ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ για τους ΑΓΡΟΤΕΣ! Στα 11 ευρώ η ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΣΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΣΙΤΑΡΙ ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr)- ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022 ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΦΚΑ (efka.gov.gr) – Τι ισχύει!
NEWS: Μέχρι 11 ευρώ μπορεί να φθάσει στο σκληρό η συνδεδεμένη κατά τη νέα καλλιεργητική περίοδο 2022-2023.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Παράλληλα, όλα δείχνουν πως µεσοσταθµικά η αύξηση του κόστους αγοράς σπόρου για τον παραγωγό θα κυµανθεί γύρω στο 18-20%, όχι µόνο λόγω της τιµής της πρώτης ύλης αλλά και των ανατιµήσεων σε ρεύµα και συσκευασία. Κάτι όµως που ισχύει και για τον ιδιοπαραγώµενο σπόρο. Σε κάθε περίπτωση όµως η συνδεδεµένη ενίσχυση θα είναι σε θέση να καλύψει το 100% του επιπλέον κόστους που προκύπτει από τη διαφορά µεταξύ της αγοράς αποκλειστικά πιστοποιηµένου σπόρου και της ιδιοπαραγωγής, εκτιµάνε στελέχη της αγοράς.
«Ακόµη και αν σε όλα τα καλλιεργούµενα στρέµµατα έµπαινε πιστοποιηµένος σπόρος, τότε θα µιλάγαµε για µία συνδεδεµένη κοντά στα 5,5 ευρώ το στρέµµα το 2023 (σ.σ η ενδεικτική τιµή είναι 10 ευρώ). Με αυτό σαν δεδοµένο, η ιδιοπαραγωγή σπόρου κοστίζει 500 ευρώ ο τόνος, και η αγορά πιστοποιηµένου 700 ευρώ. Τα 250 ευρώ από την αγορά θα καλυφθούν από τη συνδεδεµένη ενίσχυση», ανέφερε συγκεκριµένα o πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της Alpha Seeds, Μιχάλης Ανατολίτης. Αναφορικά µε τη ζήτηση ο ίδιος πρόσθεσε ότι: «Αν λάβουµε υπόψη ότι κατά µέσο όρο ένας παραγωγός βάζει 22 κιλά το στρέµµα σπόρο, ο πιστοποιηµένος σπόρος θα έχει µερίδιο 50% στους τόνους που θα µπουν, οπότε θα ανέβει προφανώς και η ζήτηση».
Από την άλλη, ο προϊστάµενος Ανάπτυξης Προϊόντων στον Τοµέα Σπόρων Σποράς της Κ&Ν Ευθυµιάδης, Γιάννης Εµµανουήλ, υποστηρίζει ότι η αγορά θα εξισορροπήσει όσον αφορά τους τόνους πιστοποιηµένου σπόρου που θα κληθεί να καλύψει, καθώς θα αγοράσουν λιγότεροι αλλά περισσότερα κιλά. «Η αγορά θα εξισορροπήσει όσον αφορά τους τόνους, καθώς κάποιοι παραγωγοί ίσως νοµίζουν ότι τελικά θα χάσουν από τη συνδεδεµένη», ανέφερε στην Agrenda λέγοντας πάντως χαρακτηριστικά πως «µε τη συνδεδεµένη ο παραγωγός θα βάλει σπόρο χωρίς επιπλέον κόστος», θεωρώντας και αυτός πως το ποσό που θα δοθεί θα είναι σε θέση να καλύψει τη διαφορά. Απόλυτα σίγουρος πως η αγορά δεν θα έχει κανένα απολύτως πρόβληµα να καλύψει τη ζήτηση για πιστοποιηµένο σπόρο όχι µόνο σε σκληρό σιτάρι αλλά και σε µαλακό και κριθάρι, δήλωσε µε τη σειρά του ο επικεφαλής της F.A.S. Βασίλης Μιχαήλ. Αναφορικά µε τις προθέσεις σποράς, αν και οµολογουµένως είναι ακόµη αρκετά νωρίς για ασφαλείς εκτιµήσεις, ο ίδιος είπε ότι το σκληρό φέτος µπορεί να πάρει κάποια στρέµµατα από την ελαιοκράµβη και αν είναι να χάσει από κάπου είναι από τη µηδική κυρίως στη Β. Ελλάδα λόγω του προγράµµατος βιολογικής γεωργίας που έτρεξε φέτος.
