Συντάξεις ενόπλων δυνάμεων, ΕΦΚΑ, ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΚΕΑ, Α21: Στα ΑΤΜ για πληρωμή . Ειδήσεις για ότι αφορά τις συντάξεις. Τα χρήματα στα ΑΤΜ την Παρασκευή 25/7/2019 για Α21. Ολες οι ειδήσεις για τα προνοιακά επιδόματα. Αρχίζει εντός της επόμενης εβδομάδας το νέο «μπαράζ» πληρωμών για χιλιάδες δικαιούχους επιδομάτων και συντάξεων. Μάθε και για την ψηφιακή σύνταξη που έρχεται σε λίγους μήνες.
Συντάξεις ενόπλων δυνάμεων, ΕΦΚΑ, ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΚΕΑ, Α21: Ημερομηνίες
ΝΕΑ -Πρόκεται να πληρωθούν συντάξεις Αυγούστου, επίδομα παιδιού Α21, επίδομα ενοικίου, προνοιακά (ΟΠΕΚΑ) και ΚΕΑ.
Σημειώστε τα επιδόματα που θα αρχίσουν να καταβάλλονται από την τρέχουσα εβδομάδα:
– Στις 25-26 Ιουλίου καταβάλλεται η τρίτη διμηνιαία δόση του 2019 (Μάιος – Ιούνιος) του επιδόματος παιδιού. Αφορά όσους -εγκαίρως- υπέβαλαν αίτηση Α21 για το 2019, καθώς και τη φετινή τους φορολογική δήλωση, έως και τις 16 Ιουλίου. Όσοι δεν υπέβαλαν εγκαίρως την φορολογική τους δήλωση θα λάβουν σε επόμενη καταβολή και μετά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης αναδρομικά το ποσό που δικαιούνται.
Ολα τα νέα για τις συντάξεις και Α21 -ΚΕΑ εδώ
– Στις 25 Ιουλίου αναμένεται να καταβληθεί η νέα δόση για το επίδομα ενοικίου – στέγασης. Η πίστωση για κάθε δικαιούχο ανέρχεται στα 70 ευρώ το μήνα και για κάθε επιπλέον μέλος προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα.
– Στις 26 Ιουλίου θα πληρωθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), ενώ την ίδια ημέρα ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις και τα επιδόματα των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.
Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος, οι συντάξεις του Δημοσίου, του ΙΚΑ, του ΝΑΤ και των υπολοίπων ταμείων θα καταβληθούν την Τρίτη 30 Ιουλίου 2019.
Α21 ΟΠΕΚΑ :Οδηγίες για την συμπλήρωση της Αίτησης
Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα ενημερώνεστε αν είστε δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού.
Βήμα 1 – Υποβολή Ε1 και αίτησης Α21 Το επίδομα υπολογίζεται βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν δηλωθεί στο Α21 του 2019 και σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση.Προκειμένου όμως οι δικαιούχοι να γνωρίζουν το σωστό ποσό του επιδόματός τους για το έτος 2019 αλλά και προς αποφυγή σώρευσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, συνιστάται η υποβολή φορολογικής δήλωσης Ε1 τρέχοντος έτους (εισοδήματα 2018).
Επισημαίνεται ότι η πληρωμή της Γ΄δόσης του επιδόματος παιδιού θα περιλάβει μόνο όσους έχουν υποβάλλει τη φορολογική δήλωση του τρέχοντος έτους.
Βήμα 2 – Είσοδος Μπαίνετε στην εφαρμογή με τα διαπιστευτήρια TaxisNet πατώντας το link που ακολουθεί μετά τις οδηγίες. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή τα δικά σας, του/της συζύγου ή του αντισυμβαλόμενου στο σύμφωνο συμβίωσης και των προστατευόμενων τέκνων σας.
Βήμα 3 – Συναίνεση Μετά την είσοδο, θα εμφανισθεί φόρμα όπου θα πρέπει να επιλέξετε την τρέχουσα οικογενειακή σας κατάσταση. Οι έγγαμοι και οι εν διαστάσει θα πρέπει να εισάγουν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του/της συζύγου. Διαβάστε προσεχτικά το κείμενο που αφορά τη Συναίνεση για το Επίδομα Παιδιού και πατήστε [Συναίνεση] (για την έναρξη συμπλήρωσης και υποβολής της αίτησης-υπεύθυνσης δήλωσης επιδόματος παιδιού Α21).
