Πάνω από 100.000.000 χρήστες τηλεφώνου έχουν πέσει θύματα χάκερ καθώς επιτήδειοι κλέβουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ενώ καταγράφουν ακόμα και τις συνομιλίες τους.

Ακόμα χειρότερα, ελέγχουν τις κάμερες των κινητών βιντεοσκοπώντας τους αμέριμνους κατόχους τους ακόμα και στις πιο προσωπικές τους στιγμές χωρίς εκείνοι να υποψιάζονται.

Οι χάκερς μπορούν να κλείσουν τον ήχο και τις ενδείξεις της κάμερας για να μην γίνουν αντιληπτοί. Δούρειος ίππος είναι μια σειρά από εφαρμογές όπως για παράδειγμα του καιρού. Μόλις την ανοίξετε τους δίνετε πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία σας, από φωτογραφίες μέχρι επαφές.

Δύο μεγάλες κατασκευάστριες εταιρείες κινητών παραδέχθηκαν το πρόβλημα υποστηρίζοντας όμως πως το διόρθωσαν στις ενημερώσεις.

Την ίδια ώρα το θέμα έφτασε μέχρι και το ευρωκοινοβούλιο με την Εύα Καϊλή να στέλνει την NSO που παρανόμως παρακολουθεί με το λογισμικό Pegasus, whatsapp δημοσιογράφων, ακτιβιστών και όχι μόνο, για έλεγχο στην ΕΕ.

Η ευρωβουλευτής ζητά να μάθει πως σκοπεύει να κινηθεί η Επιτροπή κατά της εταιρίας αν αποδειχθεί μάλιστα ότι αγοραπωλησία του λογισμικού έγινε σε έδαφος της ΕΕ.

Η NSO, η οποία αντιμετωπίζει και μήνυση από το Facebook για παρακολουθήσεις μέσω της θυγατρικής του εταιρίας whatsapp, φαίνεται να έχει πουλήσει το κατασκοπευτικό λογισμικό της ονόματι “Pegasus” με σκοπό την παρακολούθηση δημοσιογράφων, ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικηγόρων ακόμα και σε αυταρχικά καθεστώτα.

Μάλιστα, με τη χρήση αυτού του λογισμικού, παρακολουθούνταν και εκτελέστηκε ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος της «Washington Post», Τζαμάλ Κασόγκι στοιχείο που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την θέση της εταιρίας. Με βάση το ότι η δράση της εταιρίας δεν συνάδει με τους νόμους της ΕΕ για την κυβερνοασφάλεια και την προστασία προσωπικών δεδομένων, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ζητά επιπλέον να μάθει από την Επιτροπή αν διαθέτει στοιχεία για κατασκοπεία Ευρωπαίων πολιτών μέσω της χρήσης του λογισμικού και πως σκοπεύει να κινηθεί απέναντι στην εταιρία αν αποδειχθεί ότι παραβιάζει το Κοινοτικό δίκαιο.

«Οι πολίτες της ΕΕ ανησυχούν για την χρήση των προσωπικών δεδομένων τους, όπως έγινε με την περίπτωση της εταιρίας NSO η οποία χρησιμοποίει παράνομο λογισμικό παρακολούθησης. Νομοθετήσαμε το GDPR και τον κανονισμό e-privacy για να θωρακίσουμε τους πολίτες απέναντι σε αυτές τις απειλές.

H Κομισιόν πρέπει να αντιδράσει άμεσα στις καταγγελίες μη επιτρέποντας σε εταιρίες που παραβιάζουν τη νομοθεσία μας να δραστηριοποιούνται σε Ευρωπαϊκό έδαφος» δήλωσε η Εύα Καϊλή.