Οι γενικοί κανόνες για να µην υπάρξουν απώλειες στη µηχανή
Ανοµοιόµορφο βάθος σποράς συνεπάγεται ανοµοιόµορφη ανάπτυξη των σποροφύτων, κάτι που οδηγεί σε προβλήµατα κατά την µηχανική συγκοµιδή. Αυτό που ισχύει ως γενικός κανόνας είναι ότι οι σπόροι σπέρνονται σε βάθος 3-4 φορές µεγαλύτερο από το µέγεθος τους. Συνήθως αν υπάρχει λίγη υγρασία στην επιφάνεια και αναµένονται βροχοπτώσεις, τα χειµερινά σιτηρά σπέρνονται ρηχά στα 2,5 µε 4 εκατοστά βάθος.
Ειδικότερα οι παράγοντες που επηρεάζουν το βάθος της σποράς είναι:
■ Το µέγεθος του σπόρου: Οι µεγάλοι σπόροι έχουν περισσότερα αποθηκευµένα συστατικά, µπορούν να βγουν από µεγαλύτερο βάθος εδάφους. Οι µικροί σπόροι έχουν αποθηκευµένα λιγότερα θρεπτικά συστατικά και τοποθετούνται σε µικρότερο βάθος.
Ο τύπος του εδάφους. Το βάθος σποράς θα πρέπει να είναι µικρό σε ένα βαρύ -αργυλώδες- έδαφος. Από την άλλη µεριά σε ελαφρά εδάφη -αµµώδη-, υπάρχει γρήγορη στράγγιση και ξήρανση ειδικά στην επιφάνεια του εδάφους και είναι πιο εύκολο να βγει το φυτό
στην επιφάνεια του εδάφους. Εποµένως, η επιφανειακή σπορά µπορεί µετά από την απορρόφηση της υγρασίας από το σπόρο να προκαλέσει ξήρανση του σπόρου και γι’ αυτό το λόγο οι σπόροι θα πρέπει να τοποθετηθούν σε µεγαλύτερο βάθος.
■ Η υγρασία του εδάφους: Το χαρακτηριστικό αυτό συνδέεται µε τη µηχανική σύσταση του εδάφους. Τα αργιλώδη εδάφη έχουν µεγαλύτερη υδατοχωρητικότητα από τα αµµώδη εδάφη τα οποία ξηραίνονται πιο εύκολα και όταν δεν είναι δυνατή
η άρδευση τους θα πρέπει οι σπόροι να τοποθετούνται σε µεγαλύτερο βάθος για να µην υπάρχει ο κίνδυνος της ξήρανσης των σπόρων.
Η φετινή σοδειά δεν «χόρτασε» την αγορά, κρατά ανοδικά το σκληρό
του Πέτρου Γκόγκου
Φρένο στην πτώση έφεραν οι εξελίξεις των τελευταίων ηµερών στην αγορά σκληρού σίτου, διαµορφώνοντας νέες ισορροπίες που αφήνει σηµαντικά περιθώρια για διατήρηση των τιµών στα υψηλά του ιστορικού εύρους τιµών τους επόµενους µήνες. Οι δυνάµεις ανάσχεσης των πτωτικών πιέσεων στην αγορά, βασίζονται τόσο στην κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα, όπου οι εξαγγελίες Πούτιν για επιστράτευση αναστάτωσαν τις αγορές σιτηρών, που µε τη σειρά τους παρέσυραν την πιο αυτόνοµη αγορά σκληρού σίτου, όσο και στα νέα δεδοµένα που παρουσιάζει η σοδειά του Καναδά.
