ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Τι συμβαίνει με τις μειωμένες συντάξεις και το νόμο Κατρούγκαλου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ -Πολλαπλές κατηγορίες ασφαλισμένων που έχουν εγκλωβιστεί σε ένα σύστημα γεμάτο από εσωτερικές αδικίες και αντί- ασφαλιστικές αρχές έχει δημιουργήσει ο νόμος Κατρούγκαλου τρία χρόνια μετά την ψήφιση του, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής.
Οι νέες συνταξιοδοτικές αποφάσεις ενσωματώνουν αδικίες κυρίως μέσω των νέων συντελεστών αναπλήρωσης στο ανταποδοτικό σκέλος της παροχής με αποτέλεσμα η τελική σύνταξη να είναι σημαντική μειωμένη. Τη δραστική μείωση των νέων συντάξεων και ένα ανταποδοτικά άδικο νέο σύστημα, όπου όσοι έχουν πληρώσει περισσότερες εισφορές λαμβάνουν τελικά μικρότερες συντάξεις, αποκαλύπτουν οι πρώτες αιτήσεις συνταξιοδότησης που είχαν κατατεθεί μετά τις 13 Μαΐου του 2016 και εκδίδονται με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. Αυτό λειτουργεί ως ισχυρό κίνητρο για εισφοροδιαφυγή και αδήλωτη εργασία και έχει ως συνέπεια σημαντικές απώλειες στα έσοδα του ΕΦΚΑ και κατ’ επέκταση το κράτους , με άμεσο αντίκρισμα στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.
Παραδείγματα- με λιγότερη σύνταξη
Η εφημερίδα “Καθημερινή “ με τη βοήθεια του πρώην υπουργού Εργασίας και ειδικά στην στη κοινωνική ασφάλιση, Γιώργου Κουτρουμάνη παρουσιάζει σήμερα μια σειρά από παραδείγματα ασφαλισμένων που καλούνται με το νέο σύστημα να βγουν σύνταξη αργότερα και να λάβουν λιγότερα , έχοντας όμως συνεισφέρει περισσότερα.
-Για παράδειγμα, μητέρα ανηλίκου που απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα , πριν από το 2015 ( που αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης) θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί στα 55 έτη με μειωμένη σύνταξη. Εάν ο μέσος συντάξιμος μισθός της ήταν 1000 ευρώ με το προ- Κατρούγκαλου σύστημα θα μπορούσε να λάβει σύνταξη 536 ευρώ, έχοντας καταβάλει εισφορές ύψους 5.6.000 ευρώ στον 20 ετή εργάσιμο βίο της. Η ίδια γυναίκα μετά το 2015 θα έπρεπε να παραμείνει στην αγορά άλλα 7 χρόνια έως τη συμπλήρωση των 62 ετών. Η “νέα” της σύνταξη υπολογίζεται σε 496 ευρώ και οι εισφορές που θα καταβάλει συνολικά στο σύστημα ανέρχεται σε 75.600 ευρώ.
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Παραδείγματα
-Εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα με μέσες συντάξιμες αποδοχές 2000 ευρώ θα μπορούσε πριν από το 2015 να βγει στη σύνταξη με 37 χρόνια ασφάλισης σε ηλικία 60 ετών. Καθ΄όλη την διάρκεια της εργασίας του θα έχει καταβάλει στο σύστημα εισφορές ύψους 207.200 ευρώ και η σύνταξη του θα ήταν 1.325 ευρώ, μετά τις μνημονιακές περικοπές ( προ φόρου και εισφορών για περίθαλψη). Πλέον για να λάβει σύνταξη θα πρέπει θα να συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης και το 62 έτος της ηλικίας του. Οι εισφορές που θα πληρώσει ανέρχονται σε 224.000 ευρώ και η σύνταξη του θα θα είναι 1240 ευρώ ( επίσης μεικτά).
– Δημόσιος υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με μέσο συντάξιμο μισθό 1.700 ευρώ θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί στα 60, 5 έτη ηλικίας, με 35 έτη ασφάλισης έχοντας πληρώσει εισφορές 142.800 ευρώ. Η σύνταξη του θα ήταν της τάξεως των 1.235 ευρώ (μεικτά). Πλέον επίσης από τα επίσης 35 χρόνια έχοντας όμως συμπληρώσει το 62 έτος της ηλικίας του θα λάβει σύνταξη 961 ευρώ (μεικτά). Έπειτα από 40 έτη ασφάλισης οι εισφορές θα φτάσουν τα 163.200 ευρώ και η σύνταξη με το παλαιό σύστημα τα 1.358 ευρώ, ενώ με το νέο, τα 1.112 ευρώ.
Τέλος ο κ. Κουτρουμάνης τονίζει ότι, σε βάθος 5ετίας οι διαφορές θα είναι ακόμη μεγαλύτερες εις βάρος των νέων συνταξιούχων καθώς σταδιακά μειώνεται ακόμη περισσότερο η ανταποδοτικότητα. “ Εάν δεν λυθεί το πρόβλημα με ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών-παροχών που θα αποτελέσει και ισχυρό κίνητρο ασφάλισης , οι προοπτικές είναι δυσοίωνες”, καταλήγει, αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή”.