρη έξοδο πριν από τα 67 έτη ή τα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μέχρι το 2022 υπάρχουν δυνατότητες για ευνοϊκότερα όρια ηλικίας εφόσον έχουν κατοχυρωθεί κάποια συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Από το 2022 και μετά έχουμε 67 όριο ηλικίας για 15 έτη ασφάλισης και 62 για 40 έτη ασφάλισης.
Πάντως, επειδή υπάρχει σύγχυση σχετικά με την κατάργηση από 1/1/2022 των μεταβατικών ορίων για τη χορήγηση συντάξεων πρέπει να διευκρινιστούν τα εξής:
Οι ασφαλισμένοι οι οποίοι μέχρι 31/12/2021 έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης (δηλαδή όριο ηλικίας και έτη ασφάλισης) δεν θίγονται από τις ρυθμίσεις που επιβάλλει η ισχύουσα νομοθεσία και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και μετά την 1/1/2022 οποτεδήποτε, χωρίς κανέναν περιορισμό.
Η κατάργηση αφορά όσους δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι 31/12/2021 (όριο ηλικίας και έτη ασφάλισης).
Οπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης «βασική επιδίωξή μας είναι η αντιμετώπιση των εκκρεμών συντάξεων, που αποτελεί μία παθογένεια δεκαετιών στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Η απάντηση σε αυτήν την παθογένεια είναι η “ψηφιακή σύνταξη-ΑΤΛΑΣ”, η οποία έχει ξεκινήσει από τις 23/7 και η λειτουργία της αποτελεί τη μόνιμη, αποτελεσματική και εγγυημένη λύση του προβλήματος.
Το πρώτο βήμα
Στο πλαίσιο αυτό, το πρώτο και αποφασιστικό βήμα έγινε με τις νέες συντάξεις αιτίας θανάτου (χηρείας) και τέως ΟΓΑ, οι οποίες πλέον εκδίδονται ψηφιακά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Για να προσθέσει ο υπουργός Εργασίας: «Μέσα στο επόμενο δίμηνο (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος), ο e-ΕΦΚΑ προγραμματίζει για πρώτη φορά τη σταδιακή ένταξη στο σύστημα ΑΤΛΑΣ όλων των εκκρεμών συντάξεων για τις δύο προαναφερόμενες κατηγορίες από 1/1/2017 και μετά. Η επίτευξη και αυτού του στόχου σηματοδοτεί την οριστική εξάλειψη των εκκρεμών συντάξεων στις δύο αυτές μεγάλες κατηγορίες, αφού θα απονέμονται και αυτές, όπως οι νέες συνταξιοδοτικές πράξεις, σε λίγα δευτερόλεπτα».
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του e-ΕΦΚΑ για την ψηφιακή σύνταξη, οι συντάξεις αναπηρίας και γήρατος υγειονομικών, πρώην ΤΣΑΥ, θα απονέμονται πιλοτικά από τον Δεκέμβριο του 2020 και κανονικά από τον Μάρτιο του 2021. Οι συντάξεις γήρατος μισθωτών πρώην ΙΚΑ, γήρατος Δημοσίου και γήρατος μηχανικών πρώην ΤΣΜΕΔΕ θα ενταχθούν πιλοτικά τον Απρίλιο του 2021 και κανονικά τον Ιούλιο του 2021. Επίσης οι συντάξεις γήρατος (πρώην ΟΑΕΕ), γήρατος νομικών και γήρατος (πρώην ΕΤΑΠ ΜΜΕ) θα ενταχθούν πιλοτικά στην ψηφιακή σύνταξη ΑΤΛΑΣ τον Ιούλιο του 2021 και κανονικά τον Νοέμβριο του 2021.
Ετσι, όλες οι αιτήσεις των εργαζομένων θα γίνονται με ένα κλικ, θα ενημερώνονται μέσω e-mail, χωρίς κανένα δικαιολογητικό, καθώς αυτά θα αναζητούνται μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Στην πρώτη φάση της ψηφιακής σύνταξης ΑΤΛΑΣ απονέμονται κατά μέσο όρο 4.000 συντάξεις τον μήνα και καλύπτεται το 40% των νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων.
Πρόκειται για μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία σε όλα της τα στάδια, τόσο στο στάδιο της αίτησης, όσο και στο στάδιο της επεξεργασίας, της έκδοσης και τέλος σε αυτό της κοινοποίησης της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο.
Η ψηφιακή απονομή σύνταξης καταργεί τη χρόνια απονομή της σύνταξης και καταργεί την προσκόμιση δικαιολογητικών. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι ουσιαστικά καταργούνται και οι ουρές έξω από τα υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ. Η κοινοποίηση της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο θα γίνεται ηλεκτρονικά στο e-mail του, κατευθείαν, χωρίς καμία άλλη αναμονή.
Οι αιτήσεις για την απονομή σύνταξης γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου υποβάλλονται στην πλατφόρμα Ψηφιακής Απονομής Σύνταξης ΑΤΛΑΣ στο gov.gr. Για κάθε παροχή υποβάλλεται ξεχωριστή αίτηση από τους ασφαλισμένους των φορέων, κλάδων, τομέων και λογαριασμών που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ.
Οι δικαιούχοι εισέρχονται στην ηλεκτρονική υπηρεσία αφού προηγουμένως βάλουν τους κωδικούς TAXIS, στη συνέχεια βάζουν τον ΑΜΚΑ τους και το e-mail τους. Οι δικαιούχοι συμπληρώνουν τις πληροφορίες που ζητούνται ανάλογα με το είδος του αιτήματος της αίτησης και προχωρούν στην υποβολή.
Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης από 1/1/2017 προβλέπεται για τις συντάξεις χηρείας και γήρατος του πρώην ΟΓΑ να υποβάλουν νέα αίτηση με την ημερομηνία που κατέθεσαν την αρχική προκειμένου να λάβουν και τα αναδρομικά.
ΕΦΚΑ ειδοποιητήρια και εισφορές , Εποχικό επίδομα ΟΑΕΔ , ΚΕΑ , Α21 ΟΠΕΚΑ
Ποιοι χάνουν τα αναδρομικά – Ανάστατοι οι συνταξιούχοι , Συντάξεις και πληρωμή ΙΚΑ , ΟΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ
Αρχίζει η πίστωση για συντάξεις ΙΚΑ, ΟΓΑ , ΑΜΕΑ , ΝΑΤ , ΑΣΕΠ 6Κ/2020 : Τα τελευταία ΝΕΑ