Συντάξεις νέα : ΔΕΚΟ, ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΑΜΕΑ Δημοσίου, ΕΦΚΑ εισφορές στο efka.gov.Gr – Τελευταία νέα.

Ειδήσεις:  έως και ενός έτους και αύξηση 75% στη μηνιαία σύνταξή τους θα λάβουν με σημαντική καθυστέρηση τον Απρίλιο τρεις κατηγορίες συνταξιούχων που εργάζονται. Και αυτό γιατί θα μειωθεί το «πέναλτι» στο από τη σύνταξη Μαρτίου 2020, όταν τέθηκε σε ισχύ με βάση τον νέο ασφαλιστικό νόμο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Το σοβαρό θέμα των εκκρεμών συντάξεων, μαζί με την πορεία εφαρμογής της ψηφιακής σύνταξης, θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ : ΟΛΑ ΕΔΩ 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», κερδισμένοι από το νέο μέτρο είναι περίπου που άρχισαν να εργάζονται μετά τις 13 Μαΐου 2016 ή συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ίδια ημερομηνία και εργάζονται.

Το συνταξιοδοτικό τους εισόδημα από και καταβάλλεται μειωμένο κατά 60%. Από τον Μάρτιο του 2020 θα έπρεπε να καταβάλλεται μειωμένο κατά 30% (αντί 60% που όριζε ο , ωστόσο το νέο «πέναλτι» δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί.

Συνεπώς δικαιούνται:

-Αύξηση 75% στη μηνιαία σύνταξή τους.
τουλάχιστον 12 μηνών από τη διαφορά, καθώς το νέο μειωμένο «πέναλτι» μετράει από τη σύνταξη Μαρτίου 2020 και σύμφωνα με τον προγραμματισμό αναμένεται να εφαρμοστεί τον Απρίλιο 2021 με σημαντική καθυστέρηση.

Άλλοι 55.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι ανήκουν στο παλαιότερο -προ – καθεστώς, καθώς είχαν ήδη αναλάβει εργασία ως πριν από τον Μάιο του 2016.

Οι συγκεκριμένοι που είχαν αναλάβει εργασία πριν από την έναρξη ισχύος του (πριν από τις 13 Μαΐου 2016) και εξαιρέθηκαν από το ψαλίδι του 60% υπαγόμενοι στο προγενέστερο καθεστώς διατηρούν το ισχύον καθεστώς έως την 1η Μαρτίου 2022.

Αναλυτικά η νέα ρύθμιση που κλείνει το ψαλίδισμα της σύνταξης στο 30% αφορά:

-Ασφαλισμένους που συνταξιοδοτήθηκαν από 28 Φεβρουαρίου 2020 και μετά ανέλαβαν εργασία είτε πριν είτε μετά την συνταξιοδότησή τους.

-Ασφαλισμένους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί στις 28/2 και ανέλαβαν εργασία μετά τις 28/2.

-Ασφαλισμένους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί στις 28/2 και είχαν αναλάβει εργασία πριν από τις 28/2. Προσοχή! Στην περίπτωση αυτή συγκαταλέγονται δύο υποκατηγορίες εργαζόμενων συνταξιούχων:

Αυτοί που συνταξιοδοτήθηκαν ή άρχισαν να εργάζονται μετά τον Μάιο του 2016 και συνεπώς υπόκεινται στη μείωση 60% του . Γι’ αυτούς η νέα μειωμένη περικοπή (30%) εφαρμόζεται από 28 Φεβρουαρίου 2020 εφόσον συνέχισαν να εργάζονται κατά την ημερομηνία αυτή.

που είχαν αναλάβει εργασία πριν από τις 13 Μαΐου 2016 και είχαν εξαιρεθεί από τον διατηρώντας μέχρι σήμερα το προϊσχύον καθεστώς. Οι αυτοί δεν υπόκεινται σε περικοπές έως και το τέλος του 2022. Ο νόμος Βρούτση ισχύει από 1/3/2022, εφόσον συνεχίσουν να εργάζονται.

Στην περίπτωση, δε, που διακόψουν την απασχόλησή τους μέχρι 28/2/2022, η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι για όσο χρόνο είχαν εργαστεί ενέπιπταν στις προϊσχύουσες διατάξεις περί απασχόλησης συνταξιούχων.

 

Συντάξεις νέα αναδρομικά 2021 : ΔΕΚΟ, ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΑΜΕΑ Δημοσίου, ΕΦΚΑ εισφορές στο efka.gov.Gr – Απώλεια εσόδων.

