Πόσες φορές ακούγαμε για σκόνη από την Σαχάρα για καπνό στην ατμόσφαιρα και βροχή με λάσπη από άλλες χώρες;

Πολλές…
Ήταν ένα μυστήριο τα φαινόμενα αυτά;
Τις περισσότερες φορές τα παρατηρούσαμε αλλά δεν είχαμε στην διάθεσή μας την επιστημονική εξήγησή τους.

Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει η ίδρυση ενός πρωτοπόρου Παρατηρητήριου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στα Αντικύθηρα με την στήριξη της COSMOTE που είναι και τo πρώτο ελληνικό

Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής στην χώρα. Μια ολοκληρωμένη ερευνητική υποδομή για την αδιάλειπτη παρακολούθηση των κλιματικών παραμέτρων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, καθώς και για την έγκαιρη ενημέρωση της Πολιτείας σε περίπτωση ακραίων φυσικών φαινομένων.

Το (ΠΑΓΓΑΙΑ) Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής Αντικυθήρων θα έχει την έδρα του στις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ στα Αντικύθηρα και στην διάθεσή του παρέχονται όλες οι υποδομές της COSMOTE. Έτσι στα Αντικύθηρα όπου επιλέχθηκαν από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών λόγω των ατμοσφαιρικών συνθηκών υποβάθρου, που επικρατούν στο νησί, οι οποίες είναι αντιπροσωπευτικές της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου θα έχουμε report για όλα τα ακραία φυσικά φαινόμενα και την επιστημονική εξήγησή τους.

Φωτογράφος: Αντώνης Χριστοφοράκος

Και μιας και μιλήσαμε για καπνό, σκόνη, λάσπη και στη διάρκεια της λειτουργίας του, το Παρατηρητήριο των Αντικυθήρων έχει καταγράψει με συνεχείς μετρήσεις του την κατακόρυφη κατανομή της σκόνης από τη Σαχάρα, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται μετρήσεις ακόμα και ατμοσφαιρικού ηλεκτρισμού.

Ο Δρ. Βασίλειος Αμοιρίδης Διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου μας λέει: «Ακούγεται παράξενο να φτάνει μέχρι τη χώρα μας καπνός από δασικές πυρκαγιές στον Καναδά, κι όμως συμβαίνει». «Ειδικά σε ό,τι αφορά στις φωτιές του Καναδά, παρατηρήσαμε αρκετά μεγάλες συγκεντρώσεις καπνού που διαχύθηκε στην στρατόσφαιρα. Ο καπνός αυτός λειτουργεί ως ένα πέπλο που σκιάζει τον πλανήτη από την ηλιακή ακτινοβολία, με αποτέλεσμα να φτάνει στην επιφάνεια της Γης λιγότερη ενέργεια, επηρεάζοντας το ενεργειακό ισοζύγιο του πλανήτη και το κλίμα».

Η κ Άννα Γιαλιτάκη διδακτορική ερευνήτρια του Αστεροσκοπείου τονίζει: «Η μεταφορά σωματιδίων από τον Καναδά σημειώθηκε στις 27 και 28 Αυγούστου 2018. Οι πυρκαγιές ξεκίνησαν στις αρχές του μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι ο καπνός ταξίδεψε περίπου 15 ημέρες για να φτάσει σε εμάς. Καταγράψαμε τέφρα και από την Αίτνα, στις 29 Αυγούστου».
Ποιος τα ήξερε μέχρι χθες όλα αυτά;

Να σημειωθεί ότι: Οι μετρήσεις του Παρατηρητήριου ακολουθούν τα πρότυπα αντίστοιχων ευρωπαϊκών υπερ-σταθμών και τις διεθνείς προδιαγραφές του συστήματος παρακολούθησης του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού GAW/WMO. Το όραμα της COSMOTE είναι να συμβάλλει σε έναν κόσμο καλύτερο, μέσα από την τεχνολογία, η COSMOTE προωθεί την έρευνα και την καινοτομία, ενώ στηρίζει σταθερά δράσεις της επιστημονικής κοινότητας και
ερευνητικά προγράμματα.

Καλωσορίζουμε λοιπόν το Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής Αντικυθήρων και είμαστε σίγουροι ότι θα μάθουμε πολλά από το κόσμο των καιρικών φαινομένων και την πάντα πρωτοπόρο COSMOTE.