Βήμα 4 – Συμπλήρωση Αίτησης Η αίτηση επιδόματος παιδιού θα περιέχει προ-συμπληρωμένα τα προσωπικά σας στοιχεία και τη σύνθεση της οικογένειας σας. Κάποια από τα πεδία της αίτησης θα πρέπει να συμπληρωθούν από εσάς, όπως στοιχεία ταυτότητας, στοιχεία διεύθυνσης και επικοινωνίας, καθώς και o ΙΒΑΝ στον οποίο είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος για την καταβολή του επιδόματος.
Βήμα 5 – Σύνθεση Οικογένειας Η αίτηση επιδόματος παιδιού περιλαμβάνει πίνακα με τη σύνθεση της οικογένειας σας. Για κάποια μέλη μπορεί να απαιτηθεί η συμπλήρωση πρόσθετων στοιχείων, όπως πχ. στοιχεία φοιτητή.
Πατώντας [Αλλαγή Στοιχείων] θα κατευθυνθείτε στη φόρμα στοιχείων του μέλους για το οποίο θα εισάγετε και θα καταχωρήσετε συμπληρωματικά στοιχεία. Αν κάποιο από τα τέκνα δεν πρέπει να συμμετέχει στην αίτηση, θα πρέπει να κάνετε διαγραφή τέκνου. Επιπροσθέτως, αν κάποιο μέλος δεν περιλαμβάνεται στην προ-συμπληρωμένη σύνθεση της οικογένειας σας, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε προσθήκη τέκνου. Στην ίδια λίστα υπάρχει σχετική ενημέρωση δίπλα στο όνομα του ατόμου που τυχόν χρειάζεται να συναινέσει για το επίδομα. Για την συναίνεση του απαιτείται η σύνδεση στην εφαρμογή με τα δικά του στοιχεία TaxisNet.
Βήμα 6 – Επισημάνσεις & Δικαιολογητικά Κατά την αποθήκευση ή την υποβολή της αίτησης, η εφαρμογή ενδέχεται να εμφανίσει στο κάτω μέρος της φόρμας επισημάνσεις με σημαντικές πληροφορίες που αφορούν την αίτηση. Μπορεί να σας ζητηθεί να επισυνάψετε δικαιολογητικά που αφορούν εσάς ή κάποιο προστατευόμενο μέλος. Κάποια από τα δικαιολογητικά είναι υποχρεωτικά για την υποβολή της αίτησης επιδόματος παιδιού.
Βήμα 7 – Καταχώρηση και Υποβολή Στο κάτω μέρος της αίτησης μπορείτε να πατήσετε [Αποθήκευση] ή [Υποβολή]. Με την αποθήκευση, η αίτηση καταχωρείται προσωρινά στο σύστημα και μπορείτε να επανέλθετε αργότερα μία ή περισσότερες φορές για να συμπληρώσετε επιπλέον στοιχεία των μελών ή και να επισυνάψετε δικαιολογητικά που μπορεί να απαιτηθούν. Μετά την υποβολή της αίτησης δεν θα είναι δυνατή η τροποποίηση της.
Ακύρωση Αίτησης Αν μετά την υποβολή της αίτησης, διαπιστώσετε πως υπάρχει λάθος, μπορείτε να την ακυρώσετε πατώντας [Οι Αιτήσεις Μου] / [Προβολή] / [Ακύρωση Αίτησης] και κατόπιν να εκκινήσετε νέα αίτηση-υπεύθυνη δήλωση (Α21) επιδόματος παιδιού.
Είσοδος στο σύστημα με διαπιστευτήρια TaxisNet
Ενόψει οι ψηφιακές συντάξεις -NEWS
Έρχεται η ψηφιακή σύνταξη σε μια προσπάθεια να τεθεί ένα τέλος στην πρωτοφανή καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων που φθάνει και τα τρία χρόνια.
Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπει ότι εντός διετίας, δηλαδή έως τον Ιούνιο του 2021, πρέπει να εκδίδονται ψηφιακά πάνω από το 90% των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης!
H απονομή των συντάξεων που εκκρεμούν ήδη θα προχωρήσει με δύο ταχύτητες, καθώς ένα τμήμα τους θα ενταχθεί στο νέο ψηφιοποιημένο σύστημα που θα ισχύσει μετά την ψήφιση του νόμου για την ψηφιακή σύνταξη με την επωνυμία Άτλας τον ερχόμενο Νοέμβριο και ένα τμήμα θα συνεχίσει να εκδίδεται με τη διαδικασία που ισχύει σήμερα, η οποία όμως θα επιταχυνθεί καθώς θα απελευθερωθούν υπάλληλοι.
Την 1η Ιουνίου 2020 το 34,33% των νέων συντάξεων θα βγαίνει αυτόματα. Τον Ιανουάριο του 2021 ένα άλλο 30% και τον Ιούνιο του 2021 θα φτάσουμε στο 90%. Το υπόλοιπο 10% που ανήκει σε ειδικές κατηγορίες δεν θα χρειάζεται περισσότερο από τρεις μήνες. Στο πλαίσιο αυτό, κομβικό ρόλο θα παίξει ο Άτλας που θα τεθεί και πάλι σε ισχύ από τον νέο διοικητή του ΕΦΚΑ, Χρήστο Χάλαρη. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο σύστημα έλαβε «σάρκα και οστά» επί υπουργίας Βρούτση (2012-2014) και μετά, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μπήκε στον «πάγο». Η πρώτη ημερομηνία-ορόσημο είναι ο Ιούνιος του 2020.
Σε λιγότερο από ένα έτος θα πρέπει το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ να καταφέρουν να εκδίδουν με ψηφιακό τρόπο πάνω από μία στις τρεις νέες αιτήσεις για απονομή σύνταξης (37%).
Οι περισσότερες από αυτές θα είναι συντάξεις θανάτου (χηρείας), με στόχο να διευκολυνθούν αυτοί οι, ειδικής κατηγορίας, ασφαλισμένοι. Στη συνέχεια θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε έως την 1η Ιανουαρίου του 2021 να έχει προχωρήσει και η ψηφιακή απονομή των συντάξεων αναπηρίας, οι οποίες αποτελούν περίπου το 23% των νέων αιτήσεων.
Οι συντάξεις προσφορά σε ιδιωτικές εταιρείες και funds;
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ -Μια μάχη χαρακωμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη εντός της ΝΔ, και όχι μόνο, με επίκεντρο το διακηρυγμένο σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την εφαρμογή του συστήματος με τους «τρεις πυλώνες» ασφάλισης.
Η διαπάλη επικεντρώνεται μεταξύ εκφραστών διαφορετικών εκδοχών για την εμπλοκή των ιδιωτών, περιλαμβανομένης και της άποψης Κυρανάκη για πλήρη ιδιωτικοποίηση όλων των «πυλώνων» εθελοντικά (όχι μόνο για επικουρική, όπως έλεγε προεκλογικά η ΝΔ, αλλά και για κύρια σύνταξη), εστιασμένη κυρίως σε νέους ασφαλισμένους.
Τα αντιμαχόμενα μέρη τάσσονται αναφανδόν υπέρ της εισόδου των ασφαλιστικών εταιρειών στο σύστημα. Το «παιχνίδι» της σύγκρουσης γίνεται για το εύρος που θα έχει η αποφασισμένη, με τη μια ή άλλη εκδοχή, άντληση κεφαλαίων από τον κόσμο της εργασίας για να κατευθυνθεί προς την αγορά ιδιωτικών εταιρειών και funds.
«Την προεκλογική περίοδο η ΝΔ απέφευγε συστηματικά να παρουσιάσει το σχέδιό της για την κοινωνική ασφάλιση, ενώ υπογράμμιζε συνεχώς την πρόθεσή της να καταργήσει το υφιστάμενο σύστημα. Η ενοχική αυτή στάση πιθανόν υιοθετήθηκε ακριβώς διότι γνώριζε ότι το σχέδιό της –όπως είχε παρουσιαστεί σε ανύποπτο χρόνο– προκαλούσε ανησυχία σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους.