Σημαντική πτώση έφερε στα έσοδα από τις εισφορές το δεύτερο lockdown λόγω του κορονοϊού, αν και ηπιότερη σε σχέση με το πρώτο.

Οι πληροφορίες από αρμόδια στελέχη του (efka.gov.gr) αναφέρουν πως τα έσοδα από εισφορές μισθωτών του ιδιωτικού τομέα υποχώρησαν κατά 15% τον Δεκέμβριο -δηλαδή κατά την κορύφωση του εν εξελίξει δεύτερου lockdown- σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020, δηλαδή πριν από την έναρξή του.

Αντίθετα, μεταξύ Ιανουαρίου – Απριλίου 2020 (δηλαδή πριν και κατά την κορύφωση του πρώτου lockdown), έπεσαν κατά 42%. Συνεπώς, η πτώση των εσόδων από εισφορές ήταν πολύ μεγαλύτερη, σχεδόν τριπλάσια στο πρώτο lockdown την περασμένη Άνοιξη σε σχέση με εκείνη του εν εξελίξει δεύτερου, το οποίο ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου και κορυφώθηκε πριν από τα Χριστούγεννα.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο δεύτερο lock down, η οικονομία δεν «έκλεισε» τόσο πολύ όσο στο δεύτερο. Ενδεικτικό παράδειγμα, είναι πως οι αναστολές συμβάσεων εργασίας τον περασμένο Μάρτιο – Απρίλιο ξεπέρασαν τις 936.000, ενώ κατά τον Νοέμβριο έφτασαν τις 696.000. Επίσης, πέρυσι, κατά το πρώτο lockdown ανεστάλησαν οι πληρωμές εισφορών για όλους τους πληττόμενους επιχειρηματίες, ενώ κατά το δεύτερον lockdown δεν ανεστάλησαν οι πληρωμές εισφορών ούτε για καν για τους κλειστούς.

Αναλυτικά τι δείχνουν τα στοιχεία

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την alphapress.gr και τον Γιώργο Αυτιά, τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ κορυφωνόταν το εν εξελίξει, δεύτερο lockdown, εισπράχθηκαν εισφορές από τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα ύψους 694 εκατ. ευρώ, ενώ τον Νοέμβριο 2020 εισπράχθηκαν 779 εκατ. ευρώ και τον Οκτώβριο 824 εκατ. ευρώ. Έτσι, η πτώση μεταξύ Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, σε μηνιαία βάση, ανήλθε στα 130 εκατ. ευρώ (ή γύρω στο 15%). Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2020, δηλαδή κατά την κορύφωση του πρώτου lockdown, εισπράχθηκαν για εισφορές μισθωτών του ιδιωτικού τομέα μόλις 543 εκατ. ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2020 εισπράχθηκαν από την ίδια πηγή 946 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2020 σημειώθηκε πτώση 403 εκατ. ευρώ ή 42%.

Η ηπιότερη πτώση των εσόδων από τις εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα κατά το δεύτερο lockdown σε σχέση με το πρώτο δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως τα ταμεία συνήλθαν (πριν από το δεύτερο lockdown) από το «σοκ» της πανδημίας. Για του λόγου το αληθές σημειώνει ότι ενώ τον Οκτώβριο του 2020, δηλαδή πριν από την κήρυξη του δεύτερου lockdown, εισπράχθηκαν 824 εκατ. ευρώ, τον Οκτώβριο του 2019 είχαν εισπραχθεί 879 εκατ. ευρώ, δηλαδή 55 εκατ. ευρώ λιγότερα ή γύρω στο 6%.

Όσον αφορά συνολικά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του , στο πιο κρίσιμο «μέτωπό» του, δηλαδή εκείνο των εσόδων από τις εισφορές των μισθωτών των ιδιωτικών επιχειρήσεων, η μείωση το 2020 σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, θα κλείσει στο 11%, ενώ αν ληφθούν υπόψιν οι προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2020 για αύξηση των εσόδων από εισφορές, η πτώση φτάνει στο εντυπωσιακό 17%.

Η ώρα των πληρωμών για συντάξεις ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΔΕΚΟ , Τελευταία ΝΕΑ για αναδρομικά , 534 ευρώ

Opeka.Gr : Πληρωμή για δόση επίδομα παιδιού Α21 2021 , ΚΕΑ – Voucher 200 ευρώ

Ανατροπές για τα αναδρομικά στις συντάξεις Δημοσίου, ΔΕΚΟ, ΙΚΑ, ΑΜΕΑ – Εξοικονομώ αίτηση