Η στατιστική υπηρεσία του Καναδά αλλά και το υπουργείο Γεωργίας της χώρας, αναθεώρησαν τις αισιόδοξες εκτιµήσεις τους για την επερχόµενη σοδειά, κόβοντας τουλάχιστον 400.000 τόνους από την συνολική παραγωγή της χώρας. Λίγες εβδοµάδες πριν, οι ίδιες αρχές µιλούσαν για µια παραγωγή µεταξύ των 6,3 έως 6,6 εκατ. τόνων, που πλέον υποχωρούν στους 5,8 έως 6,1 εκατ. τόνους. Με εξαίρεση την περσινή καταστροφική σοδειά τους, ο Καναδά πετυχαίνει συνήθως µέσες αποδόσεις κοντά στα 250 κιλά το στρέµµα, ενώ οι τελευταίες εκτιµήσεις, τοποθετούν τη µέση απόδοση στα 200 κιλά το στρέµµα. Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς, ιδίως στην Ιταλία, αναφέρουν ότι η τελική παραγωγή στον Καναδά, ίσως βρεθεί και λίγο πάνω από τους 5,5 εκατ. τόνους. Σε κάθε περίπτωση, θα πρόκειται για έναν διπλασιασµό έναντι των περσινών επιδόσεων της χώρας. Υπό αυτήν την έννοια, τα FOB του Καναδά επιστρέφουν στα 411 ευρώ ο τόνος, έναντι των 360 ευρώ που βρίσκονταν την προηγούµενη εβδοµάδα. Ανοδικά κινήθηκε και η αγορά στη Γαλλία, που ανέκτησε 20 ευρώ
ο τόνος επιστρέφοντας στα 450 ευρώ, επίπεδα που διατήρησε καθ΄όλη τη διάρκεια του Αυγούστου. Στην Φότζια, οι τιµές έµειναν αµετάβλητες, στα 487,5 ευρώ ο τόνος, επιβεβαιώνοντας το σενάριο που ήθελε την αγορά να βρίσκει τα χαµηλά της.
Στην ελληνική αγορά, όπου η τελευταία µεγάλη πράξη αφορά στα 44 λεπτά το κιλό από τον συνεταιρισµό Νίκαιας για τα ελεύθερα σιτάρια των µελών του, τα οποία απορρόφησε η Μέλισσα, παρατηρείται προς το παρόν µια στασιµότητα.
Το ελεύθερο εµπόριο επιµένει στα 40 λεπτά το κιλό, επίπεδα που διαµόρφωσε ήδη από τον περασµένο Ιούλιο, ενώ µικρότεροι µεσίτες πιέζουν ακόµα και
για 38 λεπτά το κιλό.
Σ’ αυτή τη συγκυρία, οποιαδήποτε εκτίµηση για την πορεία της αγοράς τους επόµενους µήνες θα στηριζόταν στο κενό, αφού οι εξελίξεις και τα δεδοµένα αλλάζουν διαρκώς. Το µοτίβο της αγοράς, που θέλει τις τιµές να διαγράφουν µια ανοδική πορεία κατά τους χειµερινούς µήνες, δεν µπορεί να αποκλειστεί, ειδικά σε µια χρονιά κατά την οποία ο Καναδάς εισέρχεται µε άδεια αποθέµατα, η παραγωγή της Ιταλίας και της υπόλοιπης Ευρώπης είναι σηµαντικά περιορισµένη, ενώ µεγάλες ανάγκες αναφέρονται και στις αγορές της βόρειας Αφρικής.
Το µόνο βέβαιο είναι ότι η φετινή σοδειά σκληρού σίτου δεν είναι αρκετή για αναπλήρωση των αποθεµάτων που εξαντλήθηκαν την τελευταία διετία, αφήνοντας υποσχέσεις και για την επόµενη εµπορική περίοδο που ξεκινά το 2023. Άλλωστε και η καλλιεργητική δαπάνη είναι τέτοια που δεν θα µπορούσε να δικαιολογήσει µια επιστροφή στα επίπεδα τιµών των προηγούµενων ετών.
