Αναστέλλεται η ενεργοποίηση κόφτη του ηλικιακού ορίου των 55 ετών για τις συντάξεις χηρείας οι οποίες θα αυξηθούν αναδρομικά κατά 40%.
Η διάταξη που θεραπεύει εκ των υστέρων το σκληρό καθεστώς που επέβαλε ο νόμος Καντρούγκαλου θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας το οποίο με αιχμή τη διάταξη για τη ρύθμιση των 120 δόσεων αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, σύμφωνα με το protothema.gr.
Με το ισχύον καθεστώς η σύνταξη χηρείας αποδίδεται ποσοστιαία στους δικαιούχους (σύζυγο, παιδιά) μετά τον υπολογισμό της με το νέο σύστημα. Η χήρα / ο χήρος δικαιούται το 50% της επανυπολογισμένης σύνταξης ενώ με την ρύθμιση που προωθείται θα δικαιούται το 70%. Δηλαδή αν η σύνταξη του θανόντος ήταν 1000 ευρώ η χείρα δικαιούνται 700 ευρώ αντί 500.
Η αύξηση σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθεί αναδρομικά από το 2016 και θα αφορά περίπου 40.000 συντάξεις χηρείας που έχουν ήδη εκδοθεί με το καθεστώς του νόμου Κατρούγκαλου
Η ηλικία των 55 ετών ως κόφτης για την καταβολή σύνταξης χηρείας στην πράξη θα εφαρμοζόταν για πρώτη φορά το Μάιο του 2019, δηλαδή αφού είχαν παρέλθει τρία χρόνια από το θάνατο ο οποίος επήλθε μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου . Με την προωθούμενη διάταξη ο κόφτης θα ενεργοποιηθεί όταν το ποσοστό ανεργίας υποχωρήσει κάτω από το 10%.
Μέχρι σήμερα ίσχυε ότι εάν ο επιζών σύζυγος έχει συμπληρώσει τα 55 την ημερομηνία θανάτου χορηγείται σύνταξη εφ’ όρου ζωής. Εάν δεν έχει συμπληρώσει τα 55 χορηγείται σύνταξη για μία τριετία και εάν το 55ο έτος συμπληρώνεται εντός αυτής της τριετίας, τότε η σύνταξη επαναχορηγείται στα 67 δια βίου. Αν το 55ο έτος της ηλικίας δεν συμπληρώνεται εντός της τριετίας, μετά τη λήξη της η σύνταξη διακόπτεται και δεν επαναχορηγείται.
Εάν η χήρα ή ο χήρος έχουν άγαμα και ανήλικα παιδιά έως 18 ετών ή έως 24 ετών, εφόσον αυτά σπουδάζουν, η σύνταξη χηρείας συνεχίζει να καταβάλλεται και μετά την πάροδο της τριετίας, ανεξαρτήτως ηλικιακού ορίου, στον επιζώντα σύζυγο. Δηλαδή αν η χήρα έχει ανήλικα παιδιά ή παιδιά σπουδαστές έως 24 ετών, δεν χάνει τη σύνταξη ακόμη κι αν είναι αρκετά μικρότερη από 55.
Το σχέδιο λαμβάνει μέριμνα και για τις χήρες / τους χήρους που βρίσκονται αντιμέτωποι με «ψαλίδι» της σύνταξης χηρείας, επειδή μετά την πάροδο της πρώτης 3ετίας εργάζονται ή αυτοαπασχολούνται ή λαμβάνουν άλλη σύνταξη από οποιαδήποτε άλλη πηγή.
Με το προωθούμενο νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διασφαλίζει πως μετά την 3ετία η σύνταξη θα καταβάλλεται μεν στο 50% σε όσους δουλεύουν, αυτοαπασχολούνται ή έχουν άλλη σύνταξη αλλά χωρίς να πέφτει κανείς κάτω από το κατώτατο όριο των360 – 384 ευρώ ανάλογα με τα έτη ασφάλισης του θανόντα.