: Το δημοσιονομικό κόστος της εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων για τις κύριες συντάξεις αποτελεί το βασικό αστάθμητο παράγοντα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του (efka.gov.gr) φέτος, αλλά και το 2018.

Όσο μεγαλύτερο είναι το κόστος αυτό,τόσο χαμηλότερο θα είναι το αναμενόμενο πλεόνασμα του ΕΦΚΑ, ενώ όσο μικρότερο αποδειχθεί το κόστος απονομής των νέων συντάξεων, τόσο υψηλότερο θα είναι το εν λόγω πλεόνασμα.

Με τη σειρά του, το ύψος του πλεονάσματος του ΕΦΚΑ, θα καθορίσει, μεταξύ άλλων παραγόντων, και την εξέλιξη του κρατικού προϋπολογισμού το 2017 -2018.

Αυτό αναφέρουν αρμόδια στελέχη του Υπ. Εργασίας στο Capital.gr, επισημαίνοντας πως από την πορεία της δαπάνης για τις νέες κύριες από το τελευταίο τρίμηνο του 2017 μέχρι το τέλος του α’ τριμήνου ή το αργότερο, του β‘ τριμήνου του 2018 θα κριθεί το κατά πόσο θα επιτευχθούν οι προς τα πάνω αναθεωρημένοι στόχοι για τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ (αλλά και γενικότερα, τον κοινωνικό προϋπολογισμό) για το 2017-2018, οι οποίοι θα συμπεριλαμβάνονται στο προσχέδιο το οποίο θα παρουσιάσει σήμερα το ΥΠΟΙΚ για τον προϋπολογισμό του 2018.

Υπενθυμίζεται πως ο ΕΦΚΑ έχει στη διάθεσή του 1,15 δισ. ευρώ για την εκκαθάριση 115.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης για το διάστημα μεταξύ Ιουνίου 2017 –Ιουνίου 2018.

Ωστόσο, νεότερες εκτιμήσεις δείχνουν πως από αυτά τα κονδύλια θα χρειαστούν τελικά μέχρι και 400 εκατ. ευρώ λιγότερα. Συγκεκριμένα, απαιτούνται γύρω στα 750 εκατ. ευρώ έναντι 1,15 δισ. ευρώ που είχαν αρχικά εκτιμηθεί.

Και αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές για δύο βασικούς λόγους:

· Τουλάχιστον το 20% των αιτήσεων συνταξιοδότησης απορρίπτεται λόγω ελλιπών δικαιολογητικών. Επομένως, τελικά απονέμεται στην καλύτερη περίπτωση το 80% των εκκαθαρισμένων συντάξεων.

· Το κόστος των αναδρομικών (δηλαδή των συντάξεων ή μέρος αυτών που αποδίδονται μαζί με την έκδοση της πρώτης σύνταξης και αφορούν στο διάστημα μεταξύ της αίτησης και της απονομής) είναι αρκετά χαμηλότερο από όσο είχε αρχικά υπολογιστεί.

Διαβάστε επίσης:   ΕΦΚΑ: Ανακοινώθηκε νέα προθεσμία για ρύθμιση οφειλών

Οι παραπάνω παράγοντες σε συνδυασμό με το χαμηλότερο από το αρχικά προβλεπόμενο πλήθος των συντάξεων που αποδόθηκαν στο τετράμηνο Ιουνίου –Σεπτεμβρίου (40.000 έναντι προβλέψεων για 80.000), έχουν ήδη συντελέσει στο ταμειακό πλεόνασμα το οποίο εμφανίζει ο ΕΦΚΑ.

Οι άλλοι παράγοντες που έχουν συντελέσει στο πλεόνασμα του ΕΦΚΑ στο 9μηνο του 2017 είναι οι ακόλουθοι:
· Οι εισπράξεις από τις ασφαλιστικές εισφορές για τη μισθωτή απασχόληση είναι κατά 6,5% υψηλότερες από τις προβλέψεις (4,6 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 4,3 δισ. ευρώ)

· Τα έσοδα από τις ρυθμίσεις οφειλών είναι κατά 16% υψηλότερα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις (680 εκατ. ευρώ έναντι 560 εκατ. ευρώ).

· Η απόδοση της περιουσίας του ΕΦΚΑ ήταν κατά 35% υψηλότερη από την αναμενόμενη (εισπράχθηκαν 225 εκατ. ευρώ έναντι προβλέψεων για 150)

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ έφτασε τον περασμένο μήνα στα 550-570 εκατ. ευρώ έναντι περίπου 470 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο.

Νεότερες εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων του Υπ. Εργασίας αναφέρουν πως το ταμειακό πλεόνασμα του ΕΦΚΑ θα ανέλθει φέτος σε 200 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της εισηγητικής έκθεσης του κρατικού προϋπολογισμού του 2017, ο ΕΦΚΑ θα εμφάνιζε έλλειμμα 1 δισ. ευρώ. Ακόμα θετικότερες είναι οι εκτιμήσεις για το 2018, καθώς προβλέπεται ταμειακό πλεόνασμα 500 εκατ. ευρώ, γράφει το capital.gr.