Συντάξεις χηρείας: Κλείδωσε το ειδικό προστατευτικό πλαίσιο για τις συντάξεις χηρείας σε περίπτωση θανάτου από φυσικές καταστροφές.
Εγκύκλιος που εξειδικεύει νομοθετική διάταξη η οποία είχε ψηφιστεί στα τέλη του 2018 ξεκαθαρίζει πως ο επιζών σύζυγος και τα ορφανά παιδιά δικαιούνται ολόκληρη – δηλαδή το 100% – της σύνταξης του θανόντα, αν ο θάνατος του ασφαλισμένου ή του συνταξιούχου προκλήθηκε από φυσική καταστροφή.
Προσοχή η νέα διάταξη ισχύει κατ εξαίρεση αναδρομικά και στις περιπτώσεις λόγω θανάτου από φυσική καταστροφή που έχουν λάβει χώρα πριν την έναρξη ισχύος της επίμαχης διάταξης (η διάταξη του 2018 ισχύει για θανάτους που επέρχονται από τον Μάιο του 2016 και μετά). Ανεξάρτητα αν έχει χορηγηθεί ή όχι η σύνταξη λόγω θανάτου, η αναπροσαρμογή της σύνταξης στο 100% ανατρέχει στο χρόνο υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.
Γενικώς, αν ο θάνατος έχει επέλθει κατά τη διάρκεια πλημμυρικών φαινομένων, πυρκαγιών, σεισμών και λοιπών θεομηνιών σε περιοχές οι οποίες οριοθετούνται ως πληγείσες με σχετική Υπουργική απόφαση χορηγείται ως σύνταξη λόγω θανάτου στον επιζώντα σύζυγο ολόκληρο το ποσό σύνταξης που ελάμβανε ο θανών συνταξιούχος ή εδικαιούτο ο θανών ασφαλισμένος.
Ο επιμερισμός του ποσού μεταξύ του επιζώντα συζύγου και των προστατευόμενων παιδιών γίνεται ισόποσα, δηλαδή 50% της σύνταξης δίνεται στον επιζώντα σύζυγο και 50% στα προστατευόμενα τέκνα. Αν δεν υπάρχουν δικαιοδόχα τέκνα, ο επιζών σύζυγος δικαιούται το 100% του ποσού της σύνταξης που εδικαιούτο ή ελάμβανε ο θανών.
Επίσης, αν το δικαιούμενο ή χορηγούμενο στον θανόντα συνταξιούχο ποσό είναι μικρότερο των κατωτάτων ορίων, τότε στον επιζώντα και στα προστατευόμενα τέκνα χορηγούνται τα κατώτατα όρια. Υπενθυμίζεται πως τα κατώτατα όρια είναι 384 ευρώ για 20ετία και πλέον ασφάλισης, ενώ απομειώνονται έως τα 360 ευρώ για περιπτώσεις με λιγότερα έτη ασφάλισης.
Όταν λήξει το δικαίωμα συνταξιοδότησης των τέκνων, το ποσό αυτό επαναχορηγείται στον επιζώντα σύζυγο. Επίσης, σε περίπτωση που κάποιο από τα δικαιοδόχα πρόσωπα απωλέσει το δικαίωμα συνταξιοδότησης, τα δικαιούμενα ποσοστά σύνταξης επαναπροσδιορίζονται και το ποσό επαναχορηγείται αναλόγως.
Προσοχή, η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης λόγω θανάτου στον διαζευγμένο σύζυγο υφίσταται μόνο όταν δεν υπάρχει επιζών σύζυγος ή μέρος συμφώνου συμβίωσης και προστατευόμενα τέκνα.
Δεν προβλέπονται όροι και προϋποθέσεις για τη χορήγηση σύνταξης λόγω θανάτου από φυσική καταστροφή στον επιζώντα σύζυγο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης.
Συνεπώς δεν εξετάζεται καμία προϋπόθεση διάρκειας εγγάμου βίου ή οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση. Αντίθετα για τα παιδιά υπάρχουν προυποθέσεις:
– μέχρι 16.5.2019 είναι άγαμα και ανήλικα (έως 18 ετών) ή είναι άγαμα, σπουδάζουν και δεν έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας τους
– από 17.5.2019 είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας τους .
ethnos.gr