Από τη στιγμή της ανάληψης της διακυβέρνησης η ΝΔ απαξιώνει συστηματικά τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση με προφανή σκοπό να δικαιολογήσει την ιδιωτικοποίηση τμήματός της και να την εμφανίσει ως σωτήρια λύση» επισημαίνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.
Ο ρόλος των επαγγελματικών ταμείων
Τελευταία ακούγεται όλο και πιο έντονα ότι η δρομολόγηση της ιδιωτικής ασφάλισης μπορεί να γίνει πιο εύκολα με όχημα τα λεγόμενα επαγγελματικά ταμεία (λειτουργούν με ανταποδοτική βάση και μεγαλύτερη ευελιξία επιλογών για «επενδύσεις» των αποθεματικών τους). Μάλιστα πρόσφατα η Ενωση Επαγγελματικών Ταμείων κυκλοφόρησε… εγκόλπιο για το πώς μπορεί να οργανωθεί ο «δεύτερος πυλώνας» (εισφορές κύριας/επικουρικής σύνταξης) στην Ελλάδα. Αυτό τον «πυλώνα» διεκδικούν μετ’ επιτάσεως ιδιωτικές εταιρείες με… διείσδυση σε funds για τζιράρισμα αποθεματικών και… σορτάρισμα αποδόσεων στην αγορά.
Δεν είναι ασήμαντη λεπτομέρεια ότι ήδη υπάρχουν αναφορές για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των επαγγελματικών ταμείων και κίνητρα που θα τα κάνουν ελκυστικά, με προγράμματα φορολογικής έκπτωσης για εισφορές των εργαζομένων κ.ά.
Όμως έχει σημασία να ξεκαθαριστεί πώς συναρθρώνεται η αιχμή του ιδιωτικού δόρατος του λεγόμενου συστήματος τριών πυλώνων (τριφασικό), μια μορφή του οποίου ήταν το περιβόητο σύστημα Πινοσέτ. Ο πρώτος πυλώνας είναι η εθνική (ή λεγόμενη βασική) σύνταξη που δίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο δεύτερος πυλώνας στηρίζεται σε εισφορές που δίνουν κυρίως εργαζόμενοι και εργοδότες και είναι δημόσιος ή μπορεί να εκφράζεται μέσω των επαγγελματικών ταμείων (τόσο για επικουρικές όσο και κύριες). Ο τρίτος πυλώνας είναι η αμιγώς ιδιωτική ασφάλιση που εκφράζεται από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και μπορούν να αναμειχθούν και τα επαγγελματικά ταμεία.
Σχολιάζοντας τις επιδιώξεις της ΝΔ η κ. Αχτσιόγλου αναφέρει: «Η βασική παράμετρος που πρέπει να γνωρίζουμε για να κατανοήσουμε το μέγεθος του προβλήματος είναι η εξής: στο ασφαλιστικό μας σύστημα οι σημερινές εισφορές πληρώνουν τις σημερινές συντάξεις. Αρα αν οι εισφορές των νέων εργαζομένων –είτε όλες είτε τμήμα αυτών– δεν καταβάλλονται πια στο κράτος αλλά σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, δημιουργείται ένα κενό δεκάδων δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό. Για να καλυφθεί θα απαιτηθούν δραστικές περικοπές
στις καταβαλλόμενες συντάξεις και επιπλέον επιβάρυνση των φορολογούμενων. Παράλληλα αίρεται κάθε εγγύηση για τους σημερινούς ασφαλισμένους που έχουν καταβάλει ήδη εισφορές και αναμένουν δικαίως να λάβουν παροχή».
Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που είτε ασχολούνται χρόνια με τις ασφαλιστικές πολιτικές και τα πειράματα εφαρμογής είτε έχουν βιώσει διάφορες εκδοχές της αξιοποίησης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων δεν εκπλήσσονται από τις εξελίξεις και τις δηλώσεις των πολιτικών απογόνων της… σχολής Φρίντμαν.
