: Ξεχάστε τα… επιδόματα που ξέρατε. Η τρίτη αξιολόγηση φέρνει μεγάλες αλλαγές με στόχο την εξοικονόμηση 240 εκατ. ευρώ, από το 2018 και μετά.

Οι αλλαγές από την τρίτη αξιολόγηση αφορούν, σε πρώτη φάση, τα επιδόματα τέκνων, τρίτεκνων και πολυτέκνων που χορηγεί ο ΟΓΑ (oga.gr) σε περισσότερους από 800.000 δικαιούχους.

Αφορά επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, και στα επιδόματα αναπηρίας που καταβάλλονται από τις υπηρεσίες πρόνοιας δήμων και περιφερειών.

Τα επιδόματα αυτά, θα περάσουν στη δικαιοδοσία του , βάσει νόμου, από το 2018.

Στόχος είναι να εξοικονομηθούν 240 εκατ. ευρώ σε μόνιμη βάση, από το 2018 και μετά.

Θα επηρεαστούν περίπου 135 διαφορετικά επιδόματα.

Πόσο… «κοστίζουν» τα επιδόματα

Το κύριο βάρος θα πέσει στα οικογενειακά επιδόματα καθώς εκεί κατευθύνονται 650 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.

Περίπου 700 εκατ. ευρώ κοστίζουν τα προνοιακά επιδόματα αναπήρων και άλλων ειδικών κατηγοριών (άπορες οικογένειες κ.λπ.).

Περίπου 110 εκατ. ευρώ είναι για το επίδομα θέρμανσης, άλλα 73 εκατ. ευρώ για την επιστροφή φόρου πετρελαίου στους αγρότες και 88 εκατ. ευρώ για ειδικές φοροαπαλλαγές ναυτικών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δανειστές είναι εκείνοι που θα υποδείξουν τι πρέπει να κοπεί και τι να αλλάξει.

«Μπούσουλας» για τις αλλαγές θα είναι δεύτερη και οριστική έκθεση που θα πάρει σύντομα το υπουργείο Εργασίας από τα κλιμάκια της Παγκόσμιας Τράπεζας, με την οποία το ελληνικό Δημόσιο έχει συμβληθεί για το έργο που έχουν αναλάβει με αμοιβή 4 εκατ. ευρώ.

Τα επιδόματα τέκνων

Τα επιδόματα τέκνων είναι τα πρώτα που μπαίνουν στο στόχαστρο.

Ο κορμός των αλλαγών που εξετάζονται είναι να ενοποιηθεί το ειδικό ετήσιο επίδομα ύψους 500 ευρώ ανά παιδί που παίρνουν τρίκτεκνοι και πολύτεκνοι σε ένα ενιαίο επίδομα με χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια.

Παράλληλα, θα επιχειρηθεί να ενισχυθούν οι οικογένειες με ένα και δύο παιδιά.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, έτσι θα μειωθεί λόγω εισοδηματικών κριτηρίων ο αριθμός των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών που θα συνεχίσουν να έχουν επίδομα, αλλά θα είναι χαμηλότερο από αυτό που εισπράττουν σήμερα.

Διαβάστε επίσης:   ΟΓΑ: Τι ισχύει με την πληρωμή της Γ' δόσης του Α21

Στον αντίποδα, ανάλογα με την εξοικονόμηση που θα επιτευχθεί, επιχειρείται να ενισχυθούν τα ποσά επιδόματος για το πρώτο και το δεύτερο παιδί.

Σήμερα, για παράδειγμα, ένα ζευγάρι που έχει εισόδημα 25.000 ευρώ το χρόνο παίρνει 160 ευρώ το χρόνο (41 ευρώ το τρίμηνο) αν έχει ένα παιδί και 324 ευρώ το χρόνο (81 ευρώ το τρίμηνο) αν έχει δύο παιδιά.

Με το ίδιο εισόδημα (25.000 ευρώ) και τρία παιδιά παίρνει 1.980 ευρώ το χρόνο (495 ευρώ στο τρίμηνο), με τέσσερα παιδιά παίρνει 2.640 ευρώ (660 ευρώ το τρίμηνο) και αν έχει 5 παιδιά παίρνει 4.100 ευρώ το χρόνο (1.000 ευρώ ανά τρίμηνο ή 333 ευρώ το μήνα).

Μείωση των δικαιούχων

Η πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας υπάρχει ατύπως στο τραπέζι των συζητήσεων υπουργείου Εργασίας και τρόικας.

Αυτό που προτείνεται είναι η μείωση των δικαιούχων που παίρνουν το υψηλότερο ποσό επιδόματος (τα 500 ευρώ ανά παιδί για όσους έχουν από τρία παιδιά και πάνω) και η ενίσχυση όσων έχουν ένα ή δύο παιδιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου από αρμόδιο στέλεχος, εξετάζεται να μειωθούν οι δικαιούχοι που λαμβάνουν το ειδικό επίδομα (500 ευρώ) από ένα όριο εισοδήματος και άνω.

Σήμερα το εισοδηματικό όριο για να πάρει κάποιος επίδομα τέκνου από τον ΟΓΑ φτάνει:
μέχρι τις 45.000 ευρώ αν έχει τρία παιδιά
μέχρι τις 48.000 ευρώ αν έχει τέσσερα και
μέχρι τις 52.000 ευρώ αν έχει πέντε παιδιά.

Τρία σενάρια

Θεωρείται βέβαιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, ότι εισοδηματικά όρια θα πέσουν πιο κάτω.

Μαζί θα μειωθούν και τα ποσά επιδόματος που θα λαμβάνουν όσοι έχουν τρία και άνω παιδιά. Αυτό είναι το ένα από τα σενάρια που εξετάζονται.

Το δεύτερο είναι να μειωθούν τα εισοδηματικά όρια, χωρίς να αλλάξουν τα ποσά.

Σε αυτή την περίπτωση θα παίρνουν λιγότεροι δικαιούχοι τα επιδόματα, αλλά τα ποσά δεν θα μειωθούν.

Κατά τον Ελεύθερο Τύπο, το τρίτο σενάριο είναι και αυτό που εξετάζει και προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Σύμφωνα με αυτό θα πρέπει να μειωθούν σχεδόν στο μισό τα όρια εισοδήματος, ώστε αυτά που θα χάσουν οι σημερινοί δικαιούχοι να διοχετευθούν σε οικογένειες με ένα και δύο παιδιά.

Θεωρείται σίγουρο ότι από το 2018 τα όρια εισοδήματος για τα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων θα πέσουν:

κάτω από τα 52.000 ευρώ για όσους έχουν 5 παιδιά
κάτω από τα 48.000 ευρώ για όσους παίρνουν σήμερα επίδομα για 4 παιδιά και
κάτω από τα 45.000 ευρώ για όσους παίρνουν επίδομα με τρία παιδιά.