Ποιοι χάνουν τα – Ανάστατοι οι συνταξιούχοι , Συντάξεις και πληρωμή ΙΚΑ , ΟΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ – Τελευταία νέα.

Για παγίδα της κυβέρνησης για τα αναδρομικά των συντάξεων, προκειμένου να σβηστούν οριστικά οι διεκδικήσεις από τις επικουρικές και τα δώρα, προειδοποιεί το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων και καλεί πάνω από 2 εκατομμύρια θιγόμενους να υποβάλλουν άμεσα, μαζικές αγωγές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Μάλιστα, προτρέπουν να υποβάλουν αγωγές και οι κληρονόμοι των συνταξιούχων, προκειμένου να κατοχυρώσουν και να λάβουν τα που δικαιούνται, με βάση την απόφαση του ΣτΕ, για το 11μηνο, αλλά, όλοι πρέπει να σπεύσουν, γιατί ο χρόνος τρέχει και ίσως υπάρξει παγίδα.

Ολα τα ΝΕΑ για τις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα ΕΔΩ

Διευκρινίζεται ότι η απόφαση του ΣτΕ του περασμένου Ιουλίου, δικαίωσε όσους είχαν προσφύγει στα δικαστήρια περίπου (250.000 άτομα) οι οποίοι θα λάβουν αναδρομικά για το 11μηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016, για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις, τις επικουρικές και τα «δώρα» που αναλογούν στο διάστημα αυτό.

Σύμφωνα με το sofokleousin.gr, η απόφαση του ΣτΕ, σημαίνει ότι όσοι συνταξιούχοι, δεν είχαν προσφύγει (περίπου 2.250.000 άτομα) υποβάλουν αγωγές μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, θα δικαιωθούν, αφού η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί δεδικασμένο.

Η κυβέρνηση αρχικά είχε πει ότι δεν χρειάζεται οι συνταξιούχοι να υποβάλλουν αγωγές, καθώς έχει αποφασίσει να δώσει αναδρομικά σε όλους, είτε έχουν καταθέσει αγωγές είτε όχι.

Όμως, κατόπιν, διέψευσε τον εαυτό της. Ανακοίνωσε και επιπλέον το νομοθέτησε, ότι σε όσους δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια, θα δοθούν μόνο τα αναδρομικά κύριων συντάξεων και όχι τα αναδρομικά των επικουρικών και των «δώρων».

Έτσι, από το ποσό των 4 δισ. ευρώ, που ήταν το συνολικό κόστος των αναδρομικών θα δώσει μόλις 1,4 δισ. ευρώ και επιχειρεί να… διαγράψει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Μάλιστα η σχετική διάταξη, θέτει και το εκβιαστικό δίλημμα. Όποιος πάρει τα αναδρομικά της κύριας σύνταξης, παραιτείται από τα αναδρομικά των επικουρικών και των δώρων.

Ειδικότερα αναφέρει ότι «Με την καταβολή των εν λόγω ποσών αποσβένυνται οι αξιώσεις των συνταξιούχων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα κατά το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. Κατρούγκαλου (13.5.2016).».

Πάντως προσθέτει ότι «η εν λόγω ρύθμιση δεν καταλαμβάνει τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων δίκες ως προς τις αξιώσεις που υπερβαίνουν το παραπάνω καταβαλλόμενο ποσό», αφού άλλωστε δεν μπορούσε να επιβάλλει κάτι τέτοιο.

Σπεύσατε για αγωγές

Ενόψει όλων αυτών, αλλά και της πληρωμής ίσως και εντός του Οκτωβρίου των κουτσουρεμένων αναδρομικών, το ΕΝΔΙΣΥ καλεί όλους τους συνταξιούχους, που δεν θα λάβουν τίποτα από τα «κουτσουρεμένα» αναδρομικά, δηλαδή όσοι είχαν συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ, πρέπει εδώ και τώρα να κάνουν αγωγές.

Προσθέτει δε, πως είναι σημαντικό να καταλάβουν οι θιγόμενοι συνταξιούχοι, ότι «οι αγωγές πρέπει να γίνουν το ταχύτερο δυνατό, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος, μετά την καταβολή των αναδρομικών, να μην μπορούν να γίνουν αγωγές. Εν αναμονή της απαραίτητης υπουργικής απόφασης, οι συνταξιούχοι πρέπει να κινηθούν με ταχύτητα».

Σημειώνει επίσης ότι όσοι δεν λαμβάνουν τίποτα από τα , είναι κυρίως χαμηλοσυνταξιούχοι. Άρα πρόκειται για όλους τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, αλλά και όλους εκείνους που λαμβάνουν κάτω από 1.000 ευρώ κύρια σύνταξη, πχ χαμηλοσυνταξιούχοι που λάμβαναν ΕΚΑΣ, συντάξεις αναπηρίας, χηρείας, καθώς και για τους κληρονόμους που ο θάνατος υπήρξε μετά το 2016 και δεν έχουν αποποιηθεί του κληρονομικού δικαιώματος. Όλοι αυτοί έχουν περιθώριο αγωγής μέχρι το τέλος του έτους.

Οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν συντάξεις έως και 1.000 ευρώ, αποκλείονται εντελώς από την καταβολή αναδρομικών, ενώ για τους υπόλοιπους ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Οι περίπου 200.000 – 250.000 συνταξιούχοι που έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια θα λάβουν κανονικά όλα τα αναδρομικά που επιδίκασε το ΣτΕ, για το επίμαχο 11μηνο.
  • Όσοι έχουν υποβάλει προσφυγές αλλά δεν έχουν εκδικαστεί επίσης θα λάβουν όλα τα αναδρομικά.
  • Σε περίπου 1.250.000 συνταξιούχους θα δοθούν μόνο τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων.
  • Η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί δεδικασμένο και καθότι είναι ανώτατο δικαστήριο, η απόφασή του δεν ανατρέπεται, που σημαίνει ότι, όποιος προσφύγει, θα δικαιωθεί αυτομάτως.
  • Οι συνταξιούχοι που δεν έχουν προσφύγει, έχουν περιθώριο να καταθέσουν αγωγή μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 και να λάβουν το σύνολο των αναδρομικών τους και όχι μόνο εκείνα που απορρέουν από την κύρια σύνταξη.

Ποιοι χάνουν τα αναδρομικά – Ανάστατοι οι συνταξιούχοι , Συντάξεις και πληρωμή ΙΚΑ , ΟΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ – Αναλυτικά οι ημερομηνίες.

Από Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 29 του ίδιου μήνα θα πληρωθούν οι δικαιούχοι τις  του 2020 από τον ΕΦΚΑ. Οι συνταξιούχοι θα λάβουν από τα Ταμεία τους για τον μήνα Οκτώβριο τις επικουρικές συντάξεις ταυτόχρονα με τις κύριες.

Όπως ανακοίνωσε το e-ΕΦΚΑ:

«Στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της ταυτόχρονης καταβολής των κύριων και επικουρικών συντάξεων το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε στη συνεδρίαση της 17ης Σεπτεμβρίου 2020, το ακόλουθο πρόγραμμα προπληρωμής των κύριων και επικουρικών συντάξεων:

Συγκεκριμένα, οι ημερομηνίες για την πληρωμή των συντάξεων στους δικαιούχους είναι οι εξής:

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2020, ημέρα Τετάρτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2020, ημέρα Παρασκευή θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2020, ημέρα Δευτέρα θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2020, ημέρα Τρίτη θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ».

Επιδόματα και προγράμματα ΟΑΕΔ για ανέργους , ΕΣΠΑ ευκαιρίες

Αιτήσεις για εποχικό επίδομα ΟΑΕΔ , ΑΣΕΠ 6Κ/2020 : Τα τελευταία ΝΕΑ

ΕΝΦΙΑ 2020 , επίδομα παιδιού Α21 ΟΠΕΚΑ , Επίδομα ενοικίου : Η ώρα των πληρωμών