«Ασοι στο τζογάρισμα αλλά χωρίς σύνταξη»
Ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ) και αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ του ΕΦΚΑ μιλώντας στο Documento επισημαίνει ότι «όπου ιδιωτικοποιήθηκε η ασφάλιση, όπως στη Χιλή, αλλά και σε άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, μετά τις ανατροπές στις πρώην σοσιαλιστικές δημοκρατίες, τα ασφαλιστικά συστήματα διαλύθηκαν και οι συντάξεις έγιναν “φιλοδωρήματα”. Γι’ αυτό κι άρχισε η σταδιακή επιστροφή σε δημόσια ασφαλιστικά συστήματα».
Στην Ελλάδα η παράδοση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων στην αγορά ίσχυε ανέκαθεν, σημειώνει. Περιγράφει ως εξής την πορεία διά της πλαγίου διείσδυσης της αγοράς: «Τη δεκαετία του ’50 τα αποθεματικά των ταμείων τα διοχέτευαν άτοκα και ενίσχυαν τη βιομηχανία. Αργότερα, όταν υπήρξαν μεγαλύτερες ανάγκες τη δεκαετία του ’80, τα αποθεματικά αφαιρέθηκαν με την υπόσχεση ότι εγγυάται το κράτος τις συντάξεις. Και μετά ήρθε το χρηματιστήριο, επί Σημίτη, κι έγινε το μεγάλο τζογάρισμα για να μη… λιμνάζουν. Και τότε έλεγα μονότονα “όχι” και το δράμα δεν άργησε, με συναδέλφους που ορκίζονταν υπέρ των πολιτικών της αγοράς και ήταν άσοι στο τζογάρισμα να είναι σήμερα χωρίς σύνταξη. Εμεινε ρέστο, πανί με πανί, το ταμείο του ΟΑΕΕ, που έχει χαρακτηριστικά ανταποδοτικού (ό,τι πληρώνεις, παίρνεις).
Σήμερα ο ΟΑΕΕ έχει τους περισσότερους ηλικιωμένους οφειλέτες που δεν παίρνουν σύνταξη λόγω χρεών. Τους τσάκισε η κρίση».
Ο κ. Τάτσης θυμίζει ότι πρόσφατα, στις 15 Απριλίου 2019, οι ασφαλιστικές εταιρείες έκαναν συνέδριο στο οποίο παρέστησαν εκ μέρους της ΝΔ ο Αδωνης Γεωργιάδης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Τάσος
Πετρόπουλος και ένας εκπρόσωπος από το ΚΙΝΑΛ. «Κανείς δεν τάχθηκε κατά της ιδιωτικής ασφάλισης. Κύριος στόχος των εταιρειών ήταν η προεργασία για τον δεύτερο πυλώνα (εισφορές εργαζομένων κυρίως) για να αντληθούν κεφάλαια για την αγορά. Μήπως δεν έχει ο κόσμος εμπειρία; Οταν δεν έχουν επιδιωκόμενο κέρδος, οι εταιρείες βαράνε ένα κανόνι κι όλοι μένουν σύξυλοι» λέει φέρνοντας στον νου μας την υπόθεση της Ασπίς Πρόνοια και άλλων κανονιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Και συμπληρώνει ο πρόεδρος των συνταξιούχων: «Η γενιά μας έζησε πάνω στην ερειπωμένη Ελλάδα τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις για ολόκληρη την ανθρωπότητα στον 20ό αιώνα. Μ’ όλα τα χρόνια που κουβαλάμε στις πλάτες μας θα την υπερασπιστούμε στο ιερό πεζοδρόμιο».
Ενίσχυση της απασχόλησης, πλήρη νομιμότητα της αγοράς εργασίας και ψηφιακές συντάξεις είναι η τριπλέτα των μεγάλων στόχων του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ο οποίος είναι ο μόνος υπουργός που έλαβε το ίδιο κυβερνητικό πόστο με αυτό που είχε στην κυβέρνηση Σαμαρά.
Η ενίσχυση της απασχόλησης θα έρθει με κίνητρα που θα δοθούν στις συνεπείς επιχειρήσεις αλλά και με τον αυστηρό έλεγχο της αδήλωτης και υποδηλούμενης εργασίας. Σύμφωνα με πηγές του υπ. Εργασίας, το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη θα αναβαθμιστεί και από κύριο μέσο για την καταγραφή των προσλήψεων και απολύσεων θα μετατραπεί σε ένα στρατηγικό εργαλείο δομημένων πολιτικών απασχόλησης και πλήρους ελέγχου της αγοράς εργασίας.
Γι’ αυτό το λόγο, έχει ήδη αρχίσει ο κοινωνικός διάλογος με όλους τους κοινωνικούς εταίρους (Σωματεία, συλλόγους, επιμελητήρια κ.α) για να κατατεθούν οι απόψεις τους και έτσι να συνδιαμορφωθεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την Εργάνη.
Το χρονοδιάγραμμα ψηφιοποίησης των συντάξεων
Όσον αφορά την ψηφιακή σύνταξη το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο Εργασίας, στόχος είναι σε λιγότερο από έναν χρόνο και, συγκεκριμένα, μέχρι την 1η Ιουνίου 2020, το 34,33% των νέων συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά, ενώ, έως την 1η Ιουνίου 2021, περίπου το 90% των συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά.
Ειδικότερα, με το «ΑΤΛΑΣ»:
Συγκροτείται το Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων, στο οποίο καταγράφονται τόσο οι άμεσα όσο και οι έμμεσα ασφαλισμένοι.
Συγκεντρώνεται η ασφαλιστική ιστορία ανά ασφαλισμένο, δημιουργώντας, έτσι, τον ψηφιακό ατομικό λογαριασμό ασφάλισης, μία μορφή ηλεκτρονικού ασφαλιστικού «βιογραφικού».
Συγκροτείται το Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης.
Ψηφιοποιείται και μηχανογραφείται όλο το κανονιστικό πλαίσιο της θεμελίωσης και απονομής συντάξεων.
Επίλυση των εκκρεμών συντάξεων
Στοίχημα για τον υπουργό εργασίας, Γιάννης Βρούτση, αποτελεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος και για αυτό το λόγο, όπως αναφέρει στους συνεργάτες του, μέχρι να έρθει η ψηφιακή σύνταξη, στοχεύει στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος και κυρίως στην άμεση επίλυση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων που συσσωρεύτηκαν επί υπουργίας Αχτσιόγλου.
Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βρούτσης στη Βουλή, τα συσσωρευμένα, μέχρι σήμερα, αιτήματα συνταξιοδότησης προσεγγίζουν τα 470.000 τα οποία περιλαμβάνουν αιτήματα για επικουρικές-εφάπαξ, κύριες συντάξεις, νέες και παλιές συντάξεις χηρείας, άλλες συντάξεις (παράλληλης και διαδοχικής ασφάλισης) και συντάξεις του Γενικού Λογιστηρίου Κράτους.
Αντικατάσταση του Νόμου Κατρούγκαλου
Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης έχει στην ατζέντα του έναν ακόμη στόχο: Να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις του νόμου Κατρούγκαλου ξεκινώντας από την μείωση των υψηλών εισφορών που επέβαλε ο νόμος.
Ο ίδιος, εξάλλου, έχει καταστήσει σαφές ότι ο νόμος Κατρούγκαλου θα αντικατασταθεί από ένα σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων, όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με παράλληλη σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στο 15%, εντός της τετραετίας. Ωστόσο, αυτό θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης των εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας για να μπορέσει το υπουργείο να νομοθετήσει ανεμπόδιστα.
Οι τρεις πυλώνες του νέου ασφαλιστικού θα είναι:
Με τον πρώτο πυλώνα διατηρείται ο καθολικός, υποχρεωτικός και δημόσιος χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης και, μάλιστα, με ενίσχυση του ανταποδοτικού σκέλους της.
Με τον δεύτερο πυλώνα ενδυναμώνεται ο θεσμός των επαγγελματικών ταμείων, όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες
Με τον τρίτο πυλώνα δίνεται χώρος και κίνητρα στην προαιρετική, όπως και σήμερα, επιλογή των ασφαλισμένων να συμπληρώσουν το μελλοντικό συνταξιοδοτικό δικαίωμά τους, μέσω των φορέων της ιδιωτικής ασφάλισης.