Μεγιστοποίηση της παραγωγής µε ισορροπηµένη παροχή αζώτου
του Γιάννη Ρούπα
Με τη συγκυρία στις τιµές των αγροτικών εµπορευµάτων να παραµένει και φέτος ευνοϊκή, η επένδυση στο λίπασµα µε σκοπό τη µεγιστοποίηση της παραγωγής σκληρού σίτου αποτελεί µία σίγουρη επένδυση µέσα σε ένα αβέβαιο οικονοµικό περιβάλλον. Επιτυγχάνοντας την αρχική ισορροπία σε θρεπτικά στοιχεία, καθίσταται αυτοµάτως δυνατή η επίτευξη του µέγιστου οικονοµικού αποτελέσµατος στη σοδειά, µε κάθε ευρώ εισροής να αποφέρει τη µέγιστη επιστροφή στην τσέπη του παραγωγού. Άλλωστε, πειραµατικά δεδοµένα έχουν αποδείξει πως µία ορθή βασική λίπανση σε ένα γόνιµο αρδευόµενο χωράφι µπορεί να αποφέρει στρεµµατικές αποδόσεις έως 700-800 κιλά ποιοτικού σκληρού σιταριού.
Η βασική αζωτούχα λίπανση αποτελεί τον πιο κρίσιµο παράγοντα ανάπτυξης των εµβρυακών ριζών και δηµιουργίας επαρκούς αριθµού κόµβων στο σταυρό, ώστε να σχηµατιστούν πολυπληθή «αδέλφια» µε δυνατό ριζικό σύστηµα. Επιπροσθέτως, βοηθάει στην ανάπτυξη ικανοποιητικής φυλλικής επιφάνειας ενώ συνεισφέρει στην αύξηση τόσο του αριθµού όσο και του βάρους των σπόρων. Σύµφωνα µε στοιχεία του Ινστιτούτου Σιτηρών ΕΘΙΑΓΕ, για να αποδώσει η καλλιέργεια πάνω από 400 κιλά κόκκο το στρέµµα απαιτούνται τουλάχιστον 12 κιλά αζώτου, ενώ κάθε 100 κιλά επιπλέον παραγωγής ανά στρέµµα προϋποθέτουν την επένδυση σε 3 κιλά περισσότερο άζωτο. Να σηµειωθεί επίσης πως σύµφωνα µε µελέτη του Παγκόσµιου Ινστιτούτου Θρέψης Φυτών, η σχέση µεταξύ της αναµενόµενης παραγωγής κόκκων στο σιτάρι και της περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη συνδέεται µε την επάρκεια και την υψηλότερη παροχή αζώτου.
Όσον αφορά τον φώσφορο, συνιστάται να χορηγείται σε υδατοδιαλυτή µορφή στη βασική λίπανση καθώς αποτελεί βασικό παράγοντα ανάπτυξης του εµβρυακού και κύριου ριζικού συστήµατος αλλά και πρόσληψης αζώτου. Παράλληλα, σε περιοχές χαµηλής βροχόπτωσης αποτελεί κρίσιµο παράγοντα παραγωγής υψηλού ποσοστού ξηράς ουσίας. Οι συνολικές ανάγκες σε φώσφορο για το σκληρό σιτάρι υπολογίζονται από 3-5 έως 5,5 κιλά το στρέµµα.
Αξίζει να τονιστεί πως πριν ο παραγωγός προχωρήσει σε αγορές και εφαρµογές, θα πρέπει να θυµάται τους τρεις κανόνες που διέπουν τη χορήγηση λιπασµάτων: Πρώτον, το νόµο της αντικατάστασης, δηλαδή όσα θρεπτικά από το χωράφι αποµακρύνθηκαν, θα πρέπει µε κάποια λίπανση να επιστραφούν. ∆εύτερον, το νόµο του ελαχίστου, που αναφέρει πως η απόδοση θα εξαρτηθεί από το στοιχείο που βρίσκεται σε έλλειψη. Και τρίτον, το νόµο της φθίνουσας απόδοσης, που σηµαίνει ότι όταν φτάσει ένα όριο η παραγωγή, µετά από λίγο θα πέφτει ανεξάρτητα της λίπανσης.
Το φθηνό κοστίζει πάντα ακριβά
Μπορεί η ποσότητα της απαιτούµενης λίπανσης να καθορίζεται συνήθως από
τα αποτελέσµατα της εδαφολογικής ανάλυσης, ωστόσο εξίσου σηµαντικό ρόλο παίζει και η στόχευση του παραγωγού. Η ορθολογική χρήση των εισροών, έχοντας κατά νου τυχόν περιορισµούς (όπως π.χ. το µικροκλίµα της περιοχής και οι καλλιεργητικές τεχνικές) είναι µονόδροµος, ιδίως στο σηµερινό σκηνικό ανατιµήσεων στα γεωργικά εφόδια. ∆εν µπορεί επίσης να παραλειφθεί η σηµασία της χρήσης των κατάλληλων σκευασµάτων µετά από ενδελεχής έρευνα αγοράς. Σηµασία δεν έχει µόνο
η παροχή της αναγκαίας ποσότητας θρεπτικών στοιχείων, αλλά και το σε ποια µορφή θα προσφερθούν στα φυτά. Η επιλογή µίας φθηνότερης πρώτης ύλης ή ενός ακατάλληλου προϊόντος µπορεί τελικώς να αποβεί οικονοµικά επιζήµια επιλογή για τον καλλιεργητή.
Από την άλλη, σύµφωνα µε στοιχεία του ΣΠΕΛ, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια µία µείωση της χρήσης λιπασµάτων, η οποία επηρεάζει τόσο το ύψος της παραγωγής σιτηρών όσο και την περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνη, χαρακτηριστικό που καθιστά τον τελικό κόκκο ακατάλληλο στα µάτια αγοραστών όπως η ιταλική βιοµηχανία ζυµαρικών.
ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ για τους ΑΓΡΟΤΕΣ! Στα 11 ευρώ η ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΣΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΣΙΤΑΡΙ ΟΠΕΚΕΠΕ- ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022 ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΦΚΑ – Ξεκινάνε άμεσα οι πιστώσεις των χρημάτων!
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.grΕιδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:
– Την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν 537,9 εκατ. ευρώ για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις Σεπτεμβρίου σε 949.123 συνταξιούχους από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ (www.dei.gr).
– Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν 7,5 εκατ. ευρώ σε 20.000 δικαιούχους για προκαταβολές συντάξεων μηνός Οκτωβρίου, στη βάση του ν. 4778/2021.
– Τέλος, την επόμενη εβδομάδα, θα καταβληθούν 16,2 εκατ. ευρώ σε 680 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.
– 15 εκατ. ευρώ σε 35.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.
– 20 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 17.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.
– 3 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 300 δικαιούχους για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα (πληρωμή εισφορών σε φορείς).3. Από τον ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr), την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν οι εξής καταβολές:
– 160 εκατ. ευρώ σε 751.000 δικαιούχους για οικογενειακά επιδόματα παιδιών.
– 71,3 εκατ. ευρώ σε 173.550 δικαιούχους για αναπηρικά επιδόματα (αναπηρικά και διατροφής).
– 47,7 εκατ. ευρώ σε 224.486 δικαιούχους για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
– 11,2 εκατ. ευρώ σε 35.043 δικαιούχους για επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων.
– 11,4 εκατ. ευρώ σε 11.453 δικαιούχους για επίδομα γέννησης.
– 250.000 ευρώ σε 1.200 δικαιούχους ως συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ», (λόγω COVID-19).
– 259.850 ευρώ σε 810 δικαιούχους για επίδομα στεγαστικής συνδρομής.
– 214.100 ευρώ σε 6.100 δικαιούχους για επίδομα ομογενών.
– 195.000 ευρώ σε 2.800 δικαιούχους ως συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια (προστασία κύριας κατοικίας).
– 106.623 ευρώ σε 135 δικαιούχους για έξοδα κηδείας ανασφάλιστων.