ΚΕΑ 2017
Χωρίς «κοινωνικό» πρόσωπο αποδεικνύεται τελικά το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το οποίο έχει προαναγγελθεί από την κυβέρνηση ως μέτρο στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών, που δυστυχώς στην Ελλάδα της κρίσης, δεν είναι λίγοι.
Αυτό το συμπέρασμα, τουλάχιστον εξάγεται από την καταγγελία – ανοικτή επιστολή που κοινοποιεί επωνύμως η κυρία Γεωργία Γκούσκου από την Αλεξανδρούπολη, η οποία αν και είναι μητέρα συνολικά έξι παιδιών (τέσσερα εκ των οποίων ανήλικα) όπως επίσης και άνεργη, δεν δικαιούται το ΚΕΑ και ως εκ τούτου καλείται να ζήσει αυτή και η οικογένεια της με το ποσό των 79.33€ το μήνα!
Στην ανοικτή επιστολή της η κα Γκούσκου αναφέρει: «Κυρία αναπληρώτρια υπουργέ Θεανώ Φωτίου με λύπη σήμερα διαβάζω τα λόγια σας τα οποία παραθέτω στους αναγνώστες: Έχουμε συνειδητά δώσει προτεραιότητα στις οικογένειες με παιδιά, γιατί δεν μπορούμε να ανεχτούμε να έχουν τα παιδιά, από τόσο τρυφερή ηλικία και σε καιρό ειρήνης, εμπειρίες ανέχειας και στέρησης. Η οριστική όμως λύση του προβλήματος της ανθρωπιστικής κρίσης θα έρθει μέσα από μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική διασφάλισης της εργασίας και εφαρμογής πολιτικών κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης που θα στοχεύουν ειδικά στις ευπαθείς ομάδες και τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Αυτή τη στρατηγική επεξεργαζόμαστε στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και γι αυτό δεσμευόμαστε απέναντί σας»
Όπως αναφέρει το xronos.gr η ίδια περιγράφει την κατάστασή της, ως εξής: «Είμαι μητέρα μονογονεϊκή & πολύτεκνη, έχω έξι παιδιά τα τέσσερα ανήλικα, επτά έως δώδεκα ετών, χωρίς περιουσιακά στοιχεία ή καταθέσεις δικές μου ή των παιδιών, με τα όποια ζούμε στο ίδιο νοικοκυριό και πληρώνουμε ενοίκιο 250 ευρώ τον μήνα. Τα τέσσερα ανήλικα είναι εκούσια αναγνωρισμένα από τον πατέρα τους με συμβολαιογραφική πράξη παραχωρώντας μου την αποκλειστική επιμέλεια των παιδιών μας, όπως και την εξουσιοδότηση της αντί αυτού υπογραφής του. Ο πατέρας τους δεν πληρώνει διατροφή και δεν υπάρχει δικαστική απόφαση για αυτό. Επίσης έχει γίνει κοινωνική έρευνα στο σπίτι μου τόσο από την υπηρεσία πρόνοιας για τα απροστάτευτα τέκνα όσο και από την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου και έχω γραπτά τα στοιχεία της έρευνας που λέει ότι ζω μόνη με τα ανήλικα και ότι φροντίζω να υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης των παιδιών μου. Μέχρι και σήμερα βάση της νομοθεσίας τα παιδιά αυτά θεωρούνται απροστάτευτα τέκνα πολύτεκνης και μονογονεϊκής οικογενείας.
[irp posts=”115345″ name=”Keaprogram-Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης-ΚΕΑ: Δείτε ποια ΑΦΜ θα εξυπηρετηθούν σήμερα 4/3″]
Με έκπληξη διαπίστωσα ότι δεν είμαστε πλήρως δικαιούχοι του ΚΕΑ Βάση της κοινής Υπουργικής Απόφασης Αριθ.: Γ.Δ.5οικ.2961-10/2017ΦΕΚ 128/Β/24-1-2017 που έγινε καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων εφαρμογής του προγράμματος. Έτσι εξαιρούμαστε διότι δεν έχουμε την γονική μέριμνα. Οπότε εξαιρούνται όσα παιδιά είναι αναγνωρισμένα με οποιονδήποτε τρόπο, χωρισμένων γονιών κλπ δείτε παρακάτω. Χαρακτηριστικά στην απόφαση αναφέρει: 1) – Στη μονογονεϊκή οικογένεια, δηλαδή σε εκείνη στην οποία ένας μόνος γονέας (άγαμος, σε χηρεία ή διαζευγμένος, ή λόγω κράτησης του έτερου γονέα σε σωφρονιστικό κατάστημα) ασκεί κατ’ αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση τη γονική μέριμνα ενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων, για τις ανάγκες υπολογισμού του εγγυημένου ποσού το μεγαλύτερο σε ηλικία ανήλικο μέλος λογίζεται ως ενήλικας. 2) – Σε νοικοκυριό με απροστάτευτο/α τέκνο/α, για τις ανάγκες υπολογισμού του εγγυημένου ποσού κάθε απροστάτευτο τέκνο λογίζεται ως ενήλικας.
Δηλαδή: Αφού δεν είμαι χήρα και δεν μπορώ να εξαφανίσω των πατέρα των παιδιών μου, ούτε να τον βάλω στην φυλακή, θα έπρεπε να μην είχαν αναγνωριστεί από τον πατέρα τους, αλλά αφού έχουν αναγνωριστεί θα έπρεπε με δικαστική απόφαση να παρθεί η γονική του μέριμνα. Δηλαδή να μην είναι ο πατέρας πια φυσικό πρόσωπο ως γονέας και όπως ενημερώθηκα από έγκριτους νομικούς αυτό για να γίνει θα πρέπει να είναι σχιζοφρενής, παιδεραστής ή δολοφόνος επικίνδυνος για τα παιδιά μας.
Έτσι λοιπόν μου ενέκριναν το ποσό των 79.33 αντί των 400 ευρώ, αφού αφαίρεσαν από το ποσό των επιδομάτων των παιδιών για το τελευταίο 6μηνο (1.900 ευρώ περίπου) μα ακόμα και εάν είχα την γονική μέριμνα θα έπαιρνα μόνο για το 1 παιδί το ποσό των 50 ευρώ άρα 130 ευρώ τον μήνα. Λες και τα άλλα ανήλικα είναι ικανά για εργασία και έτσι εξαιρούνται! Επίσης το ότι είμαι εγγεγραμμένη άνεργη στον ΟΑΕΔ εδώ και δέκα μήνες δεν έχει μετρήσει καθόλου».
Αυτό που ζητά η κα Γκούσκου είναι ο εξορθολογισμός των κριτηρίων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, όπως αναφέρει στην επιστολή της με έντονα κεφαλαία γράμματα: «ΚΑΛΩ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΥΡΙΟ ΤΣΙΠΡΑ ΝΑ ΕΠΙΛΥΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ. ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ -ΤΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΟΥ – ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΑΣ ΚΥΡΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΛΑΜΠΑΚΗ – ΤΑ ΜΜΕ – ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟΓΟΝΕΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΝΜΕΧΡΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ ΚΕΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΑΙΔΙΑ»