Είναι ένα θέμα που καίει πολλούς συμπολίτες μας το θέμα των συντάξεων.

Εμείς εδώ στο tilegrafimanews.gr δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στους ανθρώπους που μόχθησαν αλλά είδαν την σύνταξή τους να εξανεμίζεται.

Του Νίκου Κούτρικα

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖ-ΑΝΕΛ άφησε κυριολεκτικά στο δρόμο χιλιάδες συνταξιούχους κόβοντας το ΕΚΑΣ των 240 ευρώ  ένα βοήθημα που έδινε ανάσα σε  συμπολίτες μας.

Ταυτόχρονα με το κόψιμο του ΕΚΑΣ ανέβηκε και η συμμετοχή των συνταξιούχων στα φάρμακα στο 30% από 10% που ήταν στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ επιβαρύνοντας έτσι ακόμα περισσότερο την κατάσταση κάτι που κανείς δεν είπε πουθενά.

Έτσι η ανάλγητη πολτική Σύριζα-Ανελ με το πέπλο μιας αριστερής κυβέρνησης άρχισε να καταρρέει αφού το αφήγημα ήταν διαφορετικό!

Στη συνέχεια ο “τρύπιος” νόμος Κατρούγκαλου έβγαζε συντάξεις που έφταναν από 65 ευρώ έως 24000 χιλ το μήνα!!

Ενώ σε περίπου 400 χιλ συνταξιούχους δεν έδινε τίποτα σε όλη την διακυβέρνηση του Σύριζα φτιάχνοντας μια τεράστια ουρά αναμονής με ανθρώπους που ζούσαν με δανεικά 4 χρόνια αφού το κράτος δεν τους έδινε την σύνταξή τους!

Μετά άλλαξε και το ποσοστό στις συντάξεις χηρείας από 70% μειώνοντάς το στο 50%.

Το αποτέλεσμα χιλιάδες χήρες να βγουν στο δρόμο να διεκδικούν την επαναφορά της σύνταξής τους.

Προεκλογικά οι χήρες συναντήθηκαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα λυση το πρόβλημα τους αφού άκουσε προσεκτικά ένα-ένα από τα αιτήματά τους.

Σήμερα η… “δεξιά” κυβέρνηση Μητσοτάκη όπως αποκαλεί την κυβέρνηση ο… “αριστερόςΤσίπρας τονίζει ότι:

Στα επίπεδα του 2014 θα επανέλθουν οι συντάξεις χηρείας, σύμφωνα με την επίσημη δέσμευση του υπουργού Εργασίας, ενώ τα αναδρομικά για την αύξηση των συντάξεων που είχαν κοπεί δραματικά με τον Νόμο Κατρούγκαλου θα ξεκινήσουν με τις συντάξεις του μηνός Οκτωβρίου.

Η πρώτη πληρωμή θα αφορά την καταβολή των αναδρομικών 5 μηνών (Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου).

Η μηνιαία αύξηση που προκύπτει με το 70% (αντί 50%) για τις συντάξεις χηρείας θα πιστωθεί από τη σύνταξη Νοεμβρίου (τέλος Οκτωβρίου) και κάθε μήνα.

Οι καθυστερήσεις στην καταβολή των αναδρομικών –σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας – οφείλονται στο γεγονός ότι μετά την ψήφιση για τις αλλαγές στον νόμο για τις συντάξεις χηρείας τον προηγούμενο Μάιο «δεν έγινε το παραμικρό από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος στην πράξη».

Το υπουργείο δεν είχε προβεί στην έκδοση της σχετικής εγκυκλίου, που θα έδινε εντολή στον ΕΦΚΑ και στη μηχανοργάνωση να ετοιμάσουν το απαραίτητο λογισμικό προκειμένου να γίνουν οι αναπροσαρμογές.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου υπογραμμίζει ότι ήδη υπογράφηκε η σχετική εγκύκλιος, η οποία έχει σταλεί ήδη στον ΕΦΚΑ.

Οπότε είναι βέβαιο ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα κατατεθούν τα αναδρομικά και ακολούθως θα δίδονται οι νέες υψηλότερες συντάξεις χηρείας.

Τώρα και κάτι… νέο ευχάριστο σε μόνιμη βάση είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να δίνει τη «13η σύνταξη» στους συνταξιούχους, και μάλιστα η εξαγγελία αναμένεται να γίνει στην προσεχή ΔΕΘ.

Η κυβέρνηση θέλει η 13η σύνταξη να καταβάλλεται σταθερά στους συνταξιούχους κάθε Δεκέμβριο να είναι αφορολόγητη και να έχει μόνιμο χαρακτήρα, όχι με τη μορφή επιδόματος όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ

Και αυτά είναι μόνο